5 ruokaa, jotka auttavat alentamaan kolesterolia raskauden aikana
 

5 ruokaa, jotka auttavat alentamaan kolesterolia raskauden aikana

Kolesteroliarvoa on tärkeää seurata raskauden aikana. Tässä artikkelissa kerromme, millä ruoka-aineilla korkeaa kolesterolitasoa voidaan laskea.
5 ruokaa, jotka auttavat alentamaan kolesterolia raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 28 kesäkuuta, 2023

Raskauden aikana aineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia, jotka tuottavat enemmän glukoosia vauvalle, enemmän aminohappoja kudosten muodostamiseen ja riittävästi lipidejä soluille. Kolesterolitason huomattava nousu voi kuitenkin aiheuttaa komplikaatioita. Siksi on tärkeää tehdä varotoimia ja valita ruokia, jotka auttavat alentamaan kolesterolia raskauden aikana.

Raskaudelle ominaiset muutokset voivat nostaa kolesterolitasoa jopa 50 %. Tämä yletön nousu voi tukkia valtimoita ja aiheuttaa sydänongelmia. Tämän artikkelin lukemalla saat selville, mitä ruokia sinun kannattaa syödä päästäksesi eroon korkeasta kolesterolista ja välttääksesi kasvattamasta kardiovaskulaaristen komplikaatioiden maailmanlaajuisia tilastoja.

Miksi kolesteroli nousee raskauden aikana?

Kolesteroli kuuluu rasvoihin, jotka osallistuvat alkion ja sikiön kehitykseen. Siitä muodostetaan steroideja ja solukavojen komponentteja. On normaalia, että kokonaiskolesteroli nousee 30-50 % raskauden aikana ja palaa sitten ennalleen synnytyksen jälkeen. Kolesterolitason nousu yli 300 milligramman on kuitenkin hyvin riskialtista.

Asiantuntijoiden mukaan lipiditasot ovat korkeimmillaan ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, jolloin myös sikiön kasvu on huipussaan. Heidän mukaansa niitä nostaa raskauden hormonaalinen kuormitus, kuten progesteroni, estrogeenit, istukan laktogeeni ja insuliiniresistenssi.

Mitä tapahtuu, jos kolesterolitaso pysyy korkeana raskauden aikana?

Veren kolesterolipitoisuuden nousu raskauden aikana johtuu siitä, että elimistö tuottaa enemmän lipidejä itse ja ruokavaliosta. Kiertääkseen veressä kolesteroli tarvitsee erityisiä kuljettimia, jotka tunnetaan lipoproteiineina: LDL, HDL tai VLDL. Liika LDL-kolesteroli tukkii valtimoita, jolloin verenvirtaus suonten läpi estyy. Tämä aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja.

Muita komplikaatioita ovat ennenaikainen synnytys, pre-eklampsia, eklampsia, raskausdiabetes, sydänongelmat, sydänkohtaus ja vastasyntyneen aineenvaihduntahäiriöt. Nämä terveysongelmat edellyttävät sitä, että ruokavalioon valitaan kolesterolia alentavia elintarvikkeita.

Raskaana oleva nainen laittaa kauraa kulhoon.
Kuitupitoiset ruoat auttavat alentamaan veren kolesterolia ja ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia. Tähän ruokaryhmään kuuluvat esimerkiksi kaura, ohra ja maissi.

5 ruokaa, jotka auttavat alentamaan kolesterolia raskauden aikana

Nämä ruoat auttavat alentamaan kolesterolia tai estämään sen nousua raskauden aikana.

1. Runsaasti kuitua sisältävät ruoat

Liukoiset ravintokuidut, kuten beetaglukaanit, kasvilimat, kumit, inuliini, resistentti tärkkelys ja pektiini, lisäävät suoliston viskositeettia ja sitovat kolesterolista muodostuvia sappihappoja. Sitten ne poistuvat ulosteen mukana.

Vuonna 2016 tehdyssä katsauksessa todetaan, että kolmen gramman annos beetaglukaania alentaa veren kolesterolia ja ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia. Kaura, ohra, maissi, palkokasvit, sitrushedelmät, guava, mango ja paprikat ovat hyviä liukoisen kuidun lähteitä.

Lisäksi liukenematon kuitu, jota on vehnäleseissä, täysjyväviljassa, palkokasveissa ja vihreissä lehtivihanneksissa, auttaa ehkäisemään raskausajalle tyypillistä ummetusta.

2. Oliiviöljy

Oliiviöljyn sydän- ja verisuonitaudeilta suojaava vaikutus on pitkäaikainen. Vaikutus selittyy sen sisältämällä oleiinihapolla eli omega-9:llä, joka kykenee alentamaan kolesterolitasoa, kuten kerrotaan Clinical and Research in Arteriosclerosis -lehdessä. Oliiviöljy kuuluu Välimeren ruokavalioon sen ilmeisten terveyshyötyjen sekä antioksidanttisten ja tulehduksenvastaisten vaikutusten vuoksi.

3. Syö valkosipulia

Vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessa varmistui valkosipulin sydäntä ja verisuonia suojaava vaikutus, sillä se vähentää LDL-kolesterolia ja estää valtimoita tukkivien plakkien muodostumista. Eräässä toisessa tutkimuksessa taas havaittiin, että viiden gramman annos raakaa valkosipulia kahdesti päivässä 42 päivän ajan alensi veren kolesterolia eläimillä.

4. Rasvainen kala

Rasvainen kala vaikuttaa kolesterolitasoihin.
Makrilli ja muut rasvaiset kalat sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja. Kalat tulee grillata tai kypsentää uunissa, ei paistaa pannulla.

Rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli, sardiinit, silli ja sinipompano, sisältävät runsaasti rasvahappoja, eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Revista Med -lehdessä kerrotaan, että nämä ovat omega-3-sarjan monityydyttymättömiä rasvoja, jotka vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Näitä kaloja on hyvä syödä 3–4 kertaa viikossa, kun kolesterolitasoa on saatava alemmas, tai 1–2 kertaa viikossa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Ne tulee grillata, kypsentää uunissa tai valmistaa muulla sellaisella menetelmällä, joka ei edellytä rasvassa paistamista. Toinen tapa saada tällaista rasvaa on ottaa sitä lisäravinteena kaksi kapselia aterioiden yhteydessä. Tästä tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

5. Pähkinät, auringonkukansiemenet, chia-siemenet, seesaminsiemenet ja pellavansiemenet

Pähkinät ja öljykasvit, kuten chia-, seesamin- ja auringonkukansiemenet, sisältävät alfalinoleenihappoa (ALA), omega-3-sarjaan kuuluvaa välttämätöntä rasvahappoa, joka on monityydyttymättömän DHA:n ja EPA:n esiaste. Näitä ruoka-aineita voidaan nauttia veteen liotettuina tai lisätä jogurttiin, leipään, tortilloihin, smoothieihin ja terveellisiin jälkiruokiin.

Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio on avainasemassa

Asiantuntijat suosittelevat noudattamaan tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota kolesterolitason liiallisen nousun välttämiseksi raskauden aikana. Muista, että synnytyslääkärin ja ravitsemusasiantuntijan on seurattava raskauttasi. Optimaalinen kuidunsaanti hedelmistä, tuoreista vihanneksista, viljoista ja palkokasveista on avainasemassa, kuten on myös omega-3-rasvahappoja sisältävien ruokien kulutuksen lisääminen ja ekstra-neitsytoliiviöljyn käyttö.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aparicio Vizuete, Aránzazu, & Ortega Anta, Rosa María. (2016). Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética20(2), 127-139. https://dx.doi.org/10.14306/renhyd.20.2.183
  • Martínez P, López-Miranda J, Delgado-Lista J, López-Segura F, Pérez Jiménez F. 2006. Aceite de oliva y prevención cardiovascular: más que una grasa. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. Vol. 18. Núm. 5. páginas 195-206.
  • Aller, Luis, D. A. de, & R.. (2008). Ajo y riesgo cardiovascular. Anales de Medicina Interna25(5), 237-240. Recuperado en 24 de enero de 2023, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992008000500010&lng=es&tlng=es.
  • Mahmoodi M, Islami MR, Asadi Karam G, Khaksari M, Sahenghadam Lotfi A,  2006. Study of the effect of raw garlyc consumption on the level of lipids and other blooddbiochemical factors in hyperlipidemic individuals. Pak J Pharm; 19: 295-8
  • Gómez de Berrazueta, Juan Manuel; de Berrazueta, José Ramón. 2007.  Consumo de pescado, omega- 3 y factores de riesgo cardiovascular Revista Med, vol. 15, núm. 2, pp. 218-224
  • Mauri M, Calmarza P, Ibarretxe D, 2021. Dislipemias y embarazo, una puesta al día, Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, Volume 33, Issue 1, Pages 41-52, ISSN 0214-9168,https://doi.org/10.1016/j.arteri.2020.10.002. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0214916820301066)

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.