Mitkä mausteet ovat turvallisia raskauden aikana? - Äitiyden Ihme
 

Mitkä mausteet ovat turvallisia raskauden aikana?

Kun tulet raskaaksi, komplikaatioilta välttyäksesi sinun tulee tietää, mitä mausteita on turvallista käyttää raskauden aikana.
Mitkä mausteet ovat turvallisia raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 01 huhtikuuta, 2024

Oletko raskaana ja oletko tullut pohtineeksi, mitä mausteita voit käyttää? No, on tärkeä tietää, että kaikki mausteet eivät ole turvallisia raskauden aikana. Mausteita käytetään laajasti gastronomiassa, sillä ne antavat ruoalle väriä ja ennen kaikkea makua, mutta jotkut näistä yhdisteistä voivat siirtyä suoraan vauvaan ja aiheuttaa vahinkoa.

Suosittelemme noudattamaan varovaisuutta. Neuvottele lääkärisi tai terveydenhoitajasi kanssa asiasta, ja tutustu seuraavaan turvallisista mausteista raskauden aikana.

Mitä mausteet ovat?

Selvyyden vuoksi aloitetaan määrittelemällä mitä mausteet oikein ovat. Ne ovat kasvien kovia osia, joita käytetään lisäämään makua, väriä tai tuoksua ruokaan.

Niihin kuuluvat kuori (mm. kaneli), siemenet (sinappi), palot (vanilja), juuret (inkivääri) sekä marjat (pippuri). Termiä käytetään myös viittaamaan joidenkin kasvien lehtiin tai niiden kukkiin, kuten sahrami.

Yrtit sen sijaan viittaavat erityisesti ruohokasvien , kuten laakerinlehtien, oreganon, persiljan ja timjamin, lehtiin tai varsiin.

Entä niiden turvallisuus?

Laajalle levinnyt uskomus on, että mausteet ja yrtit ovat turvallisia, koska niitä on käytetty pitkään ja koska ne ovat luonnollisia. Mutta nämä ominaisuudet eivät takaa turvallisuutta.

Niiden aktiiviset ainesosat, kuten eteeriset öljyt, alkaloidit, alkoholit, flavonoidit ja saponiinit, monien muiden joukossa, ovat vastuussa niiden voimakkaasta aromista ja mausta.

Nämä komponentit menevät kuitenkin aistinvaraista kokemusta pidemmälle – ne voivat myös aiheuttaa haittavaikutuksia sekä äidille että vauvalle, varsinkin jos ne kulkevat suoraan istukan tai rintamaidon läpi imetyksen aikana.

Tässä yhteydessä American Pregnancy Association toteaa, että mausteen luokitteleminen “turvalliseksi” voi olla hämmentävää ja vaikeasti tulkittavaa, koska se riippuu käytöstä ja määrästä.

Haittavaikutuksia voi esiintyä esimerkiksi nautittaessa suuria määriä, mutta pieninä annoksina, kuten ruoan maustamiseen käytettynä, ei välttämättä.

Samoin kaikista mausteista ei ole tehty tutkimuksia, jotka osoittaisivat niiden turvallisuuden raskaana oleville naisille. Tästä syystä sinun tulee olla tietoinen riskeistä, joille altistut syödessäsi niitä, ja siksi sinun tulee kääntyä ammattilaisen puoleen.

Mitkä mausteet ovat turvallisia raskauden aikana nautittaviksi?

Alla on luettelo mausteista, joita voit nauttia raskauden aikana. Jotkut ovat sellaisia, joita voidaan käyttää tietyllä turvamarginaalilla, mutta niillä pitäisi silti olla lääkärisi tai terveydenhoitajasi hyväksyntä, koska kaikki raskaudet eivät ole samanlaisia.

Kaneli

Nämä mausteet ovat turvallisia raskauden aikana: kaneli.
Vaikka kaneli on yleensä turvallinen mauste, on tärkeää ottaa huomioon joitakin näkökohtia.

Kaneli on laakerin kanssa samaan heimoon kuuluvan Cinnamom verum -puun kuivattua kuorta. Sitä voidaan käyttää joko kokonaisena tai jauheena, ja sen erityinen aromi yhdessä miellyttävän ja makean maun kanssa maustaa sekä makeita että suolaisia ruokia.

Kaksi niistä on suosituimpia: Euroopassa käytetty ceylonkaneli, ja cassia eli kiinalainen kaneli, jolla on mausteisempi maku ja jota käytetään yleisemmin Pohjois-Amerikassa.

Mitä tulee kanelin turvallisuuteen, ei vieläkään ole todisteita sen käytöstä synnytyksen helpottamisessa. Sitä vastoin Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriö (United States Department of Health and Human Services) antaa ceylonkanelin kulutukselle vihreää valoa raskauden aikana, kunhan sitä otetaan valmisteiden joukossa tavanomaisina määrinä.

Cassian käyttö on rajoitetumpaa, koska se sisältää kumariiniksi kutsuttua vaikuttavaa ainetta, joka voi aiheuttaa maksavaurioita, erityisesti herkillä ihmisillä ja pitkäaikaisesti nautittuna.

Inkivääri

Inkivääri on kasvin juuri tai juurakko, ja sitä voi hankkia kokonaisena tai jauheena. Se on erittäin aromaattinen ja siinä on mausteinen, pistävä ja makea maku.

Ruoanlaitossa sitä käytetään makeissa hedelmäpohjaisissa ruoissa ja mm. piparkakkujen valmistukseen. Sitä voidaan käyttää myös suolaisissa tuotteissa, kuten paistetuissa vihanneksissa, kastikkeissa, lihassa, sosekeitoissa, kalassa ja äyriäisissä.

Sen kipua lievittävät, anti-inflammatoriset ja ruoansulatusta edistävät ominaisuudet tunnetaan hyvin. Tarkastelu sen käytöstä raskauden aikana paljasti, että se on turvallinen ja tehokas tapa lievittää pahoinvoinnin ja oksentelun oireita, verrattavissa B6-vitamiiniin tai pyridoksiiniin. Painopiste on kuitenkin määrässä, sillä sitä ei voi nauttia enempää kuin 1 gramma päivässä.

Sinapinsiemenet

Sinappi on ristikukkaissuvun kasvi, johon on suuri gastronominen kiinnostus. Sen siemenet voivat olla valkoisia, ruskeankeltaisia (Brassica alba) tai mustia (Brassica nigris). Kun keltaiset siemenet jauhetaan, ne muuttuvat kaikkien tuntemaksi sinapiksi, jolla on vahva, pistävä maku.

Sinapinsiemeniä käytetään muun muassa lihan maustamiseen sekä salaatinkastikkeissa. Niin kauan kuin sitä käytetään säästeliäästi, se kuuluu mausteisiin, joita pidetään turvallisina raskauden aikana.

Offarm -lehti on kuitenkin jo pitkään ilmoittanut, että mustaa sinappia ei suositella raskauden tai imetyksen aikana, koska sen turvallisuuden tueksi ei ole olemassa tietoa.

Neilikka

Neilikka on Indonesiasta kotoisin olevan kasvin (neilikkapuu) kuivattua, kypsymätön kukan silmu.

Se on yksi voimakkaimmista mausteista eteerisessä öljyssä nimeltään eugenoli, jota on myös kanelissa, laakerinlehdessä ja muskottipähkinässä. Se pystyy lievittämään ruoansulatushäiriöitä, kuten pahoinvointia ja oksentelua, joten se on loistava apu raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Sen invasiivista tuoksua ja makua käytetään makeissa ja suolaisissa ruoissa, kuten haudutetussa lihassa ja riistamarinadissa.

Vaikka toistaiseksi ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, joka herättäisi varoitusääniä sen käytön kieltämisestä raskauden aikana, rajoita aina mausteen saantia normaaleissa puitteissa.

Valkosipulijauhe

Valkosipulijauhe parantaa aterioiden makua terveellä tavalla.

Valkosipuli on Liliaceae -heimoon kuuluva mauste, joka on kotoisin Aasiasta. Muinaisista ajoista lähtien sitä on käytetty kulinaarisiin tarkoituksiin, erityisesti lihan ja kalan mausteena ja marinadeissa. Sitä voidaan kuitenkin käyttää myös vihanneksien kanssa.

Farmaseutti López Luengo huomauttaa, että valkosipulin haittavaikutuksista raskauden tai imetyksen aikana ei ole tarpeeksi tieteellisiä raportteja. On kuitenkin parasta olla nauttimatta normaalia suurempia annoksia.

Valkosipulijauheen määristä raskaana olevien naisten tulee neuvotella asiantuntijan kanssa, sillä aikuiselle suositus on 600-900 milligrammaa päivässä. On selvää, että valkosipuli muuttaa rintamaidon makua ja vaikuttaa siten imeväisten käyttäytymiseen.

Ovatko muut mausteet turvallisia käyttää raskauden aikana?

Raskaana olevien naisten tulee noudattaa suurta varovaisuutta muiden mausteiden, kuten cayennen, muskottipähkinän, pippurin, sahramin, kuminan, lakritsin, fenkolin, sarviapilan siementen ja kurkuman, kulutuksen suhteen.

On tärkeää aina neuvotella ammattilaisen kanssa muista keittiön perinteisistä yrteistä ja varmistaa näiden tuotteiden turvallisuus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.