3 kasvistahnaa lapsille
 

3 kasvistahnaa lapsille

Esittelemme kolme kasvistahnaa, joiden avulla saat lisättyä kasvisten määrää lastesi päivittäisessä ruokavaliossa. Näin varmistat laadukkaiden antioksidanttien runsaan saannin.
3 kasvistahnaa lapsille
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 30 joulukuuta, 2022

Kasvistahnat ovat erinomainen vaihtoehto kasvisten sisällyttämiseksi lasten ruokavalioon. Ne valmistetaan yleensä tuoreista raaka-aineista, ja ne ovat terveellisiä. Sinun on hyvä pitää mielessä, että niistä saa välttämättömiä mikroravintoaineita ja fytokemikaaleja, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Esittelemme kolme erilaista kasvistahnaa lapsille.

Ensin on kuitenkin syytä korostaa, että kotitekoiset kasvistahnat ovat paljon laadukkaampia kuin valmiit teolliset tuotteet. Jälkimmäiset voivat sisältää esimerkiksi keinotekoisia lisäaineita, jotka joissakin tapauksissa voivat vahingoittaa mikrobiotaa ja vaikuttaa sen tiheyteen ja monimuotoisuuteen.

Tässä on kolme parasta kasvistahnaa lapsille valmistettavaksi kotona.

1. Porkkanatahna

Kulhollinen porkkanatahnaa lapsille.
Porkkanat sisältävät huomattavan määrän A-vitamiinia ja niillä on antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka neutraloivat vapaita radikaaleja.

Ainesosat

Ohjeet

  1. Kuori, pese ja paloittele porkkanat.
  2. Lisää öljyä ja paista 180 celsiusasteessa 20 minuuttia.
  3. Soseuta muiden ainesten kanssa, kunnes koostumus on kevyt. Voit lisätä tarvittaessa vettä.
  4. Nyt porkkanatahna on valmis tarjoiltavaksi.

Miksi porkkanatahnaa kannattaa valmistaa?

Porkkanoista valmistetut kasvistahnat sisältävät runsaasti A-vitamiinia. Tämä ravintoaine auttaa estämään vapaiden radikaalien muodostumista ja ehkäisemään silmäsairauksien kehittymistä, kuten osoittaa Sub-Cellular Biochemistry -lehdessä julkaistu tutkimus.

2. Paprikatahna

Paprikasta valmistetut kasvistahnat sisältävät C-vitamiinia.
Paprikoista saa C-vitamiinia ja ne auttavat vähentämään infektioiden ilmaantuvuutta ja oireiden voimakkuutta, jos niitä joskus ilmenee.

Ainesosat

  • 2 isoa punaista paprikaa
  • 60 grammaa saksanpähkinöitä
  • 2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • 1 ripaus jauhettua kuminaa
  • suolaa
  • 1 pieni valkosipulinkynsi

Ohjeet

  1. Pese ja suikaloi paprikat.
  2. Ripottele niihin hieman öljyä ja suolaa.
  3. Pehmennä niitä uunissa 20 minuuttia 200 celsiusasteessa.
  4. Anna jäähtyä ja kuori.
  5. Soseuta paprikat muiden ainesten kanssa kermaiseksi soseeksi.

Miksi paprikatahnaa kannattaa valmistaa?

Paprikat ovat hyvä C-vitamiinin lähde. Kyseessä on yhdiste, joka tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa Nutrients –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

3. Munakoisotahna

Munakoisosta voi valmistaa kasvistahnaa lapsille.
Munakoiso on laadukkaiden antioksidanttien lähde, joten sitä on hyvä sisällyttää lasten ruokavalioon.

Ainesosat

  • 1 iso munakoiso
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl tahinia
  • 1 ripaus kuminaa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • suolaa oman maun mukaan
  • 2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä

Ohjeet

  1. Halkaise munakoisot.
  2. Paista niitä pienessä määrässä öljyä 20 minuuttia 180 celsiusasteessa.
  3. Tyhjennä massa lusikan avulla.
  4. Soseuta muiden ainesten kanssa koostumukseltaan sopivaksi.

Miksi munakoisotahnaa kannattaa valmistaa?

Munakoiso on korkealaatuisten antioksidanttien, kuten antosyaanien, lähde. Näitä antioksidantteja on myös muissa kasviksissa, kuten mustikoissa, ja ne on yhdistetty parempaan terveyteen. Tästä syystä niitä tulisi sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti.

Valmista nämä kolme kasvistahnaa lapsille

Kuten näet, on helppo valmistaa erilaisia kasvitahnoja, joilla on korkea ravintoarvo ja jotka sopivat ihanteellisesti lasten ruokavalioon. Et tarvitse niiden valmistamiseen paljoakaan raaka-aineita tai aikaa saadaksesi erinomaisen lopputuloksen.

Niitä voi syödä välipalaksi tai vaikkapa aamiaisella ja näin parantaa päivittäistä ravintoaineiden saantia. On kuitenkin myös tärkeää varmistaa, että ruokavalossa on korkealaatuisia rasvoja ja proteiineja sisältäviä elintarvikkeita, jotta fysiologia toimisi kunnolla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.