Kuinka tarkistat kohdunkaulasi - Äitiyden Ihme
 

Kuinka tarkistat kohdunkaulasi

Tiedätkö, miksi kohdunkaula on tärkeä tarkistaa? Sen lisäksi, että opit tuntemaan kehoasi, voit havaita hedelmällisen ajanjaksosi objektiivisemmin.
Kuinka tarkistat kohdunkaulasi
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 30 tammikuuta, 2024

Kohdunkaula on kohdun alaosa, joka on yhteydessä emättimeen. Tämä rakenne on herkkä kuukautiskierron aikana alkaville muutoksille, joten sen anatomian ja ominaisuuksien tunteminen voi olla suureksi avuksi, varsinkin jos haluat tulla raskaaksi. Tämä saavutetaan perusteellisella tutkimuksella ja havaitsemalla merkkejä, jotka viittaavat siihen, että olet hedelmällisellä ajanjaksolla. Mutta tiedätkö, kuinka tarkistat kohdunkaulasi? Täällä kerromme sen sinulle.

Onko tärkeää tarkistaa kohdunkaula?

Kohdunkaula on kohdun alin osa. Sillä on lieriömäinen muoto, ja se yhdistää kohdun emättimeen. Sen kudos on fibromuskulaarinen ja sen mitat ovat 2,5–3,5 senttimetriä, vaikka tämä voi vaihdella naisen iän mukaan.

Kohdunkaulan anatomia ja ominaisuudet muuttuvat hieman koko kuukautiskierron ajan sekä raskauden aikana. Sen asento, kiinteys sekä sen solujen erittämä kohdunkaulan neste muuttuvat.

Tästä syystä on hyvä tietää kohdunkaulan ominaisuudet ja tarkistaa se säännöllisesti, varsinkin jos haluat ohjata sen muutoksia raskauden edistämiseksi.

Kun ovulaatiovaihe on ohi, kohdunkaula pehmenee, avautuu, kosteutuu ja sijaitsee korkeassa asennossa.

Mitä sinun tulee ottaa huomioon ennen kuin tarkistat kohdunkaulasi?

Kohdunkaulan sijainti auttaa sinua määrittämään, milloin kiertosi aikana olet hedelmällisin, ja siten arvioimaan ovulaation ajan. Ensinnäkin sinun on otettava huomioon tietyt näkökohdat itsetutkimuksen suorittamiseksi:

 • Varaa aikaa, sillä kohdunkaulan anatomian ymmärtäminen ei ole helppo tehtävä. Sinun on tarkistettava se useita kertoja, kunnes huomaat muutokset.
 • Oppimisen aikana on hyvä tehdä tarkistus usein, vaikka tietäisit, ettei ovulaatiota tapahdu. Näin voit vertailla eroja koko kuukautiskierron aikana.
 • Tarkista kohdunkaulan asento joka päivä samaan aikaan. Voit tehdä tämän suihkussa tai aamulla.
 • Älä tarkista kohdunkaulan asentoa yhdynnän aikana tai sen jälkeen, sillä se muuttaa asentoaan kiihottumistasosi mukaan.
Tyttö seuraa kuukautiskiertoaan kalenterissa.
Jos haluat tietää hedelmällisistä päivistäsi enemmän, voit täydentää kalenterimenetelmää sukuelinten fysikaalisilla oireilla.

Kuinka tarkistat kohdunkaulasi

Haluatpa tarkistaa kohdunkaulasi joko ovulaation vahvistamiseksi tai koska haluat oppia tuntemaan anatomiaasi paremmin, on tärkeää, että olet rentona. Etsi siksi mukava paikka, kiireetön hetki ja seuraa asianmukaisia vaiheita kohdunkaulasi sijainnin paikallistamiseksi.

Ohjeet kohdunkaulan tarkistamiseen

 1. Etsi mukava ja rauhallinen paikka.
 2. Pese kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä. Emättimen hygienia estää patogeenisten mikro-organismien kulkeutumisen elimen sisälle. Jos sinulla on meneillään sukupuolielinten tulehdus, odota, kunnes se on täysin poissa, ennen kuin tutkit itsesi.
 3. Leikkaa tai viilaa kyntesi tätä tutkimusta varten välttääksesi naarmuja tai muita kohdunkaulan tai emätinkanavan vammoja.
 4. Löydä mukava asento, jonka avulla pääset helposti kohdunkaulaan. Voit kyykistyä, istua wc-pöntöllä tai asettaa toisen jalan kylpyammeen reunalle. Halutessasi voit käyttää myös liukuvoidetta.
 5. Työnnä etu- tai keskisormi emättimeen kämmen ylöspäin. Liu’uta sormeasi emättimen kanavan päähän, jossa tunnet pyöreän seinämän. Siellä huomaat keskellä olevan pyöreän, kiinteän sisennyksen tai kuopan: ulkoinen kohdunkaulan os.
 6. Paikanna kohdunkaula ja pistä sen sijainti mieleen tai kirjoita muistiin.
 7. Arvioi, miltä se tuntuu kosketettaessa. Huomaa, onko se sivuttain vai keskellä ja onko se hieman auki vai täysin suljettuna.

Mitä tässä tutkimuksessa pitäisi huomioida?

Sisäisten sukuelinten alueen tutkimuksen tavoitteena on määrittää seuraavat tiedot:

 • Kohdunkaulan asento: Jos et ovuloi, se on matalassa asennossa. Huomaat tämän, kun työnnät sormesi emättimeen ensimmäiseen falangiin asti, koska kohdunkaula on tällöin helpompi löytää. Jos ovuloit, sinun on työnnettävä sormesi emättimeen niin pitkälle kuin se menee tunteaksesi sen. Kohdunkaulasta tulee korkeampi ja vaikeampi saavuttaa tällä hetkellä.
 • Kohdunkaulan aukko: Huomioi, onko kohdunkaulan halkio kiinni vai auki. Ennen ovulaatiota ja sen aikana kohdunkaula on hieman auki, aivan kuten ennen kuukautisia ja niiden aikana. Syklin hedelmättömänä aikana se on täysin kiinni.
 • Kohdunkaulan kudoksen kiinteys: Kun ovuloit, sinun pitäisi tuntea pehmeämpi kohdunkaula, joka vastaa korvalehtesi koostumusta. Tämä johtuu siitä, että estrogeenin lisääntyminen tässä vaiheessa pehmentää kohdunkaulaa. Sitä vastoin hedelmättömänä aikana se on kiinteä kuin nenäsi kärki.
 • Halkeaman sijainti: Hedelmällisessä vaiheessa kohdunkaula on keskitettynä siittiöiden kulkua helpottamaan. Kuukautiskierron hedelmättömänä aikana on mahdollista, että tämä halkeama sijaitsee hieman sivussa.
 • Kohdunkaulan lima: Ovulaation aikana kohdunkaula erittää runsaasti kirkasta, vetistä kohdunkaulan nestettä, joka auttaa siittiöitä kulkeutumaan emätinkanavasta kohtuun. Jos toisaalta ovulaatiota ei tapahdu, kohdunkaulan limasta tulee paksua ja niukkaa, jotta se toimii esteenä estämään siittiöiden pääsyä kohdunkaulaan.
Näin tarkistat kohdunkaulasi.
Kehosi tunteminen ja sen signaalien havaitseminen auttaa sinua tunnistamaan paremmin kiertosi hedelmälliset päivät.

Miltä kohdunkaula näyttää raskauden aikana?

Hedelmöityksen jälkeen kohdunkaula pysyy korkealla ja pehmeänä. Ulkoinen kohdunkaulan aukko sulkeutuu kokonaan ja pysyy sellaisena koko raskauden ajan.

Jonkin ajan kuluttua kohdunkaula muuttuu kiinteäksi ja tiivistyy kokonaan, jolloin muodostuu limatulppa. Tämä rakenne suojaa vauvaa infektioilta ja ulkopuolelta tulevilta haitallisilta aineilta. Raskauden viimeisessä vaiheessa kohdunkaula muuttuu uudelleen (pehmenee, lyhenee ja laajenee), jotta vauva voi tulla ulos.

Tietoja kohdunkaulan seulonnasta

On huomattava, että vaikka kohdunkaula voidaan tarkastaa raskauden aikana, tämä käytäntö on hyväksyttävä lääkärin kanssa infektioriskin vuoksi. Tässä vaiheessa on parempi antaa asiantuntijan tehdä emätintutkimukset.

Mutta kun haluat tulla raskaaksi, säännöllinen kohdunkaulan tutkiminen voi antaa hyödyllistä tietoa kuukautiskierrostasi. Joten opettele tulkitsemaan kehosi signaaleja, niin havaitset paremmin kuukauden hedelmällisen aikasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.