6 rautapitoista ruokaa raskaana oleville naisille - Äitiyden Ihme
 

6 rautapitoista ruokaa raskaana oleville naisille

Naisten tulisi syödä runsaasti rautaa sisältävää ruokaa raskautensa aikana. Tässä artikkelissa jaamme esimerkkejä odottaville äideille sopivista rautapitoisista elintarvikkeista.
6 rautapitoista ruokaa raskaana oleville naisille

Viimeisin päivitys: 22 maaliskuuta, 2020

Riittävä raudan saanti vaikuttaa jokaisen ihmisen jaksamiseen, mielialaan ja yleisvointiin, ja etenkin raskaana olevat naiset tarvitsevat runsaasti rautapitoista ruokaa. Odottavan äidin elimistö tarvitsee jopa tuplasti normaalia enemmän rautaa, sillä raudalla on tärkeä rooli punasolujen tuottamisessa, jotka puolestaan ovat vastuussa hapen kuljettamisesta elimille ja soluille sekä tietysti sikiölle.

Naisen on tärkeä saada tarpeeksi rautaa läpi koko raskauden, mutta sen saannin varmistaminen on erityisen tärkeää ensimmäisellä ja kolmannella raskauskolmanneksella. Rauta jaetaan hemirautaan ja nonhemirautaan. Lihan ja veren sisältämä hemirauta imeytyy paremmin kuin kasviperäisten ruokien sisältämä nonhemirauta. Kuitenkin myös monet kasvikunnan tuotteet sisältävät runsaasti rautaa, eli kasvissyöjien ja vegaanienkaan ei tarvitse huolestua siitä, etteivät he saisi tarpeeksi rautaa raskauden aikana.

Miksi odottava äiti tarvitsee rautapitoista ruokaa?

Seuraavat ovat muutamia tärkeimpiä syitä siihen, että raskaana oleva nainen tarvitsee runsaasti rautapitoista ruokaa:

  • Hemoglobiinin muodostumiseen tarvitaan rautaa. Hemoglobiini on veren punasolujen sisältämä rautamolekyylejä sisältävä proteiini.
  • Rauta on tärkeä osa myoglobiinia eli lihaspunaa, kollageenia ja monia muita entsyymejä.
  • Rauta auttaa immuunijärjestelmän terveyden ylläpitämisessä.
  • Veren määrä elimistössä lisääntyy raskauden aikana, minkä vuoksi odottava äiti tarvitsee tavallista enemmän rautaa tuottamaan enemmän hemoglobiinia.
  • Kasvava vauva ja istukka tarvitsevat lisärautaa erityisesti raskauden kahden viimeisen kolmanneksen aikana.
  • Raskauden aikainen anemia yhdistetään ennenaikaiseen synnytykseen sekä lapsen alhaiseen syntymäpainoon.
6 rautapitoista ruokaa raskaana oleville naisille

6 rautapitoista ruokaa raskaana oleville naisille

1. Pähkinät

Pähkinät ovat erinomainen nonhemiraudan lähde, jotka nostavat elimistön rautatasoa nopeasti ja tehokkaasti. Pistaasipähkinät, cashewpähkinät, pinjansiemenet, hasselpähkinät, maapähkinät, paahdetut mantelit ja muut pähkinät ovat yksiä parhaista raudan lähteistä.

2. Pinaatti

Pinaatti on yksi ravintorikkaimmista kasviksista. Se on täynnä nonhemirautaa ja monia muita elintärkeitä ravinteita terveyden ylläpitämiseksi. Tämä yksi parhaista raudan lähteistä on herkullinen sekä raakana että kypsennettynä.

3. Sardiinit

6 rautapitoista ruokaa raskaana oleville naisille

Sardiinit tunnetaan todennäköisesti parhaiten niiden suuresta omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin määrästä. Ne ovat kuitenkin myös tärkeä hemiraudan lähde.

4. Tumma suklaa

Tumma suklaa ei ainoastaan tyydytä makean himoa, vaan myös tarjoaa elimistölle aimo annoksen nonhemirautaa. Lisäksi se sisältää monia muitakin ravinteita, kuten magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja kaliumia. Se on täydellinen ja herkullinen jälkiruokavaihtoehto.

5. Linssit

Linssit ovat kenties tunnetuin runsaasti rautaa sisältävä elintarvike. Näissä palkokasveissa on todella suuri määrä nonhemirautaa. Sen lisäksi että linssit ovat ravinteikasta ruokaa, ne ovat myös halpoja ja taipuvat monen tyyppisten aterioiden raaka-aineeksi. Terveellisten linssien olisi hyvä kuulua jokaisen kodin perusruokavarastoon.

6. Spirulina

Spirulina on tuote, jota raskaana olevien naisten ei kannata jättää huomioitta. Se on ravintorikas mikrolevä, joka tunnetaan paitsi vahvasta maustaan, myös siitä, että se sisältää runsaasti proteiinia, B- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia, gammalinoleenihappoa, mangaania, sinkkiä, kuparia, seleeniä ja rautaa.

Haluamme lopuksi vielä muistuttaa, että raudan tulisi olla tärkeä osa raskauden aikaista ruokavaliota. Äidin nauttima rauta vaikuttaa myös sikiön aivojen kehittymiseen ja tarpeellisen hapen kulkemiseen veressä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • He H., Qiao Y, Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Func, 2018. 9 (10): 5390-5401.
  • Ried K., Fakleer P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.