Kiellettyjä ihonhoitotuotteita raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

10 kiellettyä ihonhoitotuotetta raskauden aikana

Jotkut ihonhoitotuotteiden ainesosat ovat kiellettyjä raskauden aikana. Siksi sinun tulee kiinnittää huomiota tuotteen valintaan.
10 kiellettyä ihonhoitotuotetta raskauden aikana
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 11 syyskuuta, 2023

Ihonhoitotuotteissa on erilaisia ainesosia, joista jotkut ovat kiellettyjä raskauden aikana. Tämä johtuu ihon herkkyydestä ärsyyntyä tai hyperpigmentoitua tänä aikana. Lisäksi jotkin näistä aineista voivat imeytyä elimistöön ja siten saavuttaa myös vauvan.

Miksi jotkut ihonhoitotuotteet ovat kiellettyjä raskauden aikana?

Raskauden aikana ihossa tapahtuu muutoksia, jotka johtuvat kehon kohonneista hormonitasoista. American College of Obstetricians and Gynecologists – yliopiston mukaan niitä ovat mm. seuraavat:

  • Akne
  • Melasma (paikallinen hyperpigmentaatio)
  • Kseroosi
  • Hämähäkkisuonet

Ihon lisäksi hormonaaliset muutokset vaikuttavat vaihtelevasti myös kynsiin ja hiuksiin.

 

Mitä ihonhoitotuotteita tulee välttää raskauden aikana?

Joissakin ihonhoitotuotteissa on ainesosia, joita ei suositella, koska ne imeytyvät helposti ja voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto edellyttää, että ihonhoito- ja hygieniatuotteet ovat turvallisia niiden käyttökelpoisuuden perusteella, mutta niiden myynti ei vaadi lupaa.

1. Eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt voivat tunkeutua ihoon nopeasti lipidirakenteiden läpi ja olla vuorovaikutuksessa solukalvon proteiinien kanssa aiheuttaen tiettyjä muutoksia.

Eteeriset öljyt ovat kiellettyjä raskauden aikana.
Öljyjä käytettäessä tärkeintä on noudattaa suositeltuja määriä ja ohjeita. Esimerkiksi niiden käyttöä tulee välttää raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

2. Retinoli tai A-vitamiini

Joissakin ihonhoito- ja hygieniatuotteissa on retinoidiksi kutsuttu muunnos retinolista. Reseptivapaissa tuotteissa sitä on pieniä määriä, kun taas asiantuntijan määräämät tuotteet sisältävät korkeampia pitoisuuksia.

Paikallisten retinoidien rooli on edelleen kiistanalainen julkaistuissa embryopatiatapauksissa, joten niiden käyttöä ei suositella raskauden aikana.

3. Kofeiini

Selluliittia vähentävien voiteiden ainesosissa on yleensä korkea kofeiinipitoisuus. Se on yksi yleisimmin käytetyistä aktiivisista ainesosista sen lipolyyttisen rasvaa polttavan vaikutuksensa ansiosta.

Se on kuitenkin vasta-aiheinen raskauden aikana, koska se pystyy läpäisemään istukan ja erittymään rintamaitoon imetyksen aikana. On parasta välttää tätä aktiivista ainesosaa kaikissa sen esiintymismuodoissa.

4. Salisyylihappo

Tämä happo on erittäin hyödyllinen aknen hoidossa sen anti-inflammatoristen ominaisuuksien ansiosta. Suuria salisyylihappopitoisuuksia sisältäviä tuotteita tulee kuitenkin välttää raskauden aikana.

Salisyylihappo voi imeytyä systeemisesti, joten sen käyttöä ei suositella imetyksen ja raskauden aikana, koska sen turvallisuudesta ei ole tietoa.

5. Glykolihappo

Glykolihappo on yksi yleisimmin aknen hoitoon käytetyistä alfahydroksihapoista kosmetiikassa ja kuorinnassa. Vaikka se ei yleensä imeydy tehokkaasti eikä sillä ole juurikaan haittavaikutuksia, sen käyttöä ei suositella raskauden aikana ihon herkkyyden ja hyperpigmentaation vuoksi.

6. Hydrokinoni

Hydrokinonia käytetään paikallisena depigmentointiaineena sairauksissa, kuten melasmassa. Vaikka ei ole olemassa todisteita epämuodostumista tai sen haitallisista vaikutuksista vauvaan, on parasta minimoida altistuminen tälle tuotteelle sen suuren imeytymiskyvyn vuoksi.

7. Parabeenit

Parabeeneja käytetään keinotekoisena säilöntäaineena kosmetiikassa sekä ihonhoitotuotteissa. Toisin sanoen niitä lisätään tuotteisiin estämään ja vähentämään homeen tai haitallisten bakteerien kasvua.

Ne liittyvät hormonaalisiin häiriöihin ja miesten ja naisten lisääntymiselinten vaurioihin. Lisäksi iho voi herkistyä parabeeneja sisältäville tuotteille, mikä aiheuttaa ärsytystä.

8. Ftalaatit

Ftalaatit ovat joissakin kauneudenhoitotuotteissa olevia kemikaaleja, jotka aiheuttavat hormonitoiminnallisia häiriöitä. Näillä häiriötekijöillä on tärkeä rooli lisääntymisterveyden muuttumisessa negatiivisesti.

Raskaana oleva nainen kaatamassa voidetta käteensä.
Vaikka kemialliset suodattimet suojaavat tehokkaasti ihoa, niillä voi olla haitallisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Oksibentsoni on hormonitoimintaa häiritsevä aine, joka voi aiheuttaa häiriöitä äidille ja vauvalle.

9. Kemialliset suodattimet

Aurinkosuojavoidetta käytetään suojaamaan ihoa ultraviolettisäteiltä ja hoitamaan tai ehkäisemään melasmaa. Oksibentsoni ja sen johdannaiset, jotka ovat näissä tuotteissa yleisimmin käytettyjä suodattimia, voivat kuitenkin olla haitallisia ja aiheuttaa vahinkoa.

10. Trikloorietikkahappo

Trikloorietikkahappo poistaa kuolleita ihosoluja ja stimuloi uusien solujen kasvua ihon pinnalla. Siksi sitä käytetään ihon kuorintaan erilaisissa happoyhdistelmissä ja pitoisuuksissa.

Raskaana olevien naisten tulee välttää syväkuorintoja ihon herkkyyden ja hyperpigmentaation vuoksi.

Kielletyt ainesosat ihonhoitotuotteissa raskauden aikana

Raskaus on tila, jossa hormonaaliset muutokset aiheuttavat muutoksia kehon eri elimissä, myös ihossa. Tämä tulee herkemmäksi ja ärtyy helpommin, ja sillä on suurempi taipumus akneen. Siksi ihon hoitaminen tässä vaiheessa on äärimmäisen tärkeää, mutta on osattava valita sopivin tuote.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lipson AH, Collins F, Webster WS. Multiple congenital defects associated with maternal use of topical tretinoin. Lancet. 1993 May 22;341(8856):1352-3. doi: 10.1016/0140-6736(93)90868-h. PMID: 8098487.
  • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Seguridad de los productos para el cuidado de la piel durante el embarazo. Puede Fam Physician . 2011; 57 (6): 665-667.
  • Vora RV, Gupta R, Mehta MJ, Chaudhari AH, Pilani AP, Patel N. Pregnancy and skin. J Family Med Prim Care. 2014;3(4):318-324. doi:10.4103/2249-4863.148099

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.