Parista perheeksi: vauvan saapumisen vaikutukset
 

Parista perheeksi: vauvan saapumisen vaikutukset

Ensimmäisen lapsesi syntymä merkitsee sitä, että muututte parista perheeksi. Tänään puhumme vauvan saapumisen vaikutuksista.
Parista perheeksi: vauvan saapumisen vaikutukset
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 25 tammikuuta, 2023

Vauvan saapuminen vaikuttaa elämään monella tasolla: yksilöllisyyteesi, suhteeseesi kumppanisi kanssa, perheeseesi. On totta, että et ole vauvan tuloon välttämättä koskaan täysin valmis, mutta on myös totta, että valmistautuminen auttaa suuresti siirryttäessä parista perheeksi. Katsotaanpa miksi.

Vauvan saapumisen kääntöpuoli

Jokainen osaa kuvitella lapsen saamisen positiiviset puolet: vanhemmiksi tulemisen ilo, vauvan herättämä hellyyden tunne, uudenlainen ja ennenkokematon rakkauden tunne.

Kääntöpuolesta ei kuitenkaan puhuta paljon, sillä vanhemmuuteen liittyy edelleen monia vanhahtavia ja ennakkoluuloisia käsityksiä.

Naista saatetaan syyttää jopa huonoksi äidiksi, jos hän uskaltaa sanoa ääneen haluavansa lähettää lapsensa takaisin oltuaan useita päiviä nukkumatta tai käymättä rauhassa vessassa. Jotkut ajattelevat, että äiti liioittelee valittaessaan vaihtavansa vaipan yli viisi kertaa päivässä.

Vauvan saapuminen perheeseen on uuvuttava kokemus, joka vaikuttaa kaikkiin omalla tavallaan. Tähän lisätään vielä parisuhteesta huolehtimisen haasteet.

Pari nukkuu sängynlaidalla, kun vauva leikkii keskellä.

Mitä siis on tehtävissä?

Meidän on ensinnäkin hyväksyttävä muutos, sillä sen kieltäminen ja pyrkimys pitää kaikki ennallaan vie meiltä resurssit kohdata uusi tilanne. Hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden hankkia uusia taitoja ja kykyjä sekä auttaa meitä oikaisemaan odotuksiamme.

Vauvan saapumisen hyväksyminen vie aikaa, ja raskaus on hyvää aikaa valmistautua siihen. Keskustelu siitä, kuinka järjestätte asiat syntymän jälkeen, helpottaa taakkaa ja siirtymistä vanhemmuuteen.

On tärkeää ymmärtää, että tämä uusi haaste on aina jossain määrin vaikea vanhemmille, riippuen parin aiemmasta dynamiikasta.

Parhaat ennusmerkit onnistumisesta ovat kommunikaatio, kiintymys, luottamus, keskinäinen tuki ja kyky ratkaista ongelmat. Sitä vastoin sulkeutuneet parit, jotka eivät kommunikoi tai odottavat “räjähdyspistettä” käsitellääkseen ongelmat, onnistuvat huonommin.

On totta, että vauvan saapumisessa on omat hankaluutensa, mutta uuden perheenjäsenen vastuulle ei pidä sysätä kaikkea parisuhteessa jo olevaa syyllisyyttä ja epävarmuutta. Jokaisen tulee ottaa vastuuta eikä heijastaa turhautumistaan muihin.

Muutamia käytännön vinkkejä siirryttäessä parista perheeksi

Tässä on muutamia vinkkejä, joita parit voivat toteuttaa tultuaan vanhemmiksi ensimmäistä kertaa:

Jatkakaa vuoropuhelua

On tärkeää varata hetki päivästä keskustellaksenne toistenne kanssa ajatuksistanne, tunteistanne, peloistanne ja epävarmuudestanne sekä tukeaksenne toisianne. Pitkiä, loputtomia keskusteluja ei tarvita – joskus vain muutama minuutti aikuisten kesken riittää.

Muokatkaa suunnitelmianne

On tärkeää olla joustava ja ymmärtää, että kaikella on aikansa, jotta voimme muokata odotuksiamme läpikäymämme vaiheen mukaan.

Aikaa ei kenties ole enää niin paljon käytettävissä, mutta teidän ei tarvitsekaan mennä ulos kynttiläillalliselle saadaksenne kahdenkeskistä aikaa. Joskus sängyssä nautittu aamiainen osoittautuu täydellisiksi treffeiksi vauvan vielä nukkuessa.

Tämän lisäksi aikataulu on hyvä järjestää niin, että kummallakin osapuolella on myös vapaa-aikaa itselleen.

Opi pyytämään apua

Vauvan saapuminen on haastavaa kenelle tahansa, ja se muistuttaa meitä myös omasta lapsuudestamme ja peloistamme. Nyt ei ole oikea hetki uskoa, että pystymme tekemään kaiken yksin.

Tässä vaiheessa parasta on oppia pyytämään ja ottamaan vastaan apua. Molempien osapuolten tulee luonnollisestikin osallistua vanhemmuuteen ja ottaa vastuuta.

Korvaa moitteet tai vaatimukset toiveilla ja suunnitelmilla

Sanomme usein lauseita kuten “et enää tee (jotakin asiaa) kuten ennen” ja keskitymme puutteeseen. Ja toinen osapuoli saa paitsi kuulla valitusta, myös itselleen taakan.

Tämän sijaan kannattaa kokeilla positiivisempaa lähestymistapaa, joka tuo toisen mieleen hyvän muiston: “Muistatko kun… Heti kun voimme, tehdään se uudestaan!” tai “Se oli tosi kiva, kun…”.

Tukekaa toisianne ja tuntekaa myötätuntoa toisianne kohtaan

Muutos koskettaa parisuhteen kumpaakin osapuolta, mutta erityisesti äidille lankeaa valtava vastuu. Nainenhan on se, joka näkee kehonsa muuttuvan, joka käy läpi hormonaalisen myllerryksen ja josta vauva on riippuvainen valtaosan ajasta.

Ymmärtäväinen suhtautuminen on ratkaisevan tärkeää, ja äidin ponnisteluista on hyvä antaa myös tunnustusta: “Teet tämän erittäin hyvin” tai “Olen ylpeä siitä, miten hyvin pärjäät.”

Osallistuminen edellyttää myös niiden muutosten tuntemista, joita nainen käy läpi raskauden ja imetyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen. Ja kumppanin on tietysti myös vältettävä kommentoimasta naisen vartaloa, ulkonäköä tai siisteyttä.

Mies ja nainen kädet naisen raskaana olevan vatsan päällä.

Lue lisää: Perheen lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen

Viesti niille, jotka ovat muuttumassa parista perheeksi

On tärkeää muistaa, että mikään ei kestä ikuisesti, että kaikella on aikansa ja että unettomat yöt jatkuvine itkuineen ovat pian vain kaukainen muisto.

Vauvan kasvaessa teillä on taas aikaa huolehtia toisistanne parina ja nauttia muista (ja uusista) kokemuksista yhdessä. Sinun on tärkeää saada ahdistuksesi lievittymään, oppia käsittelemään muutoksen aiheuttamaa turhautumista ja nauttia perheestäsi.

Kun hyväksyt sen, että vauvan saapuminen merkitsee valtavaa mullistusta, et enää tunne niin suurta tarvetta (tai pakkoa) tehdä kaikkea oikein ja täydellisesti.

Ja jos tilanne on kaikesta huolimatta vaikea, sinun on puhuttava siitä ja myönnettävä se, vaikka se olisikin tuskallista ja turhauttavaa. Pariterapiasta voi olla tässä paljon apua.

On ennen kaikkea tärkeää, ettet tee lapsistasi panttivankeja tai syntipukkeja, jos suhde ei toimi. Joskus ero on paras ratkaisu koko perheelle. Hyvissä väleissä oleminen ja puhuminen toista kunnioittaen on kaikkein terveintä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nieri, Liliana (2017). Transición y construcción de la paternidad. Interdisciplinaria, vol. 34, núm. 2, pp. 425-440, 2017. Centro Interamericano de Investigaciones Psicológicas y Ciencias Afines. Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/180/18054403015/html/
  • Reyna, Jaime Montalvo, Salcido, María Rosario Espinosa, & Arredondo, Angélica Pérez. (2013). Análisis del ciclo vital de la estructura familiar y sus principales problemas en algunas familias mexicanas. Alternativas en Psicología, 17(28), 73-91. Recuperado em 13 de outubro de 2021, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-339X2013000100007&lng=pt&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.