Mitä tehdä, jos tyttäresi haluaa alkaa meikkaamaan - Äitiyden Ihme
 

Mitä tehdä, jos tyttäresi haluaa alkaa meikkaamaan

Jos tyttäresi haluaa alkaa käyttää meikkiä, hän tarvitsee opastustasi välttääkseen fyysisiä ja henkisiä vaurioita.
Mitä tehdä, jos tyttäresi haluaa alkaa meikkaamaan
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 06 toukokuuta, 2024

Lastemme elämässä on monia hetkiä, jolloin meidän vanhempien on asetettava rajoja, osattava neuvotella ja ymmärtää heidän prosessinsa voidaksemme ohjata heitä kunnioittavasti.

Yksi vaihe on se, kun tyttäresi haluaa alkaa meikkaamaan. Tämän pyynnön kohdatessasi syntyy pelkoja, epäilyksiä ja hämmennystä sen suhteen, kuinka vastata.

Ja tosiasia on, että vaikka et olisikaan täysin samaa mieltä ajatuksesta, et myöskään halua olla liian tiukka. On tärkeää löytää oikea tasapaino.

Tätä varten on otettava huomioon useita tekijöitä. Esimerkiksi lapsen ikä tai syyt, miksi hän haluaa alkaa käyttämään meikkiä.

Jos lähestyt asiaa mielenkiinnolla, empatialla ja tunneälyllä, sinun on helpompi huolehtia ja ohjata tytärtäsi aiheuttamatta konflikteja tai vahingoittamatta suhdetta.

Miksi tyttäresi haluaa alkaa meikkaamaan?

Kuten sanoimme, on avainasemassa ymmärtää, mistä tämä halu tulee, jotta sitä voidaan hallita. Nuoren tytön syyt meikkaamiseen ovat erilaiset kuin teini-ikäisen.

Pienet tytöt haluavat esimerkiksi matkia sitä, mitä he näkevät pääviitehahmossaan eli äidissään. He haluavat samaistua häneen, he ihailevat häntä ja haluavat osallistua kaikkeen, mitä hän tekee.

Joten jos tyttäresi huomaa, että meikkaat joka aamu tai maalaat kyntesi viikonloppuisin, on luonnollista, että hän on kiinnostunut näistä toiminnoista. Lisäksi, koska tämä on luova, hauska harrastus, joka on täynnä värejä ja uusia elementtejä, voi syntyä aitoa kiinnostusta näitä käytäntöjä kohtaan.

International Journal of Environmental Research and Public Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan monet tytöt käyttävät meikkiä ja kosmetiikkaa vain leikkitarkoituksiin.

Toisaalta teini-ikäisten tyttöjen tapauksessa pohditaan muita asioita. Henkilökuva saa näinä vuosina suurta merkitystä tapana esitellä itsensä vertaisryhmälle.

Meikki on elementti, joka auttaa projisoimaan tietyn tyylin ja ilmaisemaan persoonallisuutta, joka muodostuu tai löydetään. Lisäksi teini-ikäiset tuntevat olonsa vanhemmaksi, haluavat siirtyä aikuisten maailmaan ja tuntevat olevansa vapaampia ja itsenäisempiä. Meikin avulla he voivat saavuttaa nämä tavoitteet.

Mitä teet, jos tyttäresi haluaa alkaa meikkaamaan?

On normaalia, että kun tyttäresi pyytää sinua käyttämään kosmetiikkaa, pelkäät ja epäilet: “Eikö hän ole liian nuori?”, “Hän ei tarvitse sitä!”, “Entä jos se vahingoittaa hänen ihoaan?”, ” Pelkään, että hän hyperseksualisoi itseään!”.

Nämä ja muut kysymykset saattavat pyöriä päässäsi, eikä se ole ihme. Esimerkiksi Red Educa -lehden artikkelin mukaan meikin käyttö ja muut samantyyppiset toiminnot voivat aiheuttaa lapsuuden menetyksen ja saada aikaan ajatuksen, että estetiikka on tärkein asia, jopa arvojen yläpuolella.

Tästä syystä annamme sinulle ohjeita ja huomioita, jotka voivat auttaa sinua päättämään, mitä tehdä, jos tyttäresi haluaa alkaa meikkaamaan.

Älä kiellä sitä

Kieltäminen ei yleensä ole paras kasvatusstrategia, varsinkin jos se, mitä lapsesi pyytää, ei ole jotain haitallista tai absurdia.

Suora kieltäytymisesi vain saa lapsen kiinnostuksen meikkiin kasvamaan, mikä saa aikaan tietynlaista kaunaa sinua kohtaan, koska et salli sitä. Hän voi myös päätyä tekemään sen ovelasti sopimattomien tuotteiden tai käytäntöjen kanssa.

Osoita kiinnostusta hänen haluaan kohtaan

Hyvä askel lähentää asioita on hyväksyä hänen kiinnostuksensa meikkiä kohtaan ja olla avoin ja halukas oppimaan lisää ja jutella siitä. Kysy häneltä, mikä häntä meikissä houkuttelee, miksi hän haluaa alkaa käyttää meikkiä ja mikä kiinnittää hänen huomionsa.

Jos tyttäresi on nuori, voit esitellä hänelle erilaisia tuotteita ja selittää, miksi niitä kutsutaan ja mihin niitä käytetään. Jos hän on vanhempi, ilmoita hänelle meikkikurssille tai katso hänen suosikkimeikkivideonsa hänen kanssaan.

Ibero-American Journal of Social and Humanistic Sciences -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan tämä auttaa luomaan läheisyyttä ja emotionaalista yhteyttä ja on hyvä lähtökohta neuvotteluille, koska hän ymmärtää, että olet kiinnostunut hänen kiinnostuksenkohteistaan.

Neuvottele ja tarjoa vaihtoehtoja

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi vain antaa periksi ja antaa tyttäresi käyttää meikkiä, kun hän sitä pyytää. Äitinä sinun tehtäväsi on asettaa rajoja, vaikka ne aiheuttaisivat vihaa tai turhautumista tyttäressäsi. Voit kuitenkin tehdä tämän neuvottelemalla ja tarjoamalla vaihtoehtoja.

Esimerkiksi, jos hän on hyvin pieni, kevyt meikkaaminen syntymäpäiviä ja muita erityisiä tilaisuuksia varten on yksi vaihtoehto. Hän voi myös harjoitella kotona pelin edessä, mutta tee selväksi, että hänen on pestävä meikki pois ennen ulos menoa.

Toisaalta hän saattaa haluta saada lahjaksi nuken, jonka hän voi meikata ja maalata sen kynnet.

Jos tyttäresi on teini-ikäinen, avain on lähestyä sitä asteittaisena prosessina. Toisin sanoen, anna hänen kokeilla tiettyjä ikään sopivia tuotteita sen sijaan, että kieltäytyisit jyrkästi tai et antaisi hänen laittaa lainkaan meikkiä alusta alkaen.

Tarjoa ohjeita ja neuvoja

Jos tyttäresi haluaa aloittaa meikkaamisen, yksi tärkeimmistä vaiheista on antaa hänelle ohjausta. Tämä tarkoittaa hänen auttamista ostamaan iholleen ja ikäänsä sopivat tuotteet ja kertomaan hänelle perushygieniakysymyksistä.

Tämä estää häntä käyttämästä huonolaatuista kosmetiikkaa tai jakamasta sitä ystäviensä kanssa, mihin liittyy monia terveysriskejä.

Tätä kohtaa ei pidä ottaa kevyesti, sillä American Academy of Pediatrics –akatemian artikkelin mukaan monista teini-ikäisille ja esiteini-ikäisille markkinoiduista kosmetiikoista on löydetty myrkyllisiä ainesosia.

Harkitse kontekstia

Samaan aikaan kun teet päätöstä, sinun on otettava huomioon konteksti. Jos tyttäresi on esimerkiksi teini-ikäinen (13 tai 14-vuotias), on todennäköistä, että hänen ystävänsä alkavat jo käyttää meikkiä ja hän haluaa tehdä samoin.

Ei ole kyse tehdä aina samoin kuin muut vanhemmat, mutta he voivat toimia viitteenä, sillä tämän mahdollisuuden kieltäminen saa tyttäresi tuntemaan itsensä erilaiseksi kuin ryhmänsä.

Lisäksi voit neuvotella ympäristö huomioiden. Esimerkiksi, että ei ole sopivaa mennä kouluun meikattuna, mutta meno ystävien kanssa kauppakeskukseen on sopivampi aika.

Pysy avoimena, jos tyttäresi haluaa alkaa käyttää meikkiä

Lyhyesti sanottuna ei ole olemassa tiettyä ikää, jolloin alaikäisen on sopivaa tai sopimatonta alkaa käyttää meikkiä. Kuten sanoimme, varhainen murrosikä on aikaa, jolloin tämä halu voi ilmaantua voimakkaammin, mutta jokaisella tytöllä on omat rytminsä ja kontekstinsa.

Tärkeintä on säilyttää avoin asenne asiaan, olipa tyttäresi pikkuinen tai teini. Vuoropuhelu ja kiinnostuksen osoittaminen helpottavat lähentymistä ja mahdollista neuvottelua.

Muista kuitenkin, että aikuisena olet itse vastuussa ohjaamisesta ja suunnan antamisesta, eikä sinun pidä pelätä asettaa tarpeellisiksi katsomiasi rajoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Korioth, T. (2019). Teens, tweens: Beware of cosmetics with toxic ingredients. American Academy of Pediatrics.  https://publications.aap.org/aapnews/news/14280?autologincheck=redirected
  • López, L. (2017). Hipersexualización infantil. Red Educa. https://redsocial.rededuca.net/hipersexualizacion-infantil
  • Macías Rodríguez, H. J. (2023). Entre el entretenimiento y la socialización: un acercamiento a la cultura digital adolescente a través de TikTok. RICSH Revista Iberoamericana de las Ciencias Sociales y Humanísticas12(23), 71-97.
  • Medley, E. A., Kruchten, K. E., Spratlen, M. J., Ureño, M., Cole, A., Joglekar, R., & Herbstman, J. B. (2023). Usage of Children’s Makeup and Body Products in the United States and Implications for Childhood Environmental Exposures. International Journal of Environmental Research and Public Health20(3), 2114.
  • Quispe, R.M., Díaz, R.J., Guerrero, S.E., & Arriola, M.C. (2017) Percepción de mujeres adolescentes sobre su corporalidad a través del vestir: rescate del pudor. Revista Paraninfo Digital, 27.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.