Oliver-nimen alkuperä ja merkitys - Äitiyden Ihme
 

Oliver-nimen alkuperä ja merkitys

Opi kaikki Oliver-nimen alkuperästä ja merkityksestä. Siihen liittyy tarinoita, seikkailuja ja paljon muuta!
Oliver-nimen alkuperä ja merkitys
Samanta Ruiz

Tarkistanut ja hyväksynyt: opettaja Samanta Ruiz.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2023

Odotatko poikavauvaa etkä vieläkään tiedä, minkä nimen aiot antaa hänelle? Tänään kerromme Oliver-nimen alkuperästä ja merkityksestä, mikä saattaa auttaa sinua nimen valinnassa.

Oliver on yksi suosituimmista nimistä Yhdysvalloissa Top 10 -sosiaaliturvanimilistan mukaan. Suomessa se ei ole yhtä suosittu, mutta on vakiinnuttanut paikkansa meilläkin 1980-luvulta alkaen. Vaikka nimi kuulostaa hyvin englanninkieliseltä, Oliverilla on toinen mahdollinen alkuperä, joten opitaan lisää tästä nimestä!

Mikä on Oliver-nimen merkitys?

Oliver tulee latinan sanasta Oliverius, jonka kaksi komponenttia ovat sana olive eli oliivi (eurooppalainen olea olive) ja jälkiliite erius, joka tarkoittaa “liittyvää”. Yhdessä nämä komponentit tulkitaan “oliivipuun istuttajaksi”.

Näyttää siltä, että englanninkielinen nimi Oliver ja espanjankielinen nimi Oliver ovat saattaneet tulla tästä yhdistelmästä, jonka uskotaan myös viittaavan “oliivipuun siunaamaan mieheen”. Sen suhde tähän puuhun, joka edustaa rauhaa ja viisautta, tekee nimestä Oliver hyvin erikoisen.

Kaikesta tästä huolimatta on muitakin tarinoita ja merkityksiä, jotka lisäävät Oliverin ainutlaatuisuutta entisestään. Haluatko tietää niistä lisää? Jatka lukemista!

Nimen Oliver alkuperä: muita mielenkiintoisia tarinoita

Nimen Oliver alkuperästä on olemassa erilaisia versioita ja jokainen niistä on erittäin mielenkiintoinen.

Mitä tulee germaaniseen alkuperään, uskotaan, että Oliver voisi johtua vanhasta germaanisesta sanasta ælfhere, joka tarkoittaa “haltioiden armeijaa”. Haltiat ovat norjalaisen ja germaanisen mytologian olentoja, jotka elävät vedessä, metsissä ja talojen lähellä.

Monilla englanninkielisillä nimillä vanhassa anglosaksissa oli sama etuliite ælf, joka tarkoittaa “haltiaa”. Esimerkiksi Alfred tulee Ælfrædistä eli “haltioiden neuvonantaja”, Alvin tai Elvin tulee sanasta Ælfwine eli “haltiaystävä”, Eldridge tulee Ælfricistä eli “haltioiden vanha neuvonantaja” ja Aubrey tulee Æberichistä eli “haltioiden kuningas”.

On myös mahdollista, että Oliver on peräisin muinaisnorjalaisesta sanasta áleifr tai óleifr, joka tarkoittaa “esi-isä” tai “jäännös”. Tästä sanasta tulee myös nimi Olaf.

Lopuksi voimme löytää ranskalaisen alkuperän, joka on johdettu sanasta olive, joka on gallialainen sana ja jonka merkitys on “oliivi”. Lisäksi muinaisessa ranskalaisessa kirjallisuudessa on loistava hahmo nimeltä Oliver, joskus holtittoman sankarin Rolandin rationaalinen kumppani, eeppisen runon nimeltä Rolandin laulu päähenkilö.

Pidätkö seikkailusta ja keskiaikaisista nimistä ? Sitten Oliver saattaa olla juuri se, mitä etsit!

Milloin on Oliverin nimipäivä?

Suomessa Oliverin nimipäivää vietetään 29. toukokuuta. Irlantilaisen marttyyrin Pyhän Oliver Plunkettin päivää vietetään monissa maissa taas 1. heinäkuuta.

Miten Oliver taipuu muille kielille?

Oliver-nimen monipuolinen alkuperä on todiste sen laajentumisesta. Se on käytössä useilla kielillä ja murteilla:

 • Englanti / Irlanti / Ranska: Oliver
 • Espanja: Oliver, Oliverio
 • Italia: Oliviero
 • Portugali: Olivio
 • Puola: Oliwer, Oliwier

Oliver on myös englanninkielinen sukunimi, ja monesti se lyhennetään etunimenä eri tavoin, kuten Ollie, Oly ja Olli.

Kuuluisia Oliver-nimisiä ihmisiä

Suurin osa kuuluisista ihmisistä, joilla on nimi Oliver, ovat englanninkielisistä maista, kuten Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta tai Kanadasta.

 • Oliver Goldsmith, irlantilainen lääkäri, romaanien ja runojen kirjoittaja.
 • Oliver Heaviside, englantilainen insinööri ja matemaatikko, joka esitteli uuden tavan ratkaista yhtälöitä.
 • Oliver Norvell Hardy, yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan koomikkoduosta Ohukainen ja Paksukainen.
 • Oliver Platt, kanadalainen näyttelijä, jolla on pitkä ura amerikkalaisessa elokuva- ja televisiotuotannossa.
 • Oliver Stone, entinen sotilas, kirjailija ja hittielokuvien kuten Platoon ja Wall Street, ohjaaja.
 • Oliver Sykes, brittiläinen laulaja, muusikko ja säveltäjä, metalcore-yhtyeen Bring Me the Horizon laulaja. Hän on myös luonut Drop Dead Clothingin, vaihtoehtoisen vaatemalliston, joka liittyy videopelien ja taiteen maailmaan.

Emmekä tietenkään voi olla mainitsematta Oliver Twistiä, joka on fiktiivinen hahmo Charles Dickensin kirjoittamassa samannimisessä kirjassa. Jos olet kirjallisuuden tai musikaalien ystävä, tämä nimi on sinulle varmasti tuttu!

Nimen valinta lapselle

Nimen valinta vauvalle ei ole helppo tehtävä. Jos olet tässä prosessissa, kehotamme sinua hyödyntämään resursseja ja tekemään vähemmän perinteisiä hakuja vaihtoehtojen laajentamiseksi.

Tänään olemme kertoneet sinulle kauniista Oliver-nimestä, jonka alkuperän ja merkityksen tiedät nyt, mutta on olemassa paljon muitakin vaihtoehtoja! Tutustu sivustoomme löytääksesi lisää vaihtoehtoja.

Aloita haku mahdollisimman pian ja toivota lapsesi tervetulleeksi hänen ensimmäinen lahjansa huulillasi: hänen nimensä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.