Lapsuuden diabeteksen ja suun terveyden yhteys - Äitiyden Ihme
 

Lapsuuden diabeteksen ja suun terveyden yhteys

Lapsuuden diabeteksella ja suun terveydellä on kaksisuuntainen suhde. Ota selvää, kuinka tärkeää on huolehtia lapsesi suusta, jos hän kärsii tästä taudista.
Lapsuuden diabeteksen ja suun terveyden yhteys
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa.

Viimeisin päivitys: 03 kesäkuuta, 2024

Lapsuuden diabetes on sairaus, joka vaikuttaa useisiin siitä kärsivien lasten kehonosiin, mukaan lukien suuhun. Tämä aineenvaihduntahäiriö vaikuttaa suureen osaan väestöstä, ja sitä havaitaan useimmiten lapsuudessa ja nuoruudessa. Tässä artikkelissa selitämme lapsuuden diabeteksen ja suun terveyden välisen suhteen sekä tähän häiriöön liittyviä suun ongelmia.

National Diabetes Statistics Reportin mukaan vuonna 2020 Yhdysvalloissa 210 000 alle 20-vuotiaalla lapsella ja nuorella oli diagnosoitu diabetes. Se on 25 jokaista 10 000 nuorta kohti.

Mikä on lapsuuden diabetes?

National Institutes of Healthin (NIH) mukaan diabetes on sairaus, joka ilmenee, kun verensokeritasot ovat liian korkeat. Tämä johtuu insuliiniongelmasta. Kun elimistö ei tuota tarpeeksi tai käytä sitä väärin, sokeri jää vereen eikä pääse kudoksiin. Taudista on erilaisia muunnelmia:

  • Tyyppi 1
  • Tyyppi 2
  • Raskausdiabetes
  • Monogeeninen

Yleensä lasten diabetes kuuluu tyyppiin 1. Tämäntyyppisessä häiriössä lapsen keho ei tuota insuliinia, koska immuunijärjestelmä hyökkää ja tuhoaa sitä tuottavia haiman soluja. Siksi potilaan on otettava insuliinia joka päivä selviytyäkseen. Tämä antaa hänelle mahdollisuuden ylläpitää normaalia verensokeritasoa ja estää metabolisia komplikaatioita.

Tyypin 2 diabetes johtuu insuliiniresistenssistä. Tässä tapauksessa reseptorit eivät ole tarpeeksi herkkiä, jotta hormoni sitoutuisi soluihin ja pääsisi glukoosiin. Tutkimukset puolestaan raportoivat kasvavasta määrää lapsia ja nuoria, joilla on diagnosoitu tämä variantti. Tämä liittyy mahdollisesti lasten liikalihavuuden lisääntymiseen, ylipainoon ja istuvaan elämäntapaan.

Liiallinen verensokeri

Liiallinen glukoosi veressä altistaa lapset erilaisille terveysongelmille:

  • Lisääntynyt virtsan tuotanto
  • Liiallinen jano
  • Painon putoaminen
  • Lisääntynyt ruokahalu
  • Näköongelmat
  • Kasvuvaje
  • Taipumus infektioille
Lapsuuden diabeteksen ja suun terveyden välinen suhde.
Kun pienellä lapsella on diabetes, monet hänen kehonsa elimet ja kudokset kärsivät. Näihin kuuluvat myös suun rakenteet.

Lapsuuden diabeteksen ja suun terveyden suhde

Decisions in Dentistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa katsotaan, että lapsuuden diabeteksen ja suusairauksien välinen suhde on kaksisuuntainen.

  • Toisaalta hyperglykemia lisää tulehdusprosesseja, muuttaa puolustuskykyä, altistaa lapset infektioille, vähentää kudosten vaskularisaatiota ja vaikuttaa korjausprosesseihin. Siksi diabetes altistaa lapset kärsimään tietyistä suun sairauksista, kuten ientulehduksesta, parodontiitista, reikiintymisestä ja hiivatulehduksesta.
  • Toisaalta tietyistä suuongelmista kärsiminen pahentaa diabetesta. Tämä johtuu siitä, että periodontaaliset infektiot aiheuttavat systeemistä tulehdusta, joka vähentää insuliinin toimintaa soluissa ja vaikuttaa sokeritasapainoon.

Lapsuuden diabeteksen ilmenemismuotoja suun terveydessä

American Dental Associationin verkkosivuilla selitetään, että diabetesta sairastavilla lapsilla on lisääntynyt riski saada tiettyjä hyperglykemiaan liittyviä suuongelmia. Nämä ovat yleisimmät:

  • Varhainen hampaiden puhkeaminen. Diabeetikoilla on taipumus menettää maitohampaat ennenaikaisesti ja pysyvät hampaat puhkeavat normaalia aikaisemmassa iässä. Pediatrics- lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä merkki voi olla vihje taudin varhaiseen diagnoosiin.
  • Lisääntynyt iensairauksien, kuten ientulehduksen ja parodontiitin, riski. Heikot valkosolut, verisuoniongelmat ja liialliset tulehdusvasteet estävät ikenien kykyä puolustautua suussa olevilta bakteereilta.
  • Vähentynyt syljeneritys. Tämä aiheuttaa epämukavuutta ja lisää kivun, polttavan kielen, haavaumien, reikiintymisen, pahanhajuisen hengityksen ja infektioiden riskiä. Tiedekirjallisuus selittää, että hyperglykemia vähentää syljen virtausta, alentaa sen pH:ta ja lisää syljen glukoosipitoisuutta, mikä edistää patogeenisten bakteerien lisääntymistä.
  • Makuhäiriöt.
  • Suun haavaumat. Kollageenin puute, immuunipuutos ja kudosten paranemisvaikeudet lisäävät pehmytkudosvaurioita.
  • Reikiintyminen. Suun kuivuus ja heikentynyt kudosten immuunivaste lisäävät reikiintymisen riskiä. Tutkimukset osoittavat, että leesiot lisääntyvät pikkulapsilla, joiden aineenvaihdunta on huono.
  • Suun hiivasienitulehdus. Sieni hyödyntää korkeaa sokeritasoa ja alhaista immuunivastetta lisääntyäkseen ja aiheuttaakseen infektioita suun pehmytkudoksissa.

Kuinka pitää huolta diabetesta sairastavien lasten suun terveydestä

Syljen toiminnan heikkenemisen sekä parodontiitti- ja reikiintymisriskin vuoksi diabetesta sairastavien lasten tulee olla erityisen huolellisia. Kerromme siitä alla.

1. Hallitse verensokeritasoja

Suurin osa lapsen suun kudoksissa tapahtuvista vaurioista ja komplikaatioista liittyy korkeaan verensokeritasoon. Yksi parhaista strategioista välttää suun terveysongelmia on yrittää pitää verensokeriarvot lähellä normaalia.

Lääkärintarkastukset ovat välttämättömiä. Verensokerimittaukset ja laboratoriotutkimukset auttavat sinua selvittämään veren sokeripitoisuuden. Lisäksi on tärkeää noudattaa tarkasti ammattilaisen määräämiä lääkkeitä ja yhdistää tämä hoito sopivaan ruokavalioon.

2. Säilytä oikea suuhygienia

Kaksi pientä lasta harjaa hampaitaan.
Bakteeriplakin kertymisen välttäminen auttaa ehkäisemään sairauksia ja torjumaan hyperglykemian negatiivisia vaikutuksia.

Toinen tapa huolehtia diabetesta sairastavan lapsesi suun terveydestä on huolehtia hänen suuhygieniastaan. Lapsen hampaat ja ikenet kannattaa puhdistaa kolme kertaa päivässä pehmeäharjaisella hammasharjalla ja fluorihammastahnalla. Lisäksi hygieniaa tulee täydentää hammaslangalla. Myös vanhemmille lapsille ksylitolia sisältävä purukumi on hyödyllinen toimenpide syljenerityksen lisäämiseksi ja bakteeriplakin vähentämiseksi.

3. Käy hammaslääkärissä usein

Hammaslääkärissä käynti puolen vuoden välein on välttämätöntä. Tarkastusten lisäksi ammattilainen soveltaa erityisiä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka auttavat säilyttämään lapsesi suun terveyden:

  • Ammattimaiset puhdistukset: Nämä ovat tärkeitä bakteeriplakin hallinnassa, hammaskiven poistamisessa ja parodontaalikudosvaurioiden estämisessä.
  • Hammastiivisteet: Nämä auttavat estämään reikien muodostumista.
  • Paikalliset fluoridit: Käytetään vähentämään suun ympäristön happamuutta ja ehkäisemään suun sairauksia.

Kuinka valmistaa diabeetikko hammaslääkärikäyntiin

Kun viet lapsesi lastenhammaslääkärille, on tärkeää, että kerrot ammattilaiselle kaikesta, mikä liittyy lapsesi aineenvaihduntaongelmiin. Siksi sinun tulee ilmoittaa viimeisten laboratoriotutkimusten arvot, lapsesi ottamat lääkkeet ja kaikki tarpeelliseksi katsomasi tiedot.

Sinun tulee myös kertoa hänelle jos lapsesi on kärsinyt hypoglykemiasta aiemmin, koska se voi toistua. Näiden tapahtumien välttämiseksi tutkimukset suosittelevat hammaslääkärikäyntien ajoittamista aamuun ja aamiaisen jälkeen. Lisäksi, jos verensokeritasoja ei saada hyvin hallintaan, vain hätätilanteissa tulisi hoitaa hammaslääkärin luona akuutit infektiot, paiseet tai traumat.

Terve suu, parempi elämänlaatu

Diabetesta sairastavan lapsesi elämänlaadun parantamiseksi sinun tulee huolehtia hänen suunsa terveydestä. Tämä tila altistaa hänet kärsimään tietyistä suun ongelmista, mutta asianmukaisella hoidolla pystyt torjumaan niitä. Terve suu antaa lapsesi suorittaa suun toimintoja normaalisti ja samalla auttaa häntä hallitsemaan verensokeritasoaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.