Onko pähkinöitä turvallista syödä raskauden aikana?
 

Onko pähkinöitä turvallista syödä raskauden aikana?

Pähkinöitä voi syödä raskauden aikana, ja ne ovatkin hyvää ravintoa, jossa on runsaasti tärkeitä ravintoaineita.
Onko pähkinöitä turvallista syödä raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Pähkinät ovat mitä laadukkainta ravintoa. Ne erottuvat edukseen pääasiassa ravintotiheytensä vuoksi. Ne sisältävät runsaasti ihmisten terveydelle hyödyllisiä tyydyttymättömiä rasvoja. Jotkut kuitenkin miettivät, onko pähkinöitä turvallista syödä raskauden aikana vai onko niiden syöntiä parempi rajoittaa ongelmien välttämiseksi. Pureudumme tähän aiheeseen tässä artikkelissa.

Ensin on kuitenkin syytä selventää, että terveellisen ruokavalion periaatteita ovat monipuolisuus ja tasapainoisuus. Raskauden aikana on tärkeää välttää tiettyjen hyödyllisiksi katsottujen tuotteiden kulutusta, jotta sikiön oikeanlainen kehitys ei vaarantuisi. On kuitenkin olemassa muita vaihtoehtoja ravintoaineiden optimaalisen saannin varmistamiseksi.

Onko pähkinöitä turvallista syödä raskauden aikana?

Pähkinöitä voi syödä raskauden aikana huoletta. Niitä tulisi välttää ainoastaan siinä tapauksessa, että ne ovat aiheuttaneet yliherkkyysreaktion. Tässä tapauksessa niiden syöminen voi laukaista tulehdusreaktion, joka voi vaikuttaa sikiön selviytymiseen. Nämä ovat kuitenkin poikkeustapauksia. Muuton pähkinöitä on turvallista syödä raskauden aikana.

Pähkinöistä saa proteiinia ja runsaasti omega-3:a. Näiden rasvahappojen on osoitettu edistävän lasten psyykkistä terveyttä ja ehkäisevän näin esimerkiksi tarkkaavuuden häiriöitä ja autismia. Tästä syystä on tärkeää korostaa niiden osuutta ruokavaliossa raskauden aikana.

Pähkinät sisältävät myös tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Jälkimmäisistä on syytä mainita erityisesti kalsium, sillä riittävän kalsiumpitoisuuden ylläpitäminen elimistössä vähentää esimerkiksi osteoporoosin riskiä. Tämän osoittaa Maturitas –lehdessä julkaistu tutkimus.

Pähkinöitä on turvallista syödä raskauden aikana.

Kuinka paljon pähkinöitä raskauden aikana voi syödä?

Pähkinöitä pidetään siis hyödyllisenä ravintona raskauden aikana, mutta niiden kulutuksessa tulee muistaa kohtuus. Kyseessä on kuitenkin hyvin energiatiheä elintarvike. Pähkinöiden liian runsas syönti voi aiheuttaa muutoksia kehon koostumuksessa rasvamassan lisääntymisen seurauksena.

Tämä ei ole hyvä tilanne vauvan kannalta. Sekä raskausajan ylipaino että lihavuus lisäävät raskausdiabeteksen riskiä, mikä voi myöhemmin vaikuttaa lapsen aineenvaihdunnan terveyteen. Tämän vuoksi tulisikin harkita tasapainoista ruokavaliota, jossa otetaan huomioon energiantarve, mutta vältetään runsas ylimäärä. Kourallinen pähkinöitä päivässä riittää.

Mitkä ovat parhaat pähkinät?

Monipuolisuus on elämän suola, ja tämä pätee pähkinöihinkin. Kulutettujen tuotteiden valikoimaa kannattaa laajentaa puutosriskin pienentämiseksi. Yksi seikka on kuitenkin otettava huomioon, nimittäin friteerattujen ja suolattujen pähkinöiden välttäminen.

On tärkeää suosia käsittelemättömiä tai paahdettuja pähkinöitä, jotta niiden kaloripitoisuus ei nouse enempää eivätkä niiden sisältämät rasvahapot muutu. Muutoin ne eivät välttämättä ole enää terveellisiä.

Muista myös, että kulinaarisessa mielessä kyseessä on erittäin monipuolinen ruoka-aine. Pähkinöitä voidaan syödä sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi jogurttiin. Ne sopivat erinomaisesti myös salaatteihin.

Pähkinät sopivat erinomaisesti salaatteihin.

Pähkinöitä on turvallista syödä raskauden aikana

Pähkinöitä voi siis syödä raskauden aikana, ja tästä tavasta voi olla hyötyä. Allergisia naisia lukuun ottamatta niiden säännöllisestä kulutuksesta ei siis pitäisi olla haittaa. Friteerattuja ja suolattuja ruokia tulee kuitenkin välttää, jotta elimistön sisäinen homeostaasi ei muutu.

Muista, että sikiön kunnollisen kehityksen turvaamiseksi oikeanlainen ruokavalio on tärkeä yhdistää muihin hyviin tottumuksiin. Näitä ovat säännöllinen liikunta ja hyvät yöunet. Muussa tapauksessa fysiologiset toiminnot voivat muuttua ja heikentyä, mikä voi johtaa kroonisiin sairauksiin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.