Yksinkertainen kielen kehityksen viivästyminen - Äitiyden Ihme
 

Yksinkertainen kielen kehityksen viivästyminen

Yksinkertainen kielen kehityksen viivästyminen on häiriö, johon liittyy lapsen vähäinen sanojen käyttö. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.
Yksinkertainen kielen kehityksen viivästyminen
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 13 helmikuuta, 2024

Yksinkertainen kielen kehityksen viivästyminen kielihäiriö, jolle on ominaista vähäinen sanojen käyttö lapsuudessa. Toisin sanoen pikkuinen, jolla on yksinkertaisia kielen viiveitä, ei käytä useimpia niistä sanoista, joita muut hänen ikäryhmänsä lapset käyttävät kommunikoidakseen. Heillä on tietty viive foneemien käyttämisessä ja sanojen yhdistämisessä (syntaksissa) ilmaistaakseen ajatuksiaan.

Lapset oppivat puhumaan, koska he matkivat muita ihmisiä, erityisesti heidän kiintymyshahmoaan ja muita ihmisiä, joiden kanssa he asuvat ja joiden kanssa he ovat paljon tekemisissä. Siksi sanotaan, että koti on lapsen ensimmäinen koulu.

Ne, jotka asuvat hiljaisessa ympäristössä, jossa perheenjäsenet puhuvat hyvin vähän toisilleen ja käyttävät esimerkiksi pääasiassa sosiaalisia verkostoja kommunikoidakseen ystävien ja perheen kanssa, voi kehittyä tämä toimintahäiriö.

Toisaalta lapsella, joka asuu aktiivisessa ympäristössä, jossa kaikki puhuvat vilkkaasti, voi myös olla vaikea ilmaista itseään. Koska vaikka kodissa olisi miten stimuloiva ilmapiiri, jokaisella ihmisellä on jo pienenä merkkejä siitä, millainen hänen persoonallisuudestaan tulee aikuisena.

On tärkeää tietää, että tämä häiriö ei ole ongelma, jota ei voida korjata. Oikeastaan se on yksi helpoimmin korjattavissa olevista häiriöistä, varsinkin jos toimiin ryhdytään varhaisesta iästä lähtien.

Muista, että kieli auttaa lasta kommunikoimaan ikätovereidensa kanssa ja luomaan parempia sosiaalisia suhteita. Se antaa hänelle mahdollisuuden ilmaista näkemyksiään ja on tehokas työkalu hänelle kehittyä kouluympäristössään ja saavuttaa kognitiivista ja ajattelukykyä.

Yksinkertainen kielen kehityksen viivästyminen, vaikka se ei olekaan este lapsen oppimiselle ja henkiselle kehitykselle, se hidastaa sitä. Joten jos huomaat, että lapsesi on hiljainen ja puhuessaan hän ei artikuloi oikein, jos hän ilmaisee itseään mieluummin äänillä, osoittamalla ja hänellä on vaikeuksia käyttää sanoja, joita muut lapset käyttävät, suosittelemme, että stimuloit hänen kieltään näillä yksinkertaisilla mutta hauskoilla toimilla.

Kuinka stimuloida kielen kehitystä

Laulakaa

Lastenlaulut ovat erinomaisia opettamaan lasta puhumaan, esittelemään uusia sanoja ja ymmärtämään, millä sanalla kutakin asiaa kutsutaan ja miten sana lausutaan. Käytä siis lastenlauluja tähän oppimiseen. Kuunnelkaa niitä, tanssikaa yhdessä ja laulakaa. Kun pidätte hauskaa, varmista samalla, että lapsesi toistaa lauseiden loput oikein (muuten saattaa käydä niin, että hän toistaa vain viimeisen tavun).

Anna äänille nimi

Tee peli äänille nimen antamiseksi. Jäljittele esimerkiksi kissan miukumista ja kysy lapselta, mikä eläin tekee tämän äänen. Hän saattaa vastata sinulle: “issa”, ja sitten sinun on korjattava sana: “kissa”. Ja pyydät häntä toistamaan sanan.

Keskustelkaa leikkiessänne

Yksinkertainen kielen kehityksen viivästyminen voidaan korjata leikkimällä.

Sano pieniä lauseita tai hyvin yksinkertaisia lauseita kun leikitte. Esittele dialogin avulla erilaisia sanoja, jotta lapsesi oppii sanomaan ne oikein.

Jos kysyt häneltä: “Voinko lainata tätä autoa?”, hän saattaa vastata sinulle nyökkäämällä. Sinun pitäisi pyytää häntä vastaamaan sanoilla, kuten: “Kyllä, äiti, ota auto”. Pyydä häntä toistamaan tämä sinulle.

Vinkkejä vanhemmille, joiden lapsen kielen kehitys on viivästynyt

Ennen kuin päätämme artikkelin, haluamme mainita kaksi asiaa, jotka auttavat lastasi ilmaisemaan itseään paremmin ja voittamaan tämän vaikeuden.

  1. Älä anna hänen osoittaa sormella tai tehdä ääniä osoittaakseen, että hän haluaa jotain. Esitä, ettet ymmärrä häntä ja pyydä häntä puhumaan sinulle saadaksesi selville, mitä hän haluaa tai mitä hän haluaa sanoa sinulle. Jos hän haluaa esimerkiksi vettä, älä juokse hakemaan sitä hänelle vain siksi, että hän toi sinulle kupin, josta hän yleensä juo. Kannusta häntä kertomaan sinulle, että hän haluaa vettä, ja odota, että hän puhuu sinulle.
  2. Korjaa häntä. Emme suosittele, että vietät koko päivää hänen puheensa valvomisessa ja kaikkien foneemien korjaamisessa. Mutta korjaa hänen puhettaan erityisesti niiden sanojen kanssa, joita hän käyttää eniten, ja pyydä häntä toistamaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.