11 asennetta, joita tulee välttää teini-ikäisen kanssa - Äitiyden Ihme
 

11 asennetta, joita tulee välttää teini-ikäisen kanssa

Haluatko tietää, mitä asenteita sinun tulisi välttää teini-ikäisen lapsesi kanssa? Kerromme sinulle tässä artikkelissa, lue siis eteenpäin!
11 asennetta, joita tulee välttää teini-ikäisen kanssa
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 23 tammikuuta, 2024

Murrosikä on monimutkainen vaihe lastemme kasvatuksessa. He eivät ole enää lapsia ja heistä on tulossa aikuisia. Tällä polulla on esteitä ja vaikeuksia, jotka heidän on voitettava, ja me vanhemmat olemme paikalla opastamassa heitä. Tätä varten on tärkeää pitää mielessä, että on olemassa useita asenteita, joita teini-ikäisen kanssa tulee välttää.

Teini-ikäiset käyvät läpi monia muutoksia tämän vaiheen aikana sekä fyysisesti että henkisesti, mikä tekee tästä ajanjaksosta haasteen heille ja heidän vanhemmilleen. Vanhempana yritämme aina tehdä sitä, mikä on lapsillemme parasta, mutta joskus teemme virheitä. Siksi tarjoamme nyt joukon vinkkejä, jotka auttavat sinua selviytymään tästä prosessista parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä asenteita sinun tulee välttää teini-ikäisen kanssa

Tässä on joitakin asenteita, joita sinun tulee välttää teini-ikäisen kanssa, jos haluat tämän ajanjakson olevan vähemmän vaikeaa lapsellesi ja sinulle. Jatka lukemista!

1. Lapsesi ystävien kritisoiminen

Usein vanhemmat arvostelevat lastensa ystäviä. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti siksi, että he eivät täytä odotuksia, joita heillä on lastensa ystävyyssuhteiden suhteen. He voivat jopa tuomita kaverit ilman mitään perusteita. Siksi sinun tulee yrittää ymmärtää, mitä nämä ystävyyssuhteet tuovat lapsellesi, ja kunnioittaa hänen valintojaan. Eli niin kauan kuin ei ole mitään painavaa syytä kieltää niitä.

2. Olet ystävä ennemmin kuin vanhempi

Jos yrität olla hänen ystävänsä, lapsesi on hämmentynyt roolista, jonka otat hänen elämässään. Lapsi tarvitsee kurinalaisuutta ja sääntöjä, jotka antavat rakenteen hänen elämälleen. Tämä auttaa häntä tietämään, mihin suuntaan hänen on valittava polkunsa kasvaessaan aikuisuuteen.

Vanhempien tulee ohjata lapsiaan elämänpolulla, jotta he voivat tehdä parhaansa kasvaessaan. Toisaalta, kun suhde muistuttaa enemmän ystävyyttä, aikuisen roolista tulee lapselle hämmentävä.

3. Et huomioi hänen saavutuksiaan

Kun teemme jotain, vaikka se olisi pakollista, kuten ruoanlaitto, me kaikki pidämme siitä, että meille kerrotaan kuinka hyvin olemme tehneet. Sama tapahtuu lapsillemme. Tästä syystä, vaikka he tekisivät jotain, joka on heidän velvollisuutensa, on tärkeää kehua heitä heidän henkilökohtaisesta kasvustaan. Tämä on positiivista myös siksi, että he tietävät, mikä on oikein ja mitä toimia heidän tulisi toistaa. Tämä asenne auttaa heitä tuntemaan itsensä rakastetuksi ja arvostetuksi.

4. Odotat aina pahinta

Murrosiän monimutkainen vaihe saattaa saada vanhemmat aina ajattelemaan pahinta. Tämä asenne antaa lapsellesi kuitenkin vain tunteen, että et luota siihen, että hän tekee oikeita päätöksiä. On tärkeää, että annat lapsellesi itseluottamusta ja säilytät aina positiivisen asenteen.

5. Et hyväksy lastasi sellaisena kuin hän on

On tärkeää, että hyväksyt lapsesi ja rakastat häntä sellaisena kuin hän on, sillä sitä hän tarvitsee eniten. Älä tuomitse tai arvostele häntä tavasta, jolla hän pukeutuu, hänen hiustyyliään tai puhetapaansa. Älä yritä muuttaa sitä, kuka hän on, koska sinulla oli yksinkertaisesti erilaiset odotukset siitä, millainen hän olisi tulevaisuudessa. Näytä hänelle ehdoton rakkautesi ja hyväksyntäsi ja vahvista hänen tunteensa ja hänet ihmisenä. Kaikki tämä auttaa häntä kasvamaan itseluottamuksella, turvallisuudella ja hyvällä itsetunnolla.

6. Hänen liiallinen hallitsemisensa

Kun lapset kasvavat ja tulevat murrosikään, emme voi hallita heitä. Tästä syystä sinun on hänen lapsuudessaan työskenneltävä paljon luottamuskysymyksen parissa hänen kanssaan. Lyhyesti sanottuna, hyvä kasvatus tällä hetkellä antaa sinun luottaa häneen ja luottaa siihen, että hän tekee hyviä päätöksiä. Talon säännöt tulee neuvotella puolin ja toisin ja aina kunnioittavasti. Muista, että jos yrität hallita teini-ikäistäsi, saatat saada juuri päinvastaisen reaktion.

7. Yksityisyyden loukkaaminen

Teini-ikäiset tarvitsevat yksityisyyttään, he haluavat olla itsenäisiä, ja tämä saavutetaan heidän henkilökohtaisen tilansa kautta. Älä unohda, että he etsivät identiteettiään. Tästä syystä on tärkeää, että kunnioitat lapsesi yksityisyyttä etkä käy läpi hänen tavaroitaan tai katso hänen matkapuhelinviestejään. Jos olet jostain syystä huolissasi, on tärkeää, että luotat häneen ja keskustelet asian selventämiseksi.

Asioita, joita tulee välttää teini-ikäisen kanssa: puhelimen vaklaaminen.
Jos aikuinen osoittaa invasiivista käyttäytymistä, tapahtuu vain niin, että teini etääntyy entisestään sekä fyysisesti että henkisesti.

8. Haluat hänen toteuttavan sinun unelmasi

Monet vanhemmat ovat turhautuneita, koska he eivät omassa nuoruudessaan kyenneet toteuttamaan unelmaansa. Siksi he toivovat, että heidän lapsensa tekevät niin. Mutta emme saa unohtaa, että heillä on omat makunsa ja tavoitteensa. Lapsesi on erilainen henkilö kuin sinä, eikä hänen täydy täyttää sinun unelmiasi ja toiveitasi.

9. Muutoksen vastustaminen

Joskus on vaikea omaksua, että pikkulapsemme ei ole enää lapsi ja hän on tulossa aikuiseksi. Tämä synnyttää tietynlaista nostalgiaa, joka saa meidät vastustamaan tätä muutosta. On kuitenkin tärkeää, että mukautamme säännöt heidän ikänsä mukaan ja lisäämme myös heidän vastuutaan. Lapsesi on kasvanut ja on nyt nuori, joka tarvitsee hieman enemmän vapautta kuin pienenä. Siksi hyväksy tämä vaihe normaalina hänen kehityksessään ja nauti siitä, koska se sisältää myös paljon hyvää.

10. Riitely

Kun vanhemmat moittivat lasta ja vastaavat heille ikävästi, he yleensä korottavat äänensävyään ja asia päätyy monumentaaliseen riitaan. Emme saa unohtaa, että tässä tilanteessa lapset lakkaavat kuuntelemasta ja alkavat kapinoimaan. Joten parasta on odottaa rauhoittumista voidaksemme puhua heidän kanssaan rauhallisesti, ilman huutamista tai uhkailua. Tällä tavalla lapset ovat vastaanottavaisempia viestille ja se läpäisee heihin tehokkaammin.

11. Et tutki syitä siihen, miksi lapsellasi on jokin ongelma tai pulma

Kun lapsesi kertoo saaneensa huonon arvosanan, koska aine on vaikea tai koska koe oli hyvin monimutkainen, älä viittaa siihen kintaalla ja ole välinpitämätön. Ota selvää, onko tämän arvosanan laskun takana jokin syy, jonka vuoksi hän ei keskittynyt opintoihinsa niin paljon kuin hänen olisi pitänyt. Tämä ei tarkoita, että sinusta pitäisi tulla vakooja tai että loukkaisit hänen yksityisyyttään, on vain puhuttava hänen kanssaan yrittääksesi selvittää, mitä hänelle tapahtuu, jotta voit auttaa häntä.

Asenteista, joita sinun tulisi välttää teini-ikäisen kanssa, voimme sanoa…

Nyt tiedät, mitä asenteita sinun tulee välttää teini-ikäisen kanssa, jos haluat tämän vaiheen sujuvan mahdollisimman hyvin. Ei ole mitään taikakaavaa, jolla tämä ajanjakso muuttuisi ruusuilla tanssimiseksi, mutta on monia tapoja saada yhteys teini-ikäiseen ja olla lähellä häntä.

Jos otat huomioon tässä artikkelissa antamamme vinkit, voitte yhdessä nauttia paremmin tästä vaiheesta, jolloin lapsesi aloittaa polkunsa aikuisuuteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.