7 perinteistä peliä koko perheen kesken - Äitiyden Ihme
 

7 perinteistä peliä koko perheen kesken pelattavaksi

Perinteiset perhepelit ovat loistava tapa viettää laatuaikaa lasten kanssa. Tässä on 8 ehdotusta, joista valita!
7 perinteistä peliä koko perheen kesken pelattavaksi
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2023

Ajan viettäminen lasten kanssa on yksi parhaista lahjoista, joita voimme heille antaa. Tässä suhteessa yksi hieno vaihtoehto on pelata perinteisiä pelejä koko perheen kesken. Ne ovat yleensä hauskoja kaikille ja vaativat vain muutaman materiaalin tai resurssin. Lisäksi osa niistä voi olla haasteellisia, mikä tuo lapsille lukuisia etuja.

Voimme valita perinteisiä pelejä sekä hauskanpitoon ulkona, mutta myös kotona tai muualla sisätiloissa. Lapset rakastavat sitä, kun heidän vanhempansa antavat heille aikaa ja huomiota. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja perinteisistä peleistä, joita voit pelata lastesi kanssa!

Perinteisiä pelejä koko perheen iloksi

Pelit ovat muuttuneet paljon viime vuosina, lähinnä uuden teknologian ansiosta. Mutta perinteiset pelit, joita me aikuiset pelasimme lapsuudessamme ja nuoruudessamme, ovat edelleen erinomainen vaihtoehto pienten viihdyttämiseen. Nämä tuovat lukuisia etuja, sillä vältytte istumasta ja liimautumisesta näytölle, mikä edistää myös lasten emotionaalista kehitystä.

Valittavana on monia vaihtoehtoja. Alla annamme muutamia esimerkkejä, joten leikitään, pelataan ja pidetään hauskaa!

Perinteisiä pelejä ulkona pelattavaksi

Katsotaanpa ensin joitakin perinteisiä pelejä ulkona pelattavaksi. Hauskan ajanvieton lisäksi olette yhteydessä luontoon ja ulkoiluun, mikä auttaa välttämään istumista.

1. Kuurupiilo

Tämä on yksi niistä perinteisistä peleistä, joita me kaikki pelasimme lapsena. Tässä pelissä yksi etsii muita pelaajia. Pelin aloittamiseksi kaikki kokoontuvat tiettyyn paikkaan. Henkilön, joka etsii , on suljettava silmänsä ja laskettava tiettyyn lukuun saakka, ja kaikki muut menevät piiloon. Kun laskenta on päättynyt, muiden osallistujien haku alkaa. Kun heidät löydetään, etsijä voi huutaa heidän nimensä ääneen tai koskea olkapäälle löytämisen merkiksi.

Jokainen pelaaja, jota ei löydetä tai joka onnistuu pääsemään takaisin lähtöpaikalle huomaamatta, piiloutuu uudelleen seuraavalla kierroksella. Ensimmäinen pelaaja, joka löydetään ja merkitään, on etsijä seuraavalla kierroksella.

2. Ruutuhyppely

Perinteisiä pelejä: ruutuhyppely.
Ruutuhyppely on yksi klassisimmista lapsuuden peleistä. Hauskan hyppelyn lisäksi lapset hyötyvät tasapainon kehittämisestä ja ketteryyden testaamisesta.

Tämä peli sisältää tasapainoa ja ketteryyttä. Ensin piirretään ruudut asfalttiin liidulla. Sitten otetaan kivi tai muu pieni esine ja heitetään se johonkin 10 ruudusta. Seuraavaksi pelaajan täytyy hypätä jokaiseen ruutuun paitsi siihen, jossa esine on. Tämä peli on ihanteellinen motoristen taitojen kehittämiseen.

3. Köydenveto

Tämäkin on perinteinen joukkuepeli, joka sopii täydellisesti hauskanpitoon koko perheen kesken. Pelaajat jakautuvat kahteen joukkueeseen, jotka reilun pelin vuoksi tulisi jakaa iän ja vahvuuden suhteen mahdollisimman tasaisesti. Seuraavaksi tehdään viiva maahan. Kumpikin ryhmä asettuu jonoon linjan vastakkaisille puolille pitäen samalla kiinni pitkästä köydestä ja yrittäen vetää vastustajajoukkue linjan yli omalle puolelle. Joukkue, joka vedetään maaliviivan yli, on hävinnyt joukkue. Tämä peli on erittäin suosittu syntymäpäiväjuhlissa ja retkillä.

4. Säkkihyppely

Tätä peliä varten jokainen pelaaja tarvitsee suuren säkin, asettuu säkin sisään ja hyppii säkin reunoista kiinni pitäen lähtöalueelta maaliin. Voittaja on se, joka saapuu maaliin ensimmäisenä. Tämä toiminta on hauskaa, mutta pelaajien on oltava erittäin varovaisia, etteivät he kaadu ja satuta itseään.

Perinteisiä pelejä hauskanpitoon sisällä

Nyt tulemme näkemään klassisia ja perinteisiä pelejä, joiden avulla voit pitää hauskaa kotona perheen kanssa.

Origamien teko kehittää hienomotoriikkaa. Lisäksi lapset rakastavat muotoilla omia hahmojaan paperilla ja jakaa hetken perheen kesken.

5. Origamien tekeminen

Tämä koostuu erilaisten muotojen tekemisestä paperista. Tätä varten tarvitaan vain paperia ja kädet. Internetissä on monia opetusohjelmia, joiden avulla jokainen voi oppia tekemään haluamiaan luomuksia. On hauska nähdä, mitä yhdestä paperinpalasta saakaan aikaiseksi! Lisäksi tällä harjoituksella hiotaan lasten hienomotoriikkaa.

6. Tuolileikki

Tämäkin peli on hitti lasten syntymäpäivillä. Lisäksi sen mekaniikka on hyvin yksinkertainen. Tarvitset tilavan paikan, johon voit sijoittaa tuoleja huoneen keskelle ympyrän muotoon. Tarvitsemasi tuolien määrä on pelaajien määrä miinus yksi. Jos mukana on esimerkiksi 8 pelaajaa, tarvitaan 7 tuolia. Peli aloitetaan soittamalla musiikkia samalla, kun pelaajat kävelevät ympyrää tuolien ympärillä. Kun musiikki loppuu, jokaisen on löydettävä nopeasti tuoli ja istuutua siihen. Ilman tuolia jäänyt pelaaja putoaa ja yksi tuoli poistetaan ympyrästä. Tätä toistetaan, kunnes pelaajia on kaksi ja heistä toinen onnistuu istuutumaan viimeiselle tuolille.

7. Pictionary

Tämä peli on erittäin suosittu, ja se löytyy lähes mistä tahansa supermarketista tai lelukaupasta. Voit kuitenkin tehdä myös oman kotitekoisen version pelistä. Sitten pelaajien on aika näyttää kaikki taiteelliset taitonsa. Yksi pelaajista ottaa kortin, johon on kirjoitettu jokin sana. Pelaaja piirtää tuon sanan (se voi olla hahmo, eläin, paikka tai toiminta) paperille tai taululle, kun taas muilla on minuutti aikaa arvata, mikä se on.

Hauskaa perheen kesken

Olet varmasti tietoinen, että perinteiset perhepelit ovat mahtava vaihtoehto pitää lasten kanssa hauskaa. Usein unohdamme, että elämän pienet asiat ovat tärkeimpiä. Tästä syystä perheen peliaika voi täyttää heidän pienet sydämensä onnella. Mitä siis vielä odotat, aloittakaa hauskanpito!

“Lasten kanssa leikkimiseen käytetty aika ei ole koskaan hukattua aikaa.”

– Dawn Lantero –


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Öfele, M. R. (1999). Los juegos tradicionales y sus proyecciones pedagógicas. Lecturas: educación física y deportes, 4(13), 1-15.
  • Janot, J. B., & Arribas, T. L. (2002). Juegos multiculturales: 225 juegos tradicionales para un mundo global. Editorial Paidotribo.
  • Pérez-Latorre, Ó. (2012). Del Ajedrez a Starcraft. Análisis comparativo de juegos tradicionales y videojuegos. Comunicar, 19(38), 121-129.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.