Taiteen ja käsityön edut lapsille - Äitiyden Ihme
 

Taiteen ja käsityön edut lapsille

Oletko tietoinen niistä eduista, jotka taide ja käsityöt tuovat lapsille? Kyse ei ole vain hauskanpidosta, vaan paljon muustakin. Jatka lukemista!
Taiteen ja käsityön edut lapsille
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 elokuuta, 2023

Jos sinulla on lapsia, tiedät, että kaikki lapset rakastavat käsillään tekemistä ja luomista. Tämä motivoi heitä ja heillä on hauskaa. Tänään haluammekin kertoa siitä, mitkä ovat taiteen ja käsityön edut lapsille.

Tutustu taiteen ja käsityön etuihin

Olipa kyseessä kotona tai koulussa tehty taide tai käsityö, niillä on aina etuja, joita ei voida jättää huomiotta. Jos et vielä harrasta niitä lapsesi kanssa kotona, luettuasi näistä eduista haluat todennäköisesti aloittaa. Hauskanpidon lisäksi he hyötyvät kaikista niiden tekemisen eduista.

Ne parantavat koordinaatiota

Askartelu on luovaa toimintaa, joka edistää lasten motorista koordinaatiota. Tämä on hyvä keino parantaa heidän päivittäistä oppimistaan muista liikkeitä vaativista toiminnoista, kuten hampaiden harjauksesta tai kengännauhojen sitomisesta.

Taiteen ja käsityön edut lapsille: hienomotoriset taidot.
Käsityöt ovat luova harrastus, josta lapset pitävät. Lisäksi se antaa heille mahdollisuuden oppia abstrakteja näkökohtia lähes huomaamatta.

Ne parantavat motorisia taitoja

Kuten mainittu, tämäntyyppinen toiminta auttaa lapsia parantamaan heidän hienomotorisia taitojaan. Tähän sisältyy mm. paperin leikkaaminen, liimaaminen, taittaminen, kartongille maalaaminen ja glitterin levittäminen.

Ne stimuloivat sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja

Kun lapset tekevät käsitöitä, he tuntevat pystyvänsä ilmaisemaan itseään emotionaalisesti. Tällä tavalla he voivat paremmin ilmaista pelkonsa ja epävarmuutensa ja ilmaista tunteita, joita he eivät ehkä voisi ilmaista toisessa kontekstissa.

Esimerkiksi värejä valittaessa, taideteosta maalatessa tai yksinkertaisesti eleistä, joita he tekevät työn äärellä, voit nähdä lasten tunnetilan. Tässä tapauksessa on olennaista osata tulkita näitä mikrosignaaleja, jotta saadaan selville, mitä lapsen mielessä liikkuu.

Lapset soveltavat näitä uusia sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja lähes huomaamattaan parantamalla kommunikaatiota. Tietysti aikuisella on tässä keskeinen rooli, sillä hänen on tehtävä hyvää havainnointityötä.

Ne edistävät keskittymistä ja huomiota

Kun lapset askartelevat, heidän huomionsa ja keskittymiskykynsä paranevat huomattavasti. Kun he nauttivat tekemästään, se antaa heille mahdollisuuden kiinnittää huomiota ohjeisiin, jotta he voivat toistaa ne. Jotkut lapset voivat keskittyä muutaman minuutin ajan, kun taas toiset voivat keskittyä tuntikausia. Se riippuu motivaatiosta, jonka kyseinen toiminta herättää lapsessa.

Ne kohentavat itsetuntoa

Kun lapset tekevät käsityötä ja saavat sen valmiiksi, he tuntevat suurta tyytyväisyyttä. Tämä epäilemättä auttaa heidän itsetuntonsa kohentamisessa ja auttaa ymmärtämään, että he pystyvät saavuttamaan asioita, jos he panostavat niihin tarpeeksi vaivaa ja päättäväisyyttä.

Nuori tyttö keskittyy origamin tekemiseen.
Joskus lasten on aloitettava työnsä uudelleen alusta, jotta käsityö näyttää siltä, miltä he haluavat. Tällä tavalla he parantavat sinnikkyyttä ja oppivat sietämään turhautumista.

Ne kohentavat turhautumisen sietokykyä

Yksi taiteen ja käsityön eduista on se, että ne voivat lisätä itseluottamusta ja parantaa turhautumisen sietokykyä. Taiteessa ja käsityössä, kuten muillakin elämän osa-alueilla, asiat eivät aina mene oikein ensimmäisellä kerralla. Siksi ne ovat ihanteellinen tapa työskennellä pitkäjänteisyyden, sinnikkyyden ja turhautumisen sietokyvyn parissa.

Luovuus

Käsitöitä tehdessään lapset kannustavat luovuuteensa. Tällä tavalla he tuntevat olonsa vapaaksi, ilman rajoja ja pystyvät luomaan mitä tahansa. Tätä tunnetta meidän on vaalittava käsitöillä, koska se auttaa heitä tulevaisuudessa kaikilla elämänalueilla.

Ryhdytään töihin!

Tiivistettynä sanottakoon, että taiteen ja käsityön edut lapsille ovat luovuuden, kärsivällisyyden ja pitkäjänteisyyden kehittäminen. Niiden muita etuja ovat konfliktien ratkaisun, ryhmätyön sekä perhe- ja ystävyyssuhteiden parantaminen silloin, kun niitä tehdään yhdessä.

Kuten huomaat, käsityöt tarjoavat monia etuja. Jos et ole koskaan tehnyt niitä lasten kanssa, ei ole liian myöhäistä aloittaa! Löydä heitä kiinnostava toiminta helposti saatavilla olevien materiaalien avulla, ryhdy töihin ja nauti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bilbao, A. (2015) El cerebro del niño explicado a los padres. Editorial: Plataforma Actual

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.