Voiko muutoksia nänneissä välttää raskaudessa ja imetyksessä?
 

Voidaanko muutoksia nänneissä välttää raskauden ja imetyksen aikana?

Muutokset nänneissä raskauden ja imetyksen aikana ovat fysiologisia ja jopa väistämättömiä. Jotkut voidaan ehkäistä huolenpidolla ja tietyillä toimilla.
Voidaanko muutoksia nänneissä välttää raskauden ja imetyksen aikana?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2024

Raskaus ja imetys ovat luonnollisia ja upeita vaiheita naisen elämässä, mutta ne tuovat mukanaan myös joukon muutoksia kehossa. Yleisimpiä muutoksia, joita naiset tällöin kokevat ja joita jotkut haluaisivat välttää, ovat muutokset nänneissä.

Monet pohtivatkin, voidaanko näitä muutoksia ehkäistä tai minimoida. Tässä artikkelissa käsittelemme raskauden ja imetyksen aikana tapahtuvia muutoksia nänneissä sekä erilaisia tapoja välttää tai lieventää niiden vaikutusta.

Muutokset rinnoissa raskauden aikana.

Mitä muutoksia nänneissä tapahtuu raskauden aikana?

Raskauden aikana naisen rinnat valmistautuvat imetykseen. Tämä sisältää sarjan hormonaalisia muutoksia, jotka vaikuttavat nänniin ja nännipihaan, kuten Cardiovascular Journal of Africa –lehdessä julkaistussa artikkelissa on kerrottu.

Värimuutokset

Nännit muuttuvat herkemmiksi ja kipeämmiksi, ja ne voivat tummua. Nännipiha voi myös kasvaa ja muuttua tummemmaksi.

Imetyksen päätyttyä nännipiha saattaa palata alkuperäiseen, vaaleampaan sävyyn, mutta yleensä se pysyy väriltään jonkin verran tummempana kuin ennen raskautta.

Montgomeryn rauhaset

Lisäksi nänneissä voi esiintyä pieniä nyppylöitä, joita kutsutaan Montgomeryn rauhasiksi, jotka erittävät voitelevaa ainetta suojaamaan ihoa imetyksen aikana.

Ne voivat jopa tuottaa lievää hajua. Nännipihan tummumisen ohella Vauvaystävällinen sairaala –aloite pitää rauhasia hyödyllisenä vauvoille, jotta ne voivat löytää nännin ja aloittaa imetyksen helpommin.

Kun imetys päättyy, Montgomeryn rauhaset kutistuvat ja nännipihan rakenne palaa raskautta edeltävään tilaan.

Nännit muuttuvat imetyksen aikana

Imetyksen aikana nännit ovat jatkuvassa muutoksessa. Imetys voi saada nännit halkeilemaan tai muuttumaan punaisemmiksi vauvan jatkuvasta imemisestä. Tämä voi aiheuttaa epämukavuutta ja kipua joillekin naisille. On kuitenkin olemassa toimenpiteitä, joilla voidaan minimoida nämä vaikutukset.

Nännivammat

On tärkeää varmistaa, että vauva kiinnittyy oikein rintaan imetyksen aikana. Oikeanlainen kiinnitys voi vähentää nännivamman riskiä. Siksi imetysasiantuntijan tai terveydenhuollon ammattilaisen neuvot voivat olla hyödyllisiä oikean imetystekniikan oppimiseksi, jotta vauva pysyy kunnolla kiinni.

Huono kiinnitys voi aiheuttaa ärsytystä tai hankausta nännipihan kudoksessa. Nännipihan vauriot puolestaan voivat vaikuttaa imetyksen mukavuuteen ja onnistumiseen.

Lisääntynyt kosteus

Imetys voi aiheuttaa nännin arkuutta, kuivuutta ja halkeilua. Nännipiha voi myös halkeilla, kipeytyä tai ärsyyntyä rintamaidon vuotamisen vuoksi. Joskus ihon kosteus voi johtaa ihovaurioihin ja infektioihin, kuten rintatulehdukseen tai suun hiivatulehdukseen.

Siksi on suositeltavaa pitää nännit puhtaina ja kuivina. Lisäksi kunnollisten, hengittävien imetysliivien käyttö voi auttaa pitämään rinnat kuivina ja ehkäisemään kosteuden kertymistä. Erityisiä nännivoiteita voidaan käyttää imetyksen jälkeen, jotta iho pysyy terveenä.

Rintojen turvotus

National Institute of Child Health and Human Development listaa tuskalliset, kiinteät ja turvonneet rinnat yleisiksi rintojen turvotuksen oireiksi. Tämä tila voi litistää nännit ja saada nännipihan tuntumaan kovalta, mikä vaikeuttaa vauvan tarttumista.

Oireiden vähentämiseksi on suositeltavaa hieroa rintoja tai lypsää maitoa hieman käsin ennen imetystä prosessin helpottamiseksi. Toistuva imetys puolestaan on paras tapa hoitaa ja ehkäistä turvotusta.

Nainen, jolla on nännikipua imetyksen aikana.

Miten on mahdollista lieventää muutoksia nänneissä?

Vaikka muutokset nänneissä ovat useimmiten väistämättömiä raskauden ja imetyksen aikana, on olemassa joitakin keinoja niiden vaikutuksen minimoimiseksi. Kokeile seuraavaa:

Ihonhoito

Pidä nännien iho kosteana ja suojattuna minimoidaksesi kuivuuden ja halkeilun. Erityisten nännivoiteiden käyttö voi olla hyödyllistä.

Tukevat rintaliivit

Hyvin istuvat, mukavat imetysliivit tukevat rintoja ja vähentävät epämukavuutta imetyksen aikana.

Oikea imetystekniikka

Oikeanlaisen imetystekniikan oppiminen ja harjoitteleminen, mukaan lukien vauvan hyvä tartunta, voi auttaa estämään vammoja nänneissä.

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Jos raskauden tai imetyksen aikana ilmenee jatkuvia nänniongelmia, on tärkeää hakea apua imetysasiantuntijalta tai terveydenhuollon ammattilaiselta.

Kaikki muutokset ovat luonnollisia ja niiden tarkoituksena on valmistella rinnat imetystä varten ja helpottaa vauvan ruokintaa. Siksi näitä muutoksia ei voida täysin välttää, koska ne ovat seurausta raskauden aikana tapahtuvista hormonaalisista ja fysiologisista muutoksista.

Muutokset nänneissä ovat ohimeneviä

Nännien muutokset raskauden ja imetyksen aikana ovat suurimmaksi osaksi väistämättömiä, koska ne ovat osa naisen kehon luonnollisia prosesseja. Vaikka niitä ei voida täysin välttää, on mahdollista ryhtyä toimiin niiden vaikutuksen minimoimiseksi.

On aina suositeltavaa hakea terveydenhuollon ammattilaisten tukea ja ohjausta, jos nänneihin liittyviä jatkuvia ongelmia tai huolenaiheita ilmenee raskauden ja imetyksen aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.