Kuinka edistää lasten itsensä kehittämistä - Äitiyden Ihme
 

Kuinka edistää lasten itsensä kehittämistä

Älä jätä väliin tämän artikkelin vinkkejä, jotka opettavat sinulle kuinka voit auttaa lapsiasi itsensä kehittämisessä.
Kuinka edistää lasten itsensä kehittämistä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2023

Meillä kaikilla pitäisi olla hyvin toteutettu itsemme kehittämisen tunne. Tämä tunne saa meidät haluamaan parantaa itseämme ilman, että joudumme kilpailemaan kenenkään kanssa, vaan pikemminkin pyrkimään voittamaan omat henkilökohtaiset haasteemme. Tästä syystä haluamme selittää, kuinka voimme edistää lasten itsensä kehittämistä.

Jotta meillä olisi hyvä itsetunto, itsemme kehittäminen, kyky sietää turhautumista ja virheistä oppiminen on olennaista. Näin lapset pystyvät niin tässä hetkessä kuin tulevaisuudessakin selviytymään paremmin jokapäiväisessä elämässään esiin tulevista ongelmista.

Mitä nopeammin aloitamme itsemme kehittämisen, sitä hyödyllisempää se on koko elämälle. Se tuottaa positiivisia tunteita ja on korvaamaton lasten kehityksessä. He tuntevat olonsa rakastetuiksi, heillä on terve itsetunto ja lisäksi he kokevat tyydytystä asioiden tekemisestä hyvin. Lyhyesti sanottuna heistä tulee onnellisempia ja tuottavampia lapsia!

Oppia nuoresta iästä lähtien


Lapset oppivat jatkuvasti uusia taitoja, ja kun he hankkivat ne ja saavat oikean kannustimen, he tuntevat olonsa erittäin hyväksi saavuttaessaan ne. Lisäksi heillä on tarpeeksi motivaatiota ja hyvä asenne jatkaakseen oppimista.

Heidän saamansa luottamus on yhtä tärkeää kuin heidän oppimansa taidot, jotta he voivat toimia paremmin yhteiskunnassa. Virheistä oppiminen on viisainta oppimista, jota kuka tahansa voi saada kehittyäkseen tulevaisuudessa uusilla ja vahvistetuilla taidoilla.

Opeta lapsillesi itsensä kehittämistä

Miten sitten voit edistää lastesi itsensä kehittämistä? Alla annamme joitakin tärkeitä vinkkejä, jotka sinun tulee ottaa huomioon lastesi päivittäisessä kasvatuksessa.

Luota itseesi

Ole hyvä roolimalli osoittamalla omaa itseluottamustasi, eli anna lasten nähdä, että luotat itseesi ja taitoihisi. Jos jokin ei toimi ensimmäisellä kerralla, ei hätää! Opit siitä, mitä et tehnyt hyvin, ja yrität uudelleen. Voimme näyttää lapsillemme, että sinnikkyys ja halu kehittyä oppimisen kautta ovat keskeisiä asioita.

Emme saa teeskennellä, että olemme täydellisiä, koska emme ole. Meidän täytyy vain hallita ahdistustamme, kun jokin menee pieleen, ja keskittyä positiivisiin puoliin, jotta voimme tällä tavalla parantaa seuraavalla kerralla.

Kukaan ei ole täydellinen

Kuten mainittu, kukaan ei ole täydellinen, ja tämä on hyvä asia. Lastesi on ymmärrettävä, ettei kukaan odota heidän olevan täydellisiä. Kaukana siitä! Siksi on tärkeää osata reagoida hyvin jokapäiväisessä elämässä mahdollisesti ilmeneviin pettymyksiin ja turhautumiseen.

Siksi meidän ei pitäisi koskaan, missään olosuhteissa, suuttua virheiden tekemisestä, vaan pikemminkin oppia niistä. Virheet ovat opettajamme! Älä siis pelkää epäonnistumista, sillä epäonnistuminen on normaalia ja elämä on täynnä esteitä. Sinun on osattava voittaa ne rauhallisesti ja sitkeästi.

Anna lasten tehdä virheitä edistääksesi heidän itsensä kehittämistä

On normaalia, että haluat suojella lapsiasi kaikilta elämän vaikeuksilta, mutta se vain estää heitä elämästä täyttä elämää. Joten, aivan kuten sinun ei pidä suuttua virheistä, sinun on annettava lasten epäonnistua, jotta he voivat myös oppia omista virheistään.

Loistava tapa kannustaa lapsia oppimaan on yrityksen ja erehdyksen kautta. Jos he eivät onnistu jossain, heidän tulisi ymmärtää, että huomenna on toinen päivä ja elämä jatkuu. Siksi on parasta keskittyä heidän ponnisteluihinsa, jotta johdonmukaisuus ei heikkene heidän ikääntyessään.

Auta lasten itsensä kehittämistä antamalla esimerkkiä.


Kannusta tehokkaaseen ongelmanratkaisuun

On myös tärkeää opettaa lapsille kuinka he voivat ratkaista ongelmansa. Ohjaa heitä heidän toimintojensa hallinnassa, mutta älä pelasta heitä heidän kohtaamiensa ensimmäisten vastoinkäymisten yhteydessä.

Jos sinusta tuntuu, että lapsellasi on ongelma, kysy häneltä, mitä hän haluaa tehdä asialle ja näytä hänelle erilaisia vaihtoehtoja siltä varalta, että hän tuntee olevansa emotionaalisessa tukoksessa. Näistä vaihtoehdoista sinun on valittava sopivin ja keskusteltava hänen kanssaan siitä, että kaikki ongelmat voidaan nähdä eri näkökulmista ja niihin voidaan löytää erilaisia ratkaisuja. Meidän on vain valittava se, joka sopii meille parhaiten.

Lyhyesti sanottuna, aina on uusia mahdollisuuksia kehittyä, ja sinun on vain oltava avoin löytääksesi ne. Tämän opettaminen on tapa antaa lapsillemme jo pienestä pitäen mahdollisuus löytää intohimo sekä asioihin, joita he jo osaavat tehdä, että uusiin taitoihin, joita heillä on vielä oppimatta. Pyritään siihen, ettei heiltä koskaan puutu uusia tavoitteita!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morató García, A. (2020) Creo en ti: 6 cuentos cortos para ayudarnos a tomar buenas decisiones. Editorial: Independiente.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.