Terveellinen raskausaika ja kaksi herkullista reseptiä odottavalle äidille
 

Terveellinen raskausaika ja kaksi herkullista reseptiä odottavalle äidille

Terveellinen raskausaika ja kaksi herkullista reseptiä odottavalle äidille

Viimeisin päivitys: 16 helmikuuta, 2020

Odottava äiti on vastuussa paitsi omasta, myös vatsassa kehittyvän lapsen terveydestä. Terveellinen raskausaika taataan yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Yksi asioista, joita raskaana olevan naisen tulee välttää, on liian kevyesti syöminen. Liian suuren kilomäärän kartuttaminen raskauden aikana ei tietenkään ole terveellistä, mutta liian vähän syöminen ei ole oikea tapa estää painonnousua. Puutteellinen ruokavalio voi vaikuttaa sikiöön negatiivisesti, joten odottavan äidin on varmistettava saavansa kaikki tarpeelliset ravinteet.

Terveellinen raskausaika

Terveelliset ruokailutottumukset

Raskauden aikana ei siis koskaan tulisi syödä liian vähän. Huono ruokavalio lisää komplikaatioiden, kuten raskausdiabeteksen ja pre-eklampsian, riskiä, ja se voi aiheuttaa vahinkoa vauvalle. Siten on äärimmäisen tärkeää, että raskaana oleva nainen syö kunnolla. Ruoan on oltava ravinteikasta ja sisällettävä tarpeeksi proteiinia.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio

Vaikka odottavan äidin on tärkeä syödä tarpeeksi, kannattaa liiallista painonnousua pyrkiä ehkäisemään. Raskauden aikana ei tule laihduttaa, mutta ei myöskään syödä kahden edestä, kuten vanha neuvo kuuluu. Ruokavalio kannattaa koostaa terveellisistä ja tuoreista raaka-aineista ja esimerkiksi turhaa sokerin ja rasvaisten ruokien syömistä kannattaa välttää.

Raskaana olevan naisen ruokavalio

Liikunta

Liikunta on perusasia ihmisen terveyden kannalta. Kohtuullinen liikunta raskauden aikana on hyväksi sekä naiselle että vauvalle. Suosittelemme kuitenkin keskustelemaan neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa ennen uuden liikuntaharrastuksen aloittamista raskauden aikana.

Esimerkiksi seuraavat lajit sopivat hyvin harrastettavaksi myös raskauden aikana:

  • Kävely: Ehkäisee verenkiertoon liittyviä ongelmia, turvotusta ja ummetusta.
  • Pyöräily: Rentouttaa, kiinteyttää ja ehkäisee liiallista painonnousua. Odottava äiti voi pyöräillä 5-6. raskauskuukauteen asti.
  • Uinti: Vedessä liikkuminen sopii erinomaisesti odottaville äideille, sillä vesi kannattelee kehon painoa. Vesiliikunta ei rasita niveliä monen muun liikuntamuodon tavoin.
  • Jooga: Parantaa ryhtiä ja ehkäisee selkäkipua.
  • Pilates: Pilateksen hyödyt ovat samanlaiset kuin joogan. Odottavan äidin on kuitenkin syytä välttää asentoja ja harjoitteita, jotka aiheuttavat painetta vatsaan.

Kaksi herkullista reseptiä raskausajalle

Kanaa sitruunan kera

Tämä yksinkertainen, mutta maittava ruoka sopii päivän pääateriaksi. Neljän hengen aterian valmistaminen vie vain tunnin.

Tarvittavat ainekset

  • 4 kanankoipea
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 sitruunaa
  • Oliiviöljyä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 100 g sieniä
  • Mustapippuria

Valmistus

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Hiero kanankoipiin suolaa, pippuria ja valkosipulia.
  3. Laita ne kulhoon ja lisää mukaan sienet.
  4. Lisää hiukan öljyä ja pirskottele kanojen päälle sitruunamehua.
  5. Laita kanat uuniin tunniksi.
  6. Kun ruoka on valmis, pirskottele päälle vielä hiukan sitruunamehua.
Terveellinen raskaus ja kaksi herkullista reseptiä raskausajalle

Ranskalainen kinkku- ja juustomunakas

Tarvittavat ainekset

  • 4 kananmunaa
  • 2 rkl jauhoja
  • 2 rkl juustoraastetta
  • 2 rkl maitoa
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 kinkkuviipaletta
  • 2 juustoviipaletta

Valmistus

  1. Vatkaa kananmunat juustoraasteen, jauhojen, suolan ja maidon kera.
  2. Kuumenna öljy pannulla.
  3. Pilko kinkku ja juusto, ja lisää ne sitten kananmunaan.
  4. Kaada seos pannulle, kun öljy on kuumentunut.
  5. Odota kypsymistä ja käännä munakas, kun se on valmis toiselta puolelta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abu Nouf N. M, Jan M. M. The impact of maternal iron deficiency and iron deficiency anemia on child’s health. Saudi Medical Journal. 2015. 36 (2): 146-149.
  • Anil K. C, Lal Basel P, et al. Low birth weight and its associated risk factors: healthy facility based case control study. Plos One. 2020. 25 (6): e0234907.
  • Barona M, Taborelli E, et al. Neurobehavioural and cognitive development in infants born to mothers with eating disorders. Journal Child Psychology and Psychiatry. Agosto 2017. 58 (8): 931-938.
  • Bernal A. B, Vickers M. H, et al. Undernutrition significantly impacts ovarian follicle number and increases ovarian oxidative stress in adult rat. Plos One. Diciembre 2010.
  • Fall C. Fetal malnutrition and long-term outcomes. Nestle Nutrition Institute Workshop Service. 2013.
  • González González A. I, García Carballo M. Ácido fólico y defectos del tubo neural en atención primaria. Medifam. Abril 2003. 13 (4).
  • Gorissen SHM., Remond D., Loon LJC., The muscle protein synthetic response to food ingestion. Meat Sci, 2015. 109: 96-100.
  • John Hopkins Medicine. Nutrition during pregnancy.
  • Mayo Clinic. Nacimiento prematuro. Junio 2018.
  • Qin C., Lv J., Guo Y., Bian Z., et al., Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0,5 million Chinese adults. Heart, 2018. 104 (21): 1756-1763.
  • Ravelli G. P, Stein Z. A,  et al. Obesity in young men affär famine exposure in utero and early infancy. The New England Journal of Medicine. Agosto 1976. 295 (7): 349-53.
  • Rodríguez-Palmero M. Recomendaciones dietéticas en el embarazo y la lactancia. Offarm. Marzo 2001. 20 (3): 126-133.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.