Kiinteiden ruokien aloittaminen: 6 ruoka-ainetta
Kiinteiden ruokien aloittaminen voi olla kriittistä aikaa monille äideille, ja joskus herää kysymyksiä siitä, mitä ruokia vauvalle kannattaa tässä vaiheessa tarjota. Jotkut lastenlääkärit antavat ohjetaulukoita, joiden tarkoituksena on erityisesti välttää mahdollisten vauvalle haitallisten ruokien antaminen heti alussa.
Asiantuntijat suosittelevat tarjoamaan äidinmaitoa ensimmäiseen elinvuoteen asti, koska se on vauvalle kaikkein laadukkainta ravintoa. Ensimmäisten kuuden kuukauden ajan vauvaa tulee yksinomaan imettää. Tämän jälkeen äidinmaidon tulisi olla vauvan pääasiallista ravintoa, jota täydennetään kiinteillä ruoilla ravintoaineiden saannin lisäämiseksi.
Huomioi alla olevat suositukset aloittaaksesi kiinteiden ruokien antamisen vauvallesi.
Kiinteiden ruokien aloittaminen: 6 ruoka-ainetta
Tässä on parhaat ruoka-aineet tämän ihanan vaiheen aloittamiseksi lapsesi elämässä. Näistä tuoreista ja laadukkaista ruoka-aineista pieni keho saa aimo annoksen välttämättömiä ravintoaineita.
1. Banaani
Banaani on yksi parhaista hedelmistä tässä vaiheessa. Siitä saa runsaasti kaloreita ja hiilihydraatteja sekä vauvan kasvulle ja kehitykselle välttämättömiä mikroravintoaineita.
Näistä voidaan korostaa erityisesti kaliumia, joka on tärkeä ioni solujen toiminnalle, ja kuituja, jotka edistävät lapsen suolen toimintaa. Näin vältetään ummetus, joka on erittäin yleistä tämän ruokavaliomuutoksen aikana.
2. Porkkana
Porkkana on yksi A-vitamiinipitoisimmista vihanneksista. Tämä ravintoaine osallistuu näkemiseen ja edistää kollageenin, ihmiskehon runsaimman proteiinin, endogeenistä tuotantoa. Ja mikä vielä parempi, sillä on myös antioksidanttivaikutus.
3. Kana
Kana on yksi ensimmäisistä lihoista, jotka voidaan sisällyttää pienten lasten ruokavalioon. Se on myös biologisesti arvokkaan proteiinin erinomainen lähde. Nämä ravintoaineet sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot ja antavat ruoalle myös hyvän sulavuuden.
Proteiinit ovat tärkeitä ravintoaineita riittävän kasvu- ja kehitysvauhdin ylläpitämiseksi tässä tärkeässä elämänvaiheessa.
4. Parsakaali
Ristikukkaisia vihanneksia suositellaan lähes mihin tahansa ruokavalioon, sillä niistä saa huomattavan määrän antioksidanttisia fytokemikaaleja. Nämä yhdisteet neutraloivat vapaiden radikaalien muodostumista ja niiden kertymistä kehon kudoksiin. Tämän vaikutuksen ansiosta kroonisten ja monitekijäisten sairauksien riski pienenee.
5. Peruna
Myös mukulakasveja voidaan sisällyttää lapsen ruokavalioon lisäruokinnan alussa. Ne kannattaa kypsentää joko keittämällä tai höyryttämällä.
Näistä elintarvikkeista saa laadukkaita monimutkaisia hiilihydraatteja ja kuitua. Ne sisältävät myös mikroravintoaineita, kuten C-vitamiinia, jota tarvitaan immuunijärjestelmän tehokkaaseen toimintaan.
6. Pavut
Pavut ovat yksi yleisimmistä vauvanruoan ainesosista. Ne sisältävät laadukkaita ravintoaineita ja niistä saa myös kuitua. Niiden kulutukseen kannattaakin panostaa jo varhaisessa elämänvaiheessa terveen ja tehokkaasti toimivan mikrobiston saavuttamiseksi.
Aloita kiinteiden antaminen laadukkailla ruoka-aineilla
On tärkeää valita oikein vauvan ensimmäiset kiinteät ruoat. Valitse aina tuoreita ruoka-aineita, joissa on runsaasti tärkeitä ravintoaineita. Vältä lisättyä sokeria, transrasvoja ja keinotekoisia lisäaineita vauvan ruokavaliossa, sillä ne voivat haitata elimistön toimintaa ajan myötä.
Muista lopuksi, että on erittäin tärkeää edistää hyviä elintapoja jo pienestä pitäen. Ei riitä, että ruokavalio on kunnossa, vaan tarvitaan myös säännöllistä liikuntaa, riittävästi auringonvaloa ja kunnon unet joka yö. Tämä on ainoa tehokas keino ehkäistä kroonisia ja monitekijäisiä sairauksia vuosien myötä.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...