Parsakaalisose vauvoille: resepti ja hyödyt
 

Parsakaalisose vauvoille: resepti ja hyödyt

Parsakaalisoseesta vauva saa runsaasti terveyttä edistäviä antioksidantteja.
Parsakaalisose vauvoille: resepti ja hyödyt

Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2022

Parsakaalisoseesta vauva saa runsaasti fytokemikaaleja, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Niiden on osoitettu parantavan elimistön toimintaa ja pienentävän monitekijäisten sairauksien puhkeamisriskiä. Siksi on tärkeää, että niitä syödään päivittäin jo varhaisesta iästä lähtien.

On tärkeää korostaa vihannesten syönnin merkitystä pienillä lapsilla. Niitä voidaan tarjota 6 kuukauden iästä alkaen, ja mitä aiemmin lapset totutetaan niihin, sitä vähemmän nirsoilua ne aiheuttavat.

Parsakaalisoseen ainekset

Parsakaalisoseen valmistamiseen tarvitaan vain seuraavat ainekset:

  • 4 palasta parsakaalia
  • 200–300 ml vettä

Sosetta voi täydentää vielä äidinmaidolla tai korvikkeella. Näin sen ravintotiheys paranee, mikä auttaa päivittäisen energiatarpeen kattamisessa.

Jo pelkästä vedestä valmistettu parsakaalisose on hyvä fytokemikaalien lähde, joita lapset tarvitsevat ruokavalioonsa. Se jää kuitenkin makroravintoaineiden osalta tällöin hieman niukaksi.

Parsakaali on terveellinen vihannes lasten ruokavaliossa.

Valmistusohje

Aloita pilkkomalla parsakaali keskikokoisiksi palasiksi. Laita palaset sitten kattilaan kiehuvaan veteen ja keitä vähintään 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

Ota pois liedeltä ja laita parsakaali keitinvesineen monitoimikoneeseen. Sekoita kunnolla tasaiseksi soseeksi.

Jos lopputulos jää liian paksuksi, laita hieman lisää nestettä (vettä, rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta).

Kun parsakaalisose on valmis, voit tarjoilla sen heti tai säästää myöhemmäksi. Sitä voi säilyttää jääkaapissa muutaman tunnin ilman, että tämä vaikuttaa sen ominaisuuksiin.

Parsakaalisoseen hyödyt terveydelle

Kuten jo mainittiin, parsakaalisoseen sisällyttäminen tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon tarjoaa useita hyötyjä vauvojen terveydelle.

Ensinnäkin parsakaali on vihannes, jossa on antioksidanttisia ominaisuuksia sisältäviä fytokemikaaleja. Nämä neutraloivat vapaiden radikaalien muodostumista ja niiden kertymistä kehon kudoksiin.

Tämä mekanismi on yhteydessä kroonisten ja monitekijäisten sairauksien pienempään riskiin. Esimerkkeinä voidaan mainita sydän- ja verisuonitaudit, diabetes tai vaikkapa syöpä. Tästä on saatu näyttöä European Journal of Medicinal Chemistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Samalla on tärkeää korostaa parsakaalin ja yleensäkin ristikukkaisten vihannesten kuitupitoisuutta. Kuitu voi auttaa puhdistamaan ruoansulatuskanavaa ja estämään haitallisten aineiden tarttumista sen seinämiin. International Journal of Food Sciences and Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä vaikutus antaa suojaa paksusuolen syöpää vastaan.

Tulehduksellisten suolistosairauksien kohdalla on tietenkin erittäin tärkeää säädellä kuidun saantia, jotta vältetään liiallinen käyminen ja oireiden lisääntyminen. Tässä tapauksessa on parasta kääntyä lääkärin puoleen ennen kyseisen ainesosan sisällyttämistä ruokavalioon.

Parsakaalisose valmistuu yksinkertaisimmillaan parsakaalista ja vedestä.
Parsakaali on terveellistä ruokaa, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Valmista parsakaalisose vauvalle helpolla tavalla

Kuten näet, parsakaalisoseen valmistaminen vauvalle on erittäin helppoa. Se on yksinkertainen ruokalaji, joka sisältää kuitenkin huomattavan määrän antioksidanttiyhdisteitä ja välttämättömiä mikroravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita. Asiantuntijat suosittelevatkin sen sisällyttämistä perheen pienimpien ruokavalioon.

Vauvojen soseita voi valmistaa lukuisilla tavoilla. Niitä on hyvä vaihdella optimaalisen ravinnonsaannin turvaamiseksi ja puutosten välttämiseksi tässä ratkaisevassa kehitysvaiheessa. Sivustoltamme löytyy paljon terveellisiä ja herkullisia reseptejä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Gianfredi, V., Salvatori, T., Villarini, M., Moretti, M., Nucci, D., & Realdon, S. (2018). Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. International journal of food sciences and nutrition69(8), 904–915. https://doi.org/10.1080/09637486.2018.1446917

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.