Ummetus yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla
 

Ummetus yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla

Yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla voi esiintyä tilapäistä ummetusta, koska heidän ruokavalioonsa on lisätty uusia ruoka-aineita.
Ummetus yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla

Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2022

Ummetus on yleistä yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla, koska tällöin aloitetaan kiinteiden antaminen ja ruoansulatus voi jonkin verran hidastua. Syynä on se, että kehon täytyy tottua käsittelemään uusia elintarvikkeita. Tämän seurauksena voi esiintyä tilapäisesti ärsyttävää ummetusta.

Ummetuksesta puhuttaessa tarkoitetaan ulostamiseen liittyviä vaikeuksia, jotka voivat ilmetä eri tavoin: voimakas ponnistelu ulostamisen yhteydessä, ulostamistiheyden väheneminen alle kolmeen kertaan viikossa tai kuivat ja kovat ulosteet.

Ummetus on yleensä tilapäistä ja liittyy myös tiettyjen elintarvikkeiden sulatukseen ja vähäiseen vedenjuontiin. Katsotaanpa seuraavaksi, kuinka ummetusta voidaan lievittää ja ehkäistä yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla.

Miksi vauva kärsii ummetuksesta?

Nainen valmistelee puhdasta vaippaa.

Kun vauva alkaa syödä muutakin kuin rintamaitoa, uloste muuttuu pehmeästä ja puolinestemäisestä kiinteämmäksi ja haisevammaksi.

Suoleen jäädessään se kovettuu siihen pisteeseen, että se aiheuttaa epämukavuutta ulostamisen aikana. Tässä tilanteessa voidaan puhua vauvojen ummetuksesta, vaikka ulostamistiheys ei muuttuisi.

Tämä ilmiö on yleinen yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla ja se on ohimenevä; se liittyy yleensä uusien elintarvikkeiden sisällyttämiseen ruokavalioon.

Lapsen ruoansulatuskanavan on totuttava kiinteiden ruokien sulatukseen, sillä tähän asti se on käsitellyt vain nestemäistä ravintoa. Siksi suolen liikehdinnässä on odotettavissa lievää laskua, mikä edesauttaa kakan kuivumista.

Vauvoilla voi esiintyä ummetusta myös silloin, kun annetuissa lisäruoissa on heikosti kasvikuituja tai nesteitä. Molemmat tekijät vaikeuttavat ulostemassan liikkumista suolessa, jolloin se jää sisälle.

On syytä korostaa, että kun ummetusta esiintyy ennen kuuden kuukauden ikää, lääkärin on hyvä tutkia lapsi ja sulkea pois tietyt synnynnäiset poikkeavuudet, kuten suolen umpeuma tai Hirschsprungin tauti.

Ummetuksen oireet vauvoilla

Ummetuksen oireet vauvoilla on helppo tunnistaa, ja niistä voidaan nostaa esiin seuraavat:

  • Vatsakivusta kertovat merkit, kuten itku, levottomuus ja krampit
  • Selvät ulostamisvaikeudet: voimakas ponnistelu ulostaessa, valitus, punaiset silmät ja naama tai kivusta itkeminen
  • Suuret ulosteet, joiden koostumus on kova
  • Punainen veri ulosteessa suolen tai peräaukon limakalvon haavauman vuoksi
  • Ulostamistiheys on alle 3 kertaa viikossa

Äidin on arvioitava nämä oireet ottamalla huomioon ulostamistiheys, ulosteen piirteet ja mahdollinen yhteys tiettyihin elintarvikkeisiin.

Kaikki nämä tiedot on annettava lastenlääkärille, sillä ne auttavat pääsemään oikeaan diagnoosiin ja laatimaan asianmukaisen hoidon.

Milloin lapsi kannattaa viedä lääkäriin?

On tärkeää viedä lapsi lääkäriin, kun ummetusta esiintyy usein ja se voimistuu yli viikon kuluessa. Lääkäri pystyy arvioimaan lapsen tilanteen ja selvittämään, liittyykö ummetus ravintoon vai johonkin sairauteen.

Lääkäri antaa myös ravitsemusohjeita ja muita neuvoja, joita on noudatettava kotona.

Miten ummetusta voi lievittää?

Ummetuksen aiheuttamaa epämukavuutta voidaan lievittää yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla noudattamalla seuraavia vinkkejä:

  • Hiero vauvan vatsaa pyörivin liikkein myötäpäivään. Käytä hierontavoidetta tai -öljyä ihoa liukastamaan, niin saat paremmin aktivoitua suolen liikettä.
  • Liikuta vauvan jalkoja niin kuin hän polkisi polkupyörää.
  • Anna vauvan juoda enemmän nesteitä, erityisesti äidinmaitoa ja vettä. Tämä auttaa häntä pysymään nesteytettynä ja parantamaan jätteen kulkua suoliston läpi.
  • Tuo uusia ruoka-aineita ruokavalioon pikkuhiljaa, ensin pieninä annoksina ja lisäten määrää sitten sietokyvyn mukaan. On tärkeää vaihdella päivittäistä ruokavaliota jatkuvasti suoliston “kouluttamiseksi”.
  • Tarjoa vain lapsen ikään sopivia ruokia ja lisää kasviksista ja hedelmistä saatavan kuidun määrää. Vältä tarjoamasta omenoita, banaaneja ja perunoita. Lisää sitä vastoin luumujen, kiivien, appelsiinien ja mandariinien kulutusta.
  • Lisää lapsen ruokavalioon täysjyvätuotteita, kuten ohraa, täysjyvävehnää ja moniviljaa. Ottakaa myös tavaksi syödä palkokasveja kotona.
  • Lastenlääkärin luvalla vauvalle voi antaa glyseriini-peräpuikon. Niitä käytetään kuitenkin vain poikkeustapauksissa ja lääkärin tarkkojen ohjeiden mukaan.
  • Jos vauvalla on peräaukon haavauma, puhdista se antiseptisellä saippualla ja kylmällä tai lämpimällä vedellä. Epämukavuuden vähentämiseksi suositellaan myös parantavia voiteita.

On erittäin tärkeää, että vauvoille ei anneta keinotekoisia laksatiiveja tai peräruiskeita ja että peräaukkoon ei työnnetä mitään ulostamisen stimuloimiseksi.

Kuinka voin ehkäistä ummetusta vauvalla?

Hedelmistä vauva saa kuitua.

Kuten edellä todettiin, ummetus on normaali ja ohimenevä vaiva kiinteiden ruokien aloitusvaiheessa yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla. Sen ehkäisemiseksi on tärkeää, että vauva saa riittävästi nesteitä ja että hänelle tarjotaan monipuolisesti erilaisia ruokia.

Yleensä vauvoille valmistetaan omenasosetta tai keitettyjä porkkanoita niiden täyteläisen maun vuoksi. Niiden jatkuva syönti voi kuitenkin aiheuttaa ummetusta. Siksi ruokavalioon on tärkeää sisällyttää sallittuja ruokia monipuolisesti ja tarkkailla lapsen suhtautumista niihin.

Kun ummetusta ilmenee yli kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla, siitä ei siis tarvitse huolestua, sillä se on tilapäinen vaiva, joka menee ohi suoliston totuttua muutokseen. Tärkeintä on olla kärsivällinen ja noudattaa kaikkia lääkärin antamia suosituksia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.