Voiko ja kannattaako vauvanruokaa säilöä? - Äitiyden Ihme
 

Voiko ja kannattaako vauvanruokaa säilöä?

Vanhemmat saattavat pohtia, kannattaako vauvanruokaa säilöä. Ruoan säilömiseen on monia konsteja, jotka ovat kaikki hyvin yksinkertaisia. Tärkeintä on toimia niin, että vauvan terveys ei vaarannu.
Voiko ja kannattaako vauvanruokaa säilöä?

Viimeisin päivitys: 13 kesäkuuta, 2019

Lähes jokainen vanhempi pohtii jossain vaiheessa, voiko ja kannattaako vauvanruokaa säilöä. Vaikka lapsen olisikin parempi syödä tuoretta ravintoa, on kuitenkin monia keinoja säilöä ruokaa niin, että se ei menetä ravintoaineitaan. Vauvanruokaa voidaan yleensä säilöä kolmen kuukauden ajan, mutta vaaditaan tiettyjä toimenpiteitä, jotta lapsen terveys ei vaarannu.

Lapsen hyvinvoinnin takaamiseksi on vältettävä bakteerien levittämistä. Tämän vuoksi vauvalle ei saa syöttää ruokaa suoraan säilömiseen käytetystä astiasta. Vauvan syljen bakteerit jäävät astiaan ja lisääntyvät helposti. Jos ruoka säilötään syömiseen käytetyssä astiassa, kehittyy siihen haitallisia bakteereja.

Voiko ja kannattaako vauvanruokaa säilöä?

Vauvanruoan säilöminen säästää vanhemmilta sekä aikaa että rahaa. Ruokaa voidaan säilyttää monin eri tavoin.

Ota lautaselle vain tarvittava määrä ruokaa

On tärkeää erotella annos, jonka lapsi aikoo syödä. Ota lusikalla lautaselle vauvan tarvitsema annos ja säilö jäljelle jäänyt ruoka ilmatiiviiseen astiaan. Näin vältytään ruoan kontaminoitumiselta ja varmistetaan, että se pysyy syömäkelpoisena.

Monet vanhemmat pohtivat, kannattaako vauvanruokaa säilöä

Jos olet upottanut lapsen ruokintaan käytetyn lusikan säilytysastiaan, kannattaa yli jäävä ruoka hävittää, jotta vältytään bakteerien leviämiseltä ja siten sairastumiselta, jonka ruoan syöminen myöhemmin voi aiheuttaa.

Säilytä ruoka oikeassa paikassa

Jos vauvanruokapurkkia tai -pussia ei ole vielä avattu, säilytä sitä huoneenlämmössä, paikassa, jossa ilma pääsee vaihtumaan. Lämpötilan ollessa liian korkea, bakteerien kasvu voi villiintyä, mikä saattaa pilata ruoan.

Aseta uusimmat ruokapurkit hyllyn tai laatikon takaosaan ja siirrä vanhemmit ruoat etualalle, jotta ne käytetään ensimmäisenä.

Älä säilytä ruokaa jääkaapissa liian kauan

Sosetta, keittoa tai muuta vauvanruokaa sisältäviä purkkeja voidaan säilyttää jääkaapissa kahden-kolmen päivän ajan. Tämä pätee tilanteisiin, joissa purkin kansi on täysin ilmatiivis, eikä ruoka ole päässyt kontaminoitumaan. Tämän takia suositellaan, että vauvan annos annostellaan aina erilliselle lautaselle ja loput ruoasta säilytetään purkissa.

Kun vauvanruokia valmistetaan itse, niiden ei saa antaa seistä huoneenlämmössä kahta tuntia kauempaa, sillä bakteerit leviävät nopeasti. Valmistettaessa ruokaa kotona, säilytysastiat tulee pestä huolellisesti kuumalla vedellä ja pesuaineella. On myös tärkeää, että ruoka on täysin jäähtynyttä ennen kuin se nostetaan kylmään. Jääpalamuotti on ihanteellinen säilytysastia pakastamiseen, mutta se tulee muistaa peittää muovikelmulla ruoan suojaamiseksi.

Säilytä ruokaa pakastimessa enintään kolmen kuukauden ajan

Ruokaa ei saisi säilöä pakastimessa kauempaa kuin kolmen kuukauden ajan. Rasioihin kannattaa lisätä etiketit, joista selviää säilytysrasian sisältö ja milloin se on laitettu pakastimeen.

Juuri soseutetut hedelmät tulisi pakastaa välittömästi, mutta sama ei päde kasviksiin. Kun aiot pakastaa hedelmiä, kannattaa lisätä pari tippaa sitruunaa, joka auttaa säilyttämään hedelmän sisältämät vitamiinit sekä estämään hedelmää muuttumasta ruskeaksi. Soseuta kasvikset vasta, kun ne ovat sulaneet, jotta niiden tekstuuri säilyy.

Vauvanruokaa voi säilyttää jääkaapissa kahden-kolmen päivän ajan

Kuinka ruoka kannattaa sulattaa?

Sulattaaksesi ruuan, ruokaa ei saisi pitää jääkaapissa kahta vuorokautta pidempään, jotta bakteerit eivät pääsisi kasvamaan. Toinen vaihtoehto on laittaa pakastettu säilytysrasia kiehuvaan veteen.

Jos käytät ruuan sulattamiseen mikro, sekoita ruoka huolellisesti. Ole varovainen kuumien kohtien kanssa, sillä ne voivat polttaa vauvan kielen ja suun. Älä pakasta sosetta, kun se on jo kerran sulatettu. Muista myös pitää jääkaappi puhtaana, jotta ruoka pysyy suojattuna ja hygieenisenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.