Miten töiden ja imetyksen yhdistäminen onnistuu? - Äitiyden Ihme
 

Miten töiden ja imetyksen yhdistäminen onnistuu?

Miten töiden ja imetyksen yhdistäminen onnistuu?

Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2019

Imetyksen jatkaminen töihin palaamisen jälkeen on hyvä tapa pitää yllä sitä tiivistä suhdetta, jonka äiti on rakentanut lapsensa kanssa ensimmäisten yhteisten kuukausien aikana. Se antaa myös runsaasti turvaa ja mukavuutta, ja lisäksi rintamaito suojaa vauvaa tartunnoilta. Tänään kerromme, kuinka töiden ja imetyksen yhdistäminen onnistuu.

Töiden ja imetyksen yhdistäminen

Monissa kulttuureissa suuri osa naisista joutuu palaamaan lapsen syntymän jälkeen töihin huomattavasti nopeammin kuin Pohjoismaissa, ja tällöin imetys aiheuttaa usein haasteita. Mutta myös Suomessa moni äiti haluaa tai joutuu palaamaan töihin suhteellisen nopeasti lapsen syntymän jälkeen.

Imetetyillä lapsilla on huomattavasti pienempi todennäköisyys sairastua vakaviin tauteihin, kuten suoliston, virtsateiden, korvien tai hengitysteiden tulehdukseen. Lisäksi imettäminen suojaa äidin terveyttä. Imettävät äidit sairastuvat epätodennäköisemmin rintasyöpään ja tiettyihin munasarjojen syöpiin ja kärsivät muita vähemmän osteoporoosin aiheuttimista lonkkamurtumista myöhemmin elämässä.

Kaikista hyödyistä huolimatta, imettämistä ei aina ole helppo toteuttaa äidin käydessä töissä. Useimmat äidit, jotka ovat tyytymättömiä vauvasta erossa oloon töihin palatessaan, kertovat imettämisen jatkamisen auttavan sopeutumaan tilanteeseen. Töihin palaaminen voi olla ensimmäinen kerta, kun äiti on erossa lapsestaan pidempiä aikoja, ja siten tämä on vaikea vaihe sekä äidille että vauvalle.

Imetys on se rakkauden side, joka tekee lapsistamme terveitä, vahvoja ja onnellisia.

– Montserrat Caraccioli

5 vinkkiä imettävän äidin töihin paluuseen

1. Aloita pulloruokinta jo varhain

Moni imettävä äiti tekee sen virheen, että ei ruoki lasta koskaan tuttipullon avulla ennen töihin palaamista. Vauva tulee totuttaa tuttipulloon jo varhain. Useimmat asiantuntijat suosittelevat pullon käytön aloittamista noin kolmen viikon iässä, kun imetys on jo vakiintunut tavaksi.

2. Hanki rintapumppu

Ruokkiaksesi vauvaa tuttipullon avulla, sinun tulee kerätä rintamaitoa talteen, ja tämä tehdään yleensä rintapumpun avulla. Paras ajankohta maidon keräämiseen on yleensä heti päivän ensimmäisen imetyskerran jälkeen, kun maidontuotanto on huipussaan.

Kun olet lopettanut pumppaamisen, laita maito talteen jääkaappiin tai pakastimeen. Se säilyy tuoreena jääkaapissa muutaman päivän ajan ja pakastimessa kolme kuukautta.

Varmista, että käytät maidon säilömiseen pusseja tai rasioita, jotka on tarkoitettu juuri rintamaidolle, sillä ne ovat puhtaita ja pakastamiseen soveltuvia, eivätkä vuoda.

3. Etsi hyvä paikka maidon pumppaamiseen töissä

Useimmiten suurissa yrityksissä on jokin yksityinen tila, jossa voit tehdä tämän. Jos olet töissä pienessä organisaatiossa, saatat joutua olemaan hiukan kekseliäs.

Olipa kyseessä intiimi tila tai vessa, varmista aina hygienia. Näissä tilanteissa antibakteeriset liinat ovat hyvin hyödyllisiä.

4. Helpota töihin palaamistasi

Töissäkäyville äideille ensimmäinen töihin paluun viikko on vaikein, sillä vauvasta erossa oleminen voi olla hyvinkin raskasta.

Tässä tilanteessa on hyväksi puhua esimiesten kanssa, jotta voisitte arvioida tapoja siirtymän helpottamiseksi.

Töiden ja imetyksen yhdistäminen

5. Tee itsellesi imetyksen ja pumppaamisen aikataulu

Asiantuntijat suosittelevat, että työaikoina äiti imettää ennen töihinmenoa ja sitten taas kotiin päästyään, muiden tilanteiden lisäksi, jolloin vauva haluaa maitoa.

Töissä voit yrittää maidon pumppamista silloin kuin normaalisti imettäisit, eli 2-3 kertaa päivässä.

6. Suunnittele kunnolla ja pidä hyvät välineet saatavilla

Suunnittelu on tärkeää töihin palattaessa ja imetystä jatkettaessa. Kannattaa varmistaa, että pidät aina mukanasi pumppua, jotta voit ottaa maitoa talteen työpäivän aikana.

Me suosittelemme näitä perusneuvoja kaikille työhön palaaville äideille, jotta töiden ja imetyksen yhteen sovittaminen onnistuisi mahdollisimman kivuitta.

Moni äiti uskoo, että erossa vauvasta oleminen on imetyksen loppu, mutta näin ei tarvitse olla – hyvä järjesteleminen ja halu jatkaa tekevät imettämisestä mahdollisen töihin palaamisen jälkeenkin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.