Rintamaidon tuotannon lisääminen - Äitiyden Ihme
 

Rintamaidon tuotannon lisääminen

Rintamaidon tuotannon lisääminen

Viimeisin päivitys: 14 tammikuuta, 2019

Äidin kehon tuottaman rintamaidon määrä riippuu siitä, kuinka usein vauvaa imetetään ja miten hyvin se onnistuu. Kaikissa tapauksissa äidin keho ei pysty tuottamaan tarpeeksi maitoa vauvan tarpeisiin. Kuinka rintamaidon tuotannon lisääminen onnistuu tällaisissa tilanteissa?

Kun vauva imee rintaa, äidin keho alkaa tuottaa oksitosiini– ja prolaktiini-hormonia, joista jälkimmäinen on vastuussa maidon tuotannosta. Mitä enemmän vauva imee, sitä enemmän maitoa äidin rinnat tuottavat. Jos lapsi tarvitsee enemmän maitoa kuin äidin keho tuottaa, lasta tulee imettää useammin tai tehokkaammin, jotta maidontuotanto lisääntyy.

Toinen hormoneista, oksitosiini, aiheuttaa rinnoissa supistuksia, jotka saavat maidon virtaamaan maitotiehyiden läpi ja ulos nännistä lapsen imiessä sitä. Tätä kutsutaan syöksyefektiksi.

Rintamaidon tuotannon lisääminen

Seuraavaksi listaamme seitsemän vinkkiä, joiden avulla rintamaidon tuotannon lisääminen ja ylläpitäminen onnistuu. Nämä vinkit auttavat äitiä kehittämään vahvan ja terveen maidontuotannon tai lisäämään sitä luonnollisesti.

1. Auta vauvaa samaan hyvä imuote

Äidin rintamaidon tuotanto saattaa olla täysin kunnossa ja määrältään riittävää, mutta vauva ei välttämättä kiinnity rinnalle kunnolla. Tämän tuloksena hän ei kykene imemään tarvitsemaansa määrää maitoa.

Tässä tapauksessa avainasia tilanteen ratkaisussa on auttaa vauvaa imemään oikein. Esimerkiksi kätilö voi opettaa sinulle parhaan mahdollisen tavan asettaa vauva rinnallesi, jotta vauva voisi imeä maitoa tehokkaasti.

Rintamaidon tuotannon lisääminen

2. Lypsä rintaa

Rinnan lypsäminen on tekniikka, joka auttaa vauvaa juomaan imetyksen aikana enemmän rintamaitoa. Se toimii myös tapana erittää rinnasta lisää maitoa rintapumppua käytettäessä.

Se tapahtuu niin, että rintaa pidellään yhdellä kädellä, joka on asetettu lähelle rintakehää. Sitten rintaa painetaan napakasti sormilla, mutta ei niin kovaa, että se aiheuttaisi kipua. Kun vauva alkaa imemään, rinnasta päästetään irti niin, että maito sitten virtaa sen läpi.

3. Tee muutoksia elämäntapoihisi

Et välttämättä huomaa sitä, mutta jotkut päivittäisistä tavoistasi saattavat vaikuttaa rintamaidon tuotantoosi. Rintamaidon tuotantoa saattavat häiritä asiat kuten tupakointi, ehkäisypillerit, stressi ja väsymys.

Älä epäröi yrittää lisätä maidontuotantoasi luonnollisesti tekemällä joitakin muutoksia päivittäisiin rutiineihisi!

“Ei ole yhtään tapaa olla täydellinen äiti, mutta on miljoona tapaa olla hyvä äiti.”

– Jill Churchill

4. Noudata ruoka-aikoja, äläkä käytä äidinmaidonkorviketta

Kehosi tuottaa enemmän rintamaitoa silloin, kun imetät vauvaasi. Jos jätät imetyksiä väliin tai annat vauvalle rintamaidon sijasta äidinmaidonkorviketta, kehosi alkaa ajattelemaan, että sen ei tarvitse tuottaa enää yhtä paljon rintamaitoa. Rintamaidon tuotanto vähenee, ellet käytä pumppua.

5. Imetä kummallakin rinnalla

Ensimmäisten viikkojen aikana molemmilla rinnoilla imettäminen joka imetyskerralla auttaa kerryttämään maitovarastoja. Sinun on vain varmistettava, että vuorottelet rintaa, jolla aloitat imetyksen kullakin kerralla, sillä ensimmäisenä käytettävä rinta vastaanottaa yleensä enemmän stimulaatiota.

Jos aloitat aina samalla rinnalla, tuo rinta tuottaa enemmän maitoa ja kasvaa kokoa toiseen rintaan nähden. Muutaman ensimmäisen viikon jälkeen, kun tuottamasi rintamaidon määrä tuntuu sinusta sopivalta, voit jatkaa joko kummallakin rinnalla sitten vain yhdellä rinnalla imettämistä kullakin kerralla.

6. Syö hyvin

Vaikka täydet rintamaitovarastot ovat mahdollisia huonollakin ruokavaliolla, on silti hyvä idea yrittää syödä imettävänä äitinä hiukan tavallista paremmin.

Rintaruokinta ja rintamaidon tuotanto vaativat rutkasti energiaa. Ravitse siis kehoasi tasapainoisilla ja terveellisillä aterioilla voidaksesi kehittää ja ylläpitää itselläsi riittävää maitotilannetta.

Voit jopa lisätä päivittäiseen ruokavalioosi tiettyjä maidon tuotantoa tehostavia ruokia kuten kauraa, kasviksia ja manteleita. Tämä auttaa sinua saamaan myös ekstrakaloreita, joita kehosi juuri nyt tarvitsee.

7. Juo vettä

Rintamaito koostuu 88-prosenttisesti vedestä, joten jos et juo vettä jokaisen imetyskerran jälkeen, kehosi voi kuivua äkkiarvaamatta.

Muista myös lopuksi, että sinun on hyvin tärkeää ylläpitää terveellisiä elämäntapoja tuottaaksesi lisää rintamaitoa. Suurin osa imettävistä äideistä onnistuu tarjoamaan vauvoilleen tarpeeksi rintamaitoa yllä olevia neuvoja seuraamalla.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.