Imetyksen hyödyt lapselle ja äidille - Äitiyden Ihme
 

Imetyksen hyödyt lapselle ja äidille

Imetyksen hyödyt lapselle ja äidille
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Rintaruokinta tuo mukanaan monia positiivisia asioita ja terveyshyötyjä. Tämän päivän artikkelissa kerromme, millaisia ovat imetyksen hyödyt lapselle ja äidille.

Imetyksen hyödyt lapselle ja äidille

Monet äidit kokevat vaikeaksi imettämisen ja äidinmaidonkorvikkeen välillä tehtävän päätöksen. Osa äideistä ei kykene imettämään, vaikka haluaisikin. Lapsen ruokintatavan valitseminen on aina äidin henkilökohtainen päätös. Yleensä valintaan vaikuttavat äidin omat arvot sekä mahdolliset terveydelliset syyt.

Joka tapauksessa on todistettu, että rintaruokinta tuo mukanaan monia positiivisia asioita. Lue lisää selvittääksesi, mitä ovat imetyksen hyödyt lapselle ja äidille!

Maidontuotanto mukautuu vauvan tarpeisiin

Äidin kehon maidontuotanto mukautuu lapsen ravinnontarpeeseen. Uutta maitoa valmistuu äidin rinnoissa jatkuvasti, ja mitä enemmän maitoa vauva juo, sitä tehokkaammin rinnat valmistavat uutta maitoa.

Pienempi kätkytkuoleman riski

Kätkytkuolema, eli terveenä pidetyn alle 1-vuotiaan lapsen äkillinen ja selittämätön kuolema, on yksi vaikeimmista asioista, jonka perhe voi joutua kohtaamaan. Tutkimuksen mukaan vähintään kahden kuukauden pituinen imetys alentaa kätkytkuoleman riskiä lähes puolella.

Imetyksen hyödyt

Vähemmän sairauksia

Äidinmaidon nauttiminen vähentää riskiä sairastua tiettyihin kroonisiin sairauksiin, esimerkkinä tyypin 1 diabetes, keliakia ja Crohnin tauti. Rintamaito auttaa vauvaa välttymään myös esimerkiksi korvatulehduksilta, vatsataudilta ja ripulilta, hengitystiesairauksilta, atooppiselta ihottumalta ja astmalta.

Imettäminen on siis kaiken vaivan arvoista, jos sen avulla vältytään näiltä sairauksilta!

Helpompi toipuminen raskauden jälkeisestä ajasta

Imettävä äiti toipuu nopeammin mahdollisesta keisarileikkauksesta sekä raskauden jälkeisestä ajasta ja siihen liittyvistä vaivoista, kuten masennuksesta ja synnytyksen aiheuttamista haavoista.

Imettäminen myös auttaa kohtua palautumaan ennalleen synnytyksen jälkeen. On huomattu, että imettävillä äideillä kohtu palautui synnytystä edeltäneeseen tilaan jopa kuudessa viikossa, kun vastaava toipuminen kesti äidinmaidonkorviketta käyttävillä naisilla kymmenen viikkoa.

Vahvemmat luut

Imettävillä naisilla on pienempi riski sairastua vaihdevuosien jälkeiseen osteoporoosiin.  Kun äiti alkaa imettää lasta synnytyksen jälkeen, myös hänen omaan kehoonsa imeytyy tehokkaammin kalsiumia.

Vaikka äidin selkärangan ja lonkan luut saattavatkin olla hieman normaalia heikompia imetyksen aikana, noin puoli vuotta vauvan vieroituksen jälkeen, luut ovat vahvemmat kuin ennen synnyttämistä.

Polta enemmän kaloreita

Naisille kertyy normaalisti raskauden aikana vähintään muutama lisäkilo, joista saattaa olla hankala päästä eroon synnytyksen jälkeen. Tuottaessaan maitoa, naisen keho polttaa noin 550 kilokaloria päivässä. Kunhan huolehdit tasapainoisesta ruokavaliosta, huomaat olevasi synnytystä edeltävissä mitoissa alta aikayksikön.

Imetys yksin ei kuitenkaan saa äitiä laihtumaan, vaan naisen tulee syödä terveellisesti ja liikkua sopivissa määrin.

Imetyksen hyödyt äidille ja lapselle

Epätodennäköisempää sairastua raskauden jälkeiseen masennukseen

Synnytyksen jälkeinen masennus on tuttu vaiva monelle synnyttäneelle naiselle. Äidistä saattaa tuntua, että kaikki maailman värit ovat kadonneet ja tilalla on pelkkiä harmaan sävyjä.

Iso osa naisista kokee heti synnytyksen jälkeen muutaman päivän kestävää masentuneisuutta ja mielialan vaihtelua, mutta noin 10 prosentille synnyttäneistä naisista kehittyy pitkäkestoisempi ja oirekuvaltaan vakavampi masennustila.

Cambridgen yliopiston tutkijoiden suorittaman tutkimuksen mukaan imetys saattaa jopa puolittaa synnytyksen jälkeisen masennuksen riskin. Sen sijaan heillä, jotka haluaisivat imettää, mutta eivät siihen kykene, on kaikkein suurin riski kärsiä masennuksesta.

Tässä artikkelissa kerroimme syitä siihen, miksi imettäminen on hyväksi sekä sinulle että lapsellesi. Lopullinen päätös imettämisen ja äidinmaidonkorvikkeen käytön välillä on kuitenkin yksin sinun. Kyseessä on hyvin henkilökohtainen asia, johon vain omat vaistosi ja keräämäsi tieto pystyvät antamaan oikean vastauksen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.