Äidinmaito talteen ja säilytettäväksi - parhaat vinkit - Äitiyden Ihme
 

Äidinmaito talteen ja säilytettäväksi - parhaat vinkit

Äidinmaito talteen ja säilytettäväksi - parhaat vinkit

Viimeisin päivitys: 28 lokakuuta, 2018

Äidinmaidon talteenotto hyödyttää monella tapaa sekä äitiä että lasta. Oikein säilötystä rintamaidosta on apua sellaisissa tilanteissa, joissa äiti joutuu olemaan erossa vauvasta tai on muusta syystä väliaikaisesti kyvytön imettämään lasta. Jokaisen äidin on hyvä tietää oikeat tavat ottaa äidinmaito talteen jo siitä syystä, että se helpottaa maidon kerääntymisestä aiheutuvaa rintojen kipuilua.

Äidinmaito talteen manuaalisesti

On monia erilaisia tapoja ottaa äidinmaito talteen. Sinun ei tarvitse murehtia rintojen pumppaamisesta, sillä maidon pumppaaminen on kivutonta – ja pitää myös huolta rinnoistasi.

Helpoin tapa ottaa äidinmaito talteen on tehdä se samalla, kun imetät vauvaasi. Tämä onnistuu helposti, sillä imettäessä verenkierto tehostuu niin, että veri virtaa kumpaankin rintaan, mikä saa molemmat rinnat erittämään maitoa. Näin ollen voit imettää vauvaasi toisesta rinnasta ja kerätä maitoa vapaana olevasta rinnasta.

Ensimmäiseksi sinun tulee pestä kätesi hyvin ja ottaa sen jälkeen käyttöön maidonkerääjä, jonka suuri suuaukko on suunniteltu siten, että väline kerää talteen erittyvän maidon. Ennen maidonkerääjän käyttöönottoa, väline tulee pestä hyvin kuumalla vedellä ja saippualla – desinfiointi ei ole välttämätöntä.

Maidon talteenotto onnistuu, vaikka vauvasi ei olisikaan lähettyvillä tai ei ole aika imettää. Hiero hellästi rintojasi alaspäin kohti nännejä muutaman minuutin ajan. Jos mahdollista, laita kummallekin rinnalle lämmin ja kostea haude viiden minuutin ajaksi ennen kuin otat rintamaitoa talteen.

Ota äidinmaito talteen, niin voit syöttää sitä myöhemmin pullolla vauvalle

Ota rinta etusormen, keskisormen ja peukalon väliin 5-7 cm:n päästä nännistä. Paina rintaa sisäänpäin, rintakehää kohden, saadaksesi otteen maitorauhasten takaa. Pyöritä sitten sormiasi nänniä kohden. Älä purista tai liu’uta sormiasi, vaan tee samankaltaista liikettä kuin jättäisit sormenjälkiä paperille. Älä purista nänniäsi, vaan paina ainoastaan nännipihaa.

Tänä päivänä on myös tarjolla erilaisia rintapumppuja. Rintapumpun valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä kaikki pumput eivät toimi kaikilla naisilla. Tutkimukset jopa osoittavat, että jotkut pumput saattavat vahingoittaa rintakudosta.

Manuaalisten pumppujen lisäksi on olemassa myös monenlaisia sähköisiä rintapumppuja, joista valita. Tietyt pumput mahdollistavat maidon pumppaamisen molemmista rinnoista samanaikaisesti.

Osa rintapumpuista on pieniä ja kevyitä, ja ne on helppo ottaa mukaan matkalle tai töihin. On pumppuja, jotka toimivat pattereilla, ja toisia, joiden mukana tulee adapteri, jonka avulla voit käyttää välinettä autossa.

Säilytä äidinmaitoa pusseissa

Kuinka äidinmaito kuuluu säilyttää?

Saatat käyttää pumppaamasi maidon seuraavan syötön yhteydessä tai muutaman seuraavan tunnin kuluessa. Tällaisessa tapauksessa kaadat vain kerätyn maidon tuttipulloon ja laitat pullon jääkaappiin. Jos olet pumpannut maidon suoraan pulloon, ei tietenkään ole tarpeen siirtää maitoa toiseen säilytysastiaan.

Jos aikomuksenasi on säilyttää äidinmaitoa pidemmän aikaa, voit säilöä maidon pakastimeen. Rintamaito säilyy pakkasessa korkeintaan kolmen kuukauden ajan. Tällöin sinun tulee säilyttää maitoa sterilisoiduissa pusseissa tai säilytysastioissa. Säilytysastioiden tai -pussien täytyy olla ilmatiiviitä, ja niihin tulee merkitä, milloin maito on otettu talteen.

Helpoin tapa säilöä rintamaito ovat pienet pussit, muoviset vauvan pullot tai lasiset säilytysastiat. Pidä huoli, että käyttämäsi säilytysastia on tarkoitettu ruoan säilömiseen ja että sen voi laittaa pakastimeen. Käyttämiesi pakastepussien tulisi olla tarkoitettu juuri rintamaidon säilömistä varten.

Varmista, että jätät säilytysastiaan tai -pussiin hieman tilaa. Äidinmaito laajenee jäätyessään, joten jättämällä säilytysastiaan tilaa, estät sitä hajoamasta pakastimessa. Jos käytät maidon säilömiseen pussia, taita pussin suu ja kiinnitä se kuminauhalla tai muulla joustavalla nauhalla.

Merkitse pussiin tai säilytysastiaan äidinmaidon talteenottopäivä ja -aika. Käytä aina pakastimesta vanhin maito. Jos sinun täytyy kuljettaa säilöttyä maitoa, pyri pitämään se kylmänä siihen asti, kunnes käytät sen.

Sulata pakastettu rintamaito huoneenlämmössä tai aseta säilytysastia tai -pussi kulhoon, johon juoksutat kuumaa vettä. Älä kuitenkaan sulata maitoa liian kuumalla vedellä. Älä myöskään sulata äidinmaitoa mikrossa, sillä se voi kerätä maitoon kuumia kohtia sekä tuhota maidon vitamiinit ja entsyymit, jotka ovat rintamaidon tärkeimmät terveyshyödyt.

Pidä huoli, että maito on täysin sulanut ennen kuin tarjoat sitä vauvallesi – älä koskaan tarjoa lapselle osittain sulanutta äidinmaitoa. On tavallista, että maidon jäähtyessä paksumpi, kermainen kerros kelluu pinnalla ja maidon vetisempi osa on tuttipullon pohjalla. Sekoita pulloa hellästi, jotta maito sekoittuu tasaiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cortez MV., Soria EA., The effect of freeze drying on the nutrient, polyphenol and oxidant levels of breast milk. Breastfeed Med, 2016. 11: 551-554.
  • Peres KG., Chaffee BW., Feldens CA., Flores MIr C., et al., Breastfeeding and oral health: evidence and methodological challenges. J Dent Res, 2018. 97 (3): 251-258.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.