Oikeaoppinen äidinmaidon säilytys - Äitiyden Ihme
 

Oikeaoppinen äidinmaidon säilytys

Oikeaoppinen äidinmaidon säilytys
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jokainen äiti tietää, että lapsen imettäminen on rakkaudenosoitus, joka tuo mukanaan lukuisia hyötyjä niin lapselle kuin äidillekin. Tästä syystä tämän päiväinen aiheemme on oikeaoppinen äidinmaidon säilytys kotioloissa.

Oikeaoppinen äidinmaidon säilytys

Asiantuntijat ja täysimetyksen puolestapuhujat suosittelevat niin sanotun henkilökohtaisen maitopankin käyttöönottamista, mikä tarkoittaa käytännössä oman rintamaidon säilömistä myöhäisempää käyttöä varten.

Kiinnostus äidinmaidon oikeaoppiseen säilytykseen on lisääntynyt ympäri maailman etenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että monet äidit haluavat tai joutuvat palaamaan työelämään kohtalaisen nopeasti synnytystä seuraavien kuukausien aikana.

Äidin tärkein huolenaihe on tarjota lapselleen parasta mahdollista ravintoa, ja mikäpä ravinto olisi vauvalle rintamaitoa parempaa.

Jokaisella imettävällä äidillä tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joissa rintaruokkiminen ei ole mahdollista. Tämä saattaa liittyä esimerkiksi äidin väliaikaisesti käyttämään lääkitykseen tai fysiologiseen ongelmaan. Jos imettämisen estää kiire tai äidin hetkellinen poissaolo lapsen luota, etukäteen suunnittelu ratkaisee ongelman ja mahdollistaa rintamaidon syöttämisen lapselle myös äidin ollessa poissa kotoa.

Kuinka pitkään äidinmaito säilyy?

Äidinmaidon oikeaoppinen säilytys

Äidinmaito sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja, rasvoja ja immunologisia aineita. Yhdessä nämä komponentit tukevat lapsen tervettä kehitystä. Äidinmaidon säilytys tulee suorittaa oikein, jotta nämä positiiviset ominaisuudet säilyvät maidossa. Äidinmaidon keräämisessä ja säilömisessä tulee muistaa noudattaa hyvää hygieniaa.

Äidinmaito säilyy huoneenlämmössä laadukkaana enintään 7 tuntia. Jos vauva ei tule syömään maitoa tässä ajassa, kannattaa maito siirtää heti keräämisen jälkeen jääkaappiin. Jo hetken huoneenlämmössä seissyttä maitoa ei voi enää siirtää säilytettäväksi jääkaappiin tai pakastimeen.

Jos haluat säilyttää rintamaidon esimerkiksi seuraavaan päivään asti, aseta maito jääkaappiin. Tutkimuksissa äidinmaito on säilynyt jääkaapissa hyvänä jopa noin viikon ajan, mutta kotiolojen hygienia vastaa harvoin tutkimusolosuhteita. Tämän vuoksi maito suositellaan käytettävän 1-2 vuorokauden sisällä keräämisestä ja säilytettävän siihen asti jääkaapin takaosassa tiiviissä astiassa.

Myös pidempiaikainen äidinmaidon säilytys on mahdollista, mutta tällöin maito tulee pakastaa. Viilennä maito heti keräämisen jälkeen jääkaapissa ja pakasta se mielellään saman päivän aikana. Äidinmaito säilyy pakastimessa 6 kuukautta.

Muista merkitä jokaiseen astiaan tai pussiin päivämäärä, jona kyseinen maito on kerätty. Näin varmistut, että lapselle tarjottava maito on turvallista ja terveellistä. Käytä pakkasesta aina vanhin maito.

Kuinka rintamaito kannattaa säilyttää?

Äidinmaito voidaan pakastaa pienissä, 20-50 ml vetävissä, pakasteastioissa tai -pusseissa. Pieni määrä maitoa on helppo sulattaa käyttöön. Varmista, että käyttämäsi astia tai pussi on steriili ja pakastamisen kestävä.

Parhaat vinkit maidon keräämiseen

On tieteellisesti todistettu, että paras tapa stimuloida maidontuotantoa, on vauvan imettäminen. Tämän vuoksi suosittelemmekin keräämään maidon imettäessäsi lastasi. Tämä onnistuu helposti, sillä imettäessä molemmat rinnat erittävät maitoa. Näin ollen voit imettää vauvaasi toisesta rinnasta ja kerätä maitoa vapaana olevasta rinnasta.

Tätä tekniikkaa käyttävät äidit vannovat metodin nimeen ja kertovat pystyvänsä keräämään suuremman määrän maitoa samassa ajassa. Jos käytät esimerkiksi vauvan päiväuniajan hyödyksesi keräämällä maitoa, joudut joko käyttämään enemmän aikaa tai tyytymään vähempään maitomäärään.

Äidinmaidon talteen ottamiseen on erilaisia tapoja. Äiti voi käyttää maidonkerääjää, manuaalista tai sähköistä rintapumppua tai kerätä maidon käsin hieromalla.

Talteen otettavan maidon määrä riippuu täysin äidin päivittäisestä aikataulusta ja lapsen tarpeista. Vastasyntyneet syövät noin 2-3 tunnin välein, ja on varmistettava, että tämä rytmi pystytään ylläpitämään myös äidin ollessa poissa lapsen luota. Vauvan jokaisella ruokintakerralla nauttiman maidon määrä riippuu lapsen iästä ja ominaisuuksista.

Koska henkilökohtaisen maitopankin rakentaminen kannattaa aloittaa?

Oikeaoppinen äidinmaidon säilytys

Mitä aikaisemmin, sen parempi! Voit alkaa kerätä maitoa talteen heti, kun se on mahdollista, eli maitoa on yli lapsen tarpeiden. Näin voit huoletta jättää lapsen esimerkiksi kumppanisi hoiviin, kun tilanne näin vaatii.

Muista, että henkilökohtainen maitopankkisi on imetyksen jälkeen paras tapa ruokkia vauva. Sen avulla varmistat, että lapsesi saa jokaisella ateriallaan hänelle parasta mahdollista ravintoa.

Maidon talteen kerääminen imetyksen alusta lähtien on erinomainen ajatus myös siksi, että vauvan ensimmäisten elinpäivien aikana äidin rinnat erittävät kolostrumia, eli ensimaitoa.

Asiantuntijat ovat ristineet kolostrumin nestemäiseksi kullaksi – ei ainoastaan sen keltaisen värin takia, vaan sen uskomattomien ominaisuuksien vuoksi. Ensimaito on vähärasvaista ja sisältää runsaasti vasta-aineita, valkuaisaineita ja suolen toimintaa edistäviä aineita. Ensimaidon sisältämät vasta-aineet suojaavat lasta infektioilta ja flunssalta tämän ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Ensimaitoa muodostuu kuitenkin ainoastaan hyvin pieni määrä, eikä sitä välttämättä jää kerättäväksi lapsen ruokinnan jälkeen.

Ala suunnitella henkilökohtaisen maitopankkisi rakentamista jo ennen lapsesi syntymää. Säilötyn maidon tulisi olla paras liittolaisesi, eikä taistelu aikaa vastaan. Muista nauttia siitä tiedosta, että tarjoat lapsellesi maailman parasta ravintoa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.