Yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä
 

Yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä

Yleisimmät kysymykset vastasyntyneistä heräävät synnytysosastolta kotiin tullessa, joten selvitä ne lääkärin kanssa ennen kotiutumista.
Yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan synnyttyä vanhemmilla herää monia huolenaiheita, etenkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi. Vaikka tietyt fyysiset oireet ovat vastasyntyneillä yleisiä ja ohimeneviä, ne voivat aiheuttaa paljon huolta tiedon puutteen vuoksi. Siksi esittelemme tänään yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä elämän ensitunteina ja annamme vastaukset niihin kaikkiin. Jatka lukemista!

Yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä elämän ensitunteina

1. Vauvani kädet ja jalat sinertävät, onko tämä normaalia?

On normaalia, että vauvan kädet ja jalat ovat kylmät ja sinertävät heti syntymän jälkeen, koska hänen verenkiertoelimistönsä on vasta sopeutumassa kohdun ulkopuoliseen elämään.

Sinerrystä havaitaan enimmäkseen raajoissa, koska ne koostuvat kapeammista verisuonista. Tämä ei välttämättä tarkoita, että vauvalla on kylmä, joten hänelle on suositeltavaa tarjota sopiva määrä lämpöä.

Muutamien tuntien tai päivien kuluessa raajat muuttuvat samanväriseksi kuin muukin iho.

2. Miksi vauvani pää on epäsymmetrinen?

Joillakin vauvoilla voi syntyessään olla hieman epämuodostunut pää, koska pään muodostavat luut eivät ole vielä liittyneet yhteen ja sulkeutuneet, ja ne ovat saattaneet “puristua” kulkiessaan synnytyskanavan läpi.

Tämä vastasyntyneen pään epäsymmetria, pitkänomaisuus tai kuhmuisuus normalisoituu yleensä päivien kuluessa, joten sen ei pitäisi olla suuri aihe huoleen.

3. Kuinka usein minun tulee syöttää vauvani?

Yksi vastasyntyneitä koskevista yleisimmistä kysymyksistä liittyy syöttämistiheyteen. Vauvaa kannattaa imettää tarpeen mukaan tai käyttää oppaana vauvan antamia merkkejä.

Yleensä vastasyntyneet vauvat tarvitsevat 8–12 imetyskertaa päivässä, mikä tarkoittaa keskimäärin yhtä imetystä 2–3 tunnin välein. Tämä johtuu heidän mahalaukkunsa pienestä tilavuudesta. Ennen kuin säätely alkaa toimia itsestään, vauvan ei kannata antaa olla ilman maitoa yli kolmea tai neljää tuntia ensimmäisten viikkojen aikana.

Vanhemmat usein miettivät, kuinka usein vauvaa tulee imettää.
Imetys tarpeen mukaan on paras strategia vauvan syöttämiseksi ja myös äidin ja lapsen välisen siteen edistämiseksi.

4. Vauvani nukkuu paljon, kannattaako hänet herättää?

Sinun ei tulisi huolestua, jos vastasyntynyt vauvasi nukkuu paljon, sillä on aivan tavallista, että vauva on unessa 16–20 tuntia vuorokaudessa. Vauvaa ei ole suositeltavaa herättää, ellei hän ole nukkunut 2–3 tuntia ja tarvitsee syöttämistä.

On hyvä huomioida, että tässä vaiheessa vauvoilla ei vielä ole vakiintunutta unirytmiä, joten on tärkeää mukautua heidän tarpeisiinsa ja ottaa vähitellen käyttöön rutiineja unen edistämiseksi.

5. Vauvani iho on kuiva, miten hoidan sitä?

Vastasyntyneen vauvan iho voi olla kuiva ja hilseilevä syntymän jälkeen, tai se voi alkaa uusiutua 2 tai 3 päivää syntymästä. Hilseily on normaalia ja kestää yleensä noin kolme viikkoa . Tämän jälkeen iho on uusiutunut ja kuivuus katoaa.

Ihon hoitamiseksi ei tarvita mitään ylimääräisiä tuotteita, vaikka joissakin tapauksissa voidaan käyttää erityistä öljyä tai alkoholitonta voidetta tai hajustetta.

6. Milloin voin leikata vauvani kynnet?

Yksi yleisimmistä vastasyntyneitä koskevista kysymyksistä liittyy siihen, milloin vauvan kynnet tulisi leikata. Vauvoilla on yleensä hyvin pitkät kynnet, ja jotta he eivät naarmuttaisi itseään, ne tulisi pitää lyhyinä heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Jotkut äidit laittavat vauvalleen lapaset muutaman päivän ajaksi ennen kuin he leikkaavat tämän kynnet, jotta vauva ei satuttaisi itseään. Lapasten laittaminen vauvan käsiin ei kuitenkaan ole suositeltavaa, vaan käsien tulisi antaa olla vapaana, jotta vauva voi stimuloida tuntoaistiaan ja tutustua maailmaan.

7. Miksi vauvallani on valkoisia näppyjä nenässä?

70 % vastasyntyneistä saattaa kärsiä ohimenevästä vaivasta nimeltä erythema toxicum, joka ilmenee valkoisina, pohjasta punoittavina näppyinä, joita ilmestyy kasvoihin, raajoihin ja ylävartaloon. Ne kestävät yleensä 3 päivästä 2 viikkoon ja häviävät sitten.

Vastasyntyneen nenässä tai leuassa voi olla myös luufinnejä, jotka yleensä häviävät ilman hoitoa muutaman päivän kuluessa.

Lastenlääkäri tekee arvion vauvan mahdollisista ihosairauksista ja vahvistaa niiden hyvänlaatuisuuden ja tilapäisyyden.

8. Onko normaalia, että vauvani aivastelee ja hikkaa usein?

Aivastelu ja hikka ovat kaksi yleistä oiretta vauvoilla. Aivastelu on luontainen refleksi, jota tarvitaan pienten nenäkäytävien puhdistamiseen. Hikkakin on yleistä, mutta sen syy ei ole täysin selvä. Ajan myötä sekä aivastelu että hikka vähenevät.

9. Miksi vauvani on keltainen?

Jotkut vastasyntyneet vauvat voivat kärsiä keltataudista, jota aiheuttaa veren kohonnut bilirubiini. Tämä on normaalia ja useimmissa tapauksissa laantuu, kun imetys vakiintuu.

Jos bilirubiinitaso on erittäin korkea, lastenlääkäri voi suositella vauvalle erityistä valohoitoa. Tämä valoenergia hajottaa bilirubiinia iholta ja saa sen poistumaan virtsan kautta.

10. Yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä: Aiheuttaako napanuora kipua?

Yksi yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä on se, tunteeko vauva kipua napanuoran käsittelyn yhteydessä. Napatyngän liikuttaminen ja puhdistaminen ei tee kipeää, sillä siinä ei ole hermoja.

On erittäin tärkeää uskaltaa puhdistaa se päivittäin ja antaa sen saada ilmaa ulkona vaipasta, jotta se kuivuu eikä tulehdu.

Tämä jäänne putoaa pois yleensä kahden ensimmäisen elinviikon kuluessa. Tänä aikana sinun tulee pitää silmällä tulehduksesta kertovia merkkejä, joita ovat esimerkiksi paha haju, punoitus ja turvotus navan alueella. Jos näitä oireita ilmenee, ota yhteyttä lastenlääkäriin.

11. Mistä tiedän, onko vauvallani liikaa vaatteita?

Oleellinen sääntö vastasyntyneen vauvan pukemisessa on pukea hänelle yksi vaatekerros enemmän kuin mitä sinulla on päälläsi.

Ensimmäisinä päivinä vauvasi ei pysty säätelemään ruumiinlämpöään, joten hän tarvitsee enemmän lämpöä, jos ympäristö on kylmä. Sinun tulee kuitenkin varoa, että et pue hänelle myöskään liikaa, sillä vauvat eivät kestä liiallista lämpöä – se voi olla heidän terveydelleen vaarallista.

12. Miten vastasyntyneen tulisi nukkua?

Vauvojen tulisi nukkua selällään turvallisella alustalla unen ja kehityksen edistämiseksi sekä kätkytkuolemariskin pienentämiseksi.

Pinnasängyn patjan tulisi olla napakka, eikä sängyssä saisi olla esineitä, irtopeittoja, tyynyjä tai leluja, koska ne lisäävät tukehtumisriskiä.

Vastasyntyneiden ei tulisi nukkua kyljellään tai vatsallaan.

13. Miksi vauvani päässä on pehmeitä kohtia?

Vauvan pään pehmeät kohdat ovat aukileita: ylempi on vinoneliön muotoinen ja se on nähtävissä pienenä kuoppana keskellä päälakea, kun taas takimmainen on kolmionmuotoinen ja sijaitsee takaraivossa.

Aukileet sulkeutuvat yleensä ensimmäisenä elinvuotena, ja niiden tehtävänä on mahdollistaa aivojen ja kallon kasvu.

14. Kuinka pian voin viedä vauvani ulos kävelylle?

Yksi yleisimmistä kysymyksistä vastasyntyneitä koskien on se, milloin vauvan voi viedä ulos. Vauvan voi viedä ulos heti, kun olet päässyt kotiin sairaalasta (paitsi pakkasella). Se on suositeltavaa tehdä päiväsaikaan, kun lämpötila on miellyttävä ja aurinko ei paista voimakkaasti. Valitse ruuhkattomia paikkoja, joissa ei ole savua ja melua.

15. Vauvani vaipassa on valkovuotoa, mistä se johtuu?

Hieman outo löydös vanhemmille on huomata valkovuotoa tyttövauvan vaipassa. Se on kuitenkin melko normaalia vastasyntyneillä, ja sitä muodostuu  estrogeenien kulkeutuessa äidistä istukan läpi.

Vuoto on vaaleaa ja joskus veristä, kuten kuukautiset. Älä huoli, se menee yleensä ohi muutamassa päivässa.

Yksi yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä on se, kuinka usein vauva pitää kylvettää.
Vastasyntynyttä vauvaa ei tarvitse kylvettää joka päivä. Jos kuitenkin haluat tehdä niin, koska sää antaa siihen aihetta, voit toki tehdä sen.

16. Yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä: Pitääkö vauva kylvettää päivittäin?

Vastasyntynyttä vauvaa ei tarvitse kylvettää päivittäin. Ihanteellinen kylpyväli on 3 kertaa viikossa ja enintään 5 minuuttia. Vauva on hyvä pestä vain haalealla vedellä, ja jos lastenlääkäri antaa luvan, lisää ihan vähän neutraalia saippuaa.

Päivittäisessä kylvetyksessä piilee se vaara, että vauvan herkkä ihon vahingoittuu. Kasvot ja kaula tulee tietysti puhdistaa päivittäin, kuten myös vaippa-alue ja napatynkä.

17. Kuinka paljon painoa vastasyntyneen vauvan tulisi saada viikoittain?

Tämä voi vaihdella yksilöllisten tekijöiden, kuten ruokinnan, mukaan. Tarkkaile ensinnäkin vauvasi painon kehityskäyrää riippumatta siitä, imetetäänkö häntä vai saako hän korviketta.

Vauvan pitäisi lihoa 100–200 g viikossa. On kuitenkin normaalia, että vauvat laihtuvat noin 10 % painostaan ensimmäisen viikon aikana syntymän jälkeen, joten painon lisääntyminen alkaa tämän ajan jälkeen.

18. Milloin voin antaa vauvalleni tutin?

Tuttia ei kannata antaa ensimmäisinä päivinä syntymän jälkeen, koska se voi häiritä imetystä. On suositeltavaa odottaa, että imetys on päässyt kunnolla vauhtiin, ennen kuin alat antaa tuttia, eli yleensä noin 6 viikkoa syntymän jälkeen.

Yleisimpiä kysymyksiä vastasyntyneistä

On luonnollisestikin aivan normaalia, että ensimmäisinä elinviikkoina vanhemmilla herää vastasyntyneen terveyteen ja hoitoon liittyviä kysymyksiä. Varsinkin jos olet uusi äiti ja haasteenasi on täyttää kaikki pienen olennon tarpeet.

On tärkeää selventää mieltä askarruttavat asiat lastenlääkärin kanssa ja välttää tekemästä mitään toimia ilman lääkärin lupaa. Kannattaa kirjoittaa muistiin mieleen nousevat kysymykset ennen vauvan syntymää, jotta saat niihin selvyyden ajoissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.