Mikä on paras tutti lapselle? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on paras tutti lapselle?

Mikä on paras tutti lapselle?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 09 tammikuuta, 2019

Jokainen vanhempi miettii varmasti, mikä on paras tutti omalle lapselle. Tämän vuoksi jaamme tässä artikkelissa tutin käyttöön liittyviä faktoja sekä muutaman tuttisuosituksen.

Onko tutin käytöstä hyötyä?

Keskustelu siitä, onko tutin käytöstä lapselle hyötyä vai haittaa, käy kuumana. Tutin käyttö on yhdistettävissä sellaisiin ongelmiin, kuten imetysajan lyhenemiseen ja hammasongelmiin, monet tutkimukset ovat todistaneet tutin käytöllä olevan myös monia hyötyjä.

Tutin käytön suurimmat hyödyt ovat seuraavat:

 • Vähentää ahdistusta ja stressiä ja rauhoittaa lasta
 • Auttaa lasta nukkumaan
 • Vähentää kätkytkuolemien määrää ensimmäisten elinkuukausien aikana
 • Tyydyttää imemistarvetta
 • Helpottaa hampaiden puhkeamisen aiheuttamaa kipua

Suosituksen mukaan tuttia voidaan käyttää vapaasti ensimmäisen puolen vuoden aikana, minkä jälkeen tutin käyttöä vähennetään pikkuhiljaa. Lapsen täyttäessä kymmenen kuukautta, tutti olisi parasta jättää kokonaan pois, ja purennan kehittymisen kannalta tutin käyttö on lopetettava viimeistään 2,5 vuoden iässä.

Tutin käyttöön liittyviä suosituksia

Tärkeimmät tutin käyttöön liittyvät suositukset ovat seuraavat:

 • Tutin on täytettävä EU-standardin turvallisuusvaatimukset.
 • Tutin imuosa on valmistettu joko luonnonkumista tai silikonista.
 • Tutti on muodoltaan litteä ja taipuisa ja muotoutuu lapsen suussa kuin rinnanpää imetyksessä.
 • Tuttia ei tule käyttää vauvan ensimmäisten elinpäivien aikana.
 • Tutin käyttöä suositellaan sen pienten lasten kätkytkuolemia ehkäisevän vaikutuksen ansiosta.
 • Tutti tulee pitää puhtaana. Pienen vauvan tutti steriloidaan päivittäin keittämällä.
 • Tutin suositeltava käyttöaika on 1-2 kuukautta käyttötiheydestä riippuen.
 • Vaurioitunut tutti tulee heittää roskiin.
Mikä on paras tutti lapselle?

Mikä on paras tutti lapselle?

Jokaiset vanhemmat tekevät itse päätöksen siitä, millaista tuttia heidän lapsensa käyttää. Vanhempien on pidettävä mielessä yllä listatut turvallisuusvaatimukset, mutta muuten tutin tyyppi ja merkki on heidän päätettävissään.

Seuraavaksi listaamme muutaman hyväksi havaitun ja suositun tutin.

1. Philips Avent

Philips Avent -tutit ovat anatomisia, taipuvia ja symmetrisiä ja ottavat huomioon lapsen kitalaen, hampaiden ja ikenien kehityksen. Mauttomat ja hajuttomat tutit on valmistettu silikonista.

2. Chicco Physio Air

Ergonomisesti muotoiltu Chicco Physio Air -tutti on valmistettu silikonista. Innovatiivisen muotoilun ansiosta tutti jää riittävän kauas leuasta ja nenästä, eikä hankaa lapsen ihoa. Ilmareikien ansiosta suun alue pysyy ilmastoituna, mikä vähentää syljen kerääntymistä.

3. LOVI Folky

LOVI Folky -tutin rakenne perustuu patentoituun silikonitekniikkaan. Tutti on symmetrinen, muistuttaa rinnanpäätä ja mukautuu lapsen suuhun tämän imurytmin mukaan. Valmistajan mukaan on todistettu, että tutti ei häiritse luonnollista imurefleksiä, eikä vaikuta puheen tai hampaiden kehitykseen.

Mikä on paras tutti lapselle?

4. Nuk Freestyle

Tässä ortodonttisessa silikonitutissa on minimaalinen määrä ihoa koskettavia pisteitä. Erityisen suuret ilmanvaihtoaukot ehkäisevät ihoärsytystä ja ihottumaa.

Teknologinen kehitys on mahdollistanut entistä innovatiivisempien tuttien kehittämisen. Tämän päivän tuteissa on ominaisuuksia, joista ei aikaisemmin osattu edes haaveilla. Liikkeiden hyllyt ovat täynnä erilaisia tutteja, ja on vanhempien tehtävä löytää paras tutti juuri omalle lapselle.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Tutin käyttö: Myytit ja totuus
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Tutin käyttö: Myytit ja totuus

Moni vanhempi päättää tutustuttaa lapsenta tuttiin heti tämän syntymän jälkeen. Tutti voi rauhoittaa ja lohduttaa lasta hädän hetkellä. Tutin käytt...


Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.