Onko normaalia, että vauva nukkuu paljon? - Äitiyden Ihme
 

Onko normaalia, että vauva nukkuu paljon?

Onko normaalia, että vauva nukkuu paljon?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 18 tammikuuta, 2019

Tässä artikkelissa selvitämme, onko normaalia, että vauva nukkuu paljon. Luonto on täydellinen, ja tämä on selvästi nähtävissä vastasyntyneissä. Ensimmäisten elinkuukausiensa aikana lapsi noudattaa vaistomaisesti kehonsa tarpeita.

Se, että vauva nukkuu paljon, liittyy pitkälti lapsen kasvuun ja kehitykseen. Vastasyntynyt lapsi nukkuu ensimmäisten elinviikkojensa aikana 16-20 tuntia vuorokaudessa 3-4 tunnin jaksoissa. Vauva herää välillä nälän tai vaipan vaihdon tarpeen vuoksi.

Onko normaalia, että vauva nukkuu paljon?

Lapsen kasvaessa vuorokaudessa nukuttujen tuntien määrä vähenee ja unijaksojen väli pitenee. Jokaisen vauvan unirytmi on erilainen, mutta lapsi on tärkeää totuttaa rutiineihin heti pienestä pitäen.

Jotkut vauvat nukkuvat toisia enemmän, koska heidän vatsansa säilöö enemmän maitoa. Pienemmät ja kevyemmät lapset sen sijaan joutuvat syömään painavampia lapsia useammin.

Onko normaalia, että vauva nukkuu paljon?

On paitsi normaalia, myös suositeltavaa, että vauva nukkuu paljon. Runsas nukkuminen hyödyttää lasta niin fyysisesti kuin kognitiivisestikin. Nukkumiseen käytetyt tunnit ovat suorassa yhteydessä lapsen kehitykseen. Kun vauva nukkuu paljon, hänen hermonsa, elimensä ja immuunijärjestelmänsä jatkavat vahvistumista.

Nukkumisesta on vauvoille myös muita hyötyjä:

  • Uni ravitsee. Paljon nukkuminen auttaa lasta keräämään painoa nopeammin, minkä lisäksi lepo stimuloi vauvan ruokahalua.
  • Uni vahvistaa tietämystä. Nukkuessaan lapsen mieli käy läpi päivän aikana opittuja asioita – värejä, muotoja, koostumuksia, kasvoja ja niin edelleen. Tämä oppiminen rohkaisee lasta keräämään lisää tietoa ja tutkimaan ympäristöä.
  • Uni tehostaa kasvua. Kasvu on yhteydessä nukuttujen tuntien määrään, sillä hormonit aktivoituvat lepon aikana. Tämän vuoksi lapsen unta on tärkeä kunnioittaa etenkin tärkeissä kehitysvaiheissa.
Onko normaalia, että vauva nukkuu paljon?

Vauvan unirytmi

Aivan kuten aikuisetkin, myös lapset käyvät nukkuessaan läpi erilaisia unen vaiheita. Vastasyntyneiden unesta noin puolet on REM-unta. Tämä nukkumisen vaihe on tärkeä yksilökehityksen kannalta sen kehittyviä aivoja stimuloivan vaikutuksen vuoksi. On merkkejä siitä, että myös muisti vahvistuu REM-unenaikana, joskaan väitettä tukevia tutkimustuloksia ei vielä ole.

Lapsen kasvaessa entistä suurempi osa unesta on syvän unen vaihetta. Kasvuvaiheessa lapset voivat nukkua jopa yli 10 tuntia heräämättä välillä.

Vastasyntynyt lapsi nukkuu ensimmäisten elinviikkojensa aikana 16-20 tuntia vuorokaudessa 3-4 tunnin jaksoissa. Vauva herää välillä nälän tai vaipan vaihdon tarpeen vuoksi.

Lapsen unen parantaminen

Paras tapa auttaa vastasyntynyttä vauvaa nukkumaan hyvin, on järjestää hänelle miellyttävä ja kotoisa ympäristö. Tämän takaamiseksi lapsi tulee mitään puhtaana ja raikkaana, eikä hänen untaan kannata häiritä. Lapsi herää yleensä itse tuntiessaan itsensä nälkäiseksi.

Muutaman viikon jälkeen vauvaa voidaan alkaa totuttaa päivään ja yöhön, jotta lapsi oppii erottamaan ja sisäistämään kuhunkin vuorokauden vaiheeseen liittyvät tavat. Päiväsaikaan tulee pyrkiä pitämään koti valaistuna ja lapsi aktiivisena. Illan tullen kodissa on hyvä olla hämärää ja hiljaista.

Lapsen kasvaessa, hänet kannattaa opettaa noudattamaan ilta- ja unirutiinia, joka sisältää iltapalan syömisen, pesulla käymisen ja sänkyyn menemisen joka ilta samaan aikaan. Näin lapsi oppii terveellisen ja luonnollisen tavan käydä nukkumaan.

Kuinka toimia, jos vauva ei nuku paljon?

Kaikilla vauvoilla ei ole samanlainen unirytmi. Osa lapsista nukkuu toisia vähemmän tai harvemmin. Jos vastasyntyneen nukkuminen tai unirytmi huolettaa vanhempia, heidän kannattaa keskustella asiasta neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa.

Tietyt merkit indikoivat, että vauva ei nuku paljon. Selkein oire on se, että lapsi on väsynyt suurimman osan päivästä. Vauvan iho saattaa muuttua kalpeaksi ja hänen painonsa voi pudota huomattavasti.

Lääkäri ottaa kaikki nämä oireet huomioon arvioidessaan, onko kyseessä tautiperäinen ongelma. Joka tapauksessa ammattilainen on oikea henkilö neuvomaan tavoissa ja hoidoissa, joilla lapsi saadaan nukkumaan paremmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cerqueira ACDR, Cardoso MVLML, Viana TRF, Lopes MMCO. Integrative literature review: sleep patterns in infants attending nurseries. Rev Bras Enferm [Internet]. 2018; 71 (2): 424-30. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167-2016-0480
  • Sleep in infants. Am J Respir Crit Care Med Vol. 198, P15-P16, 2018 ATS Patient Education Series © 2018 American Thoracic Society.
  • Hernández, M; García, C. Estudio sobre los hábitos del sueño en niños. Rev Pediatr Aten Primaria. 2006;8:334-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.