Vastasyntyneiden luufinnit: Syyt, oireet ja hoito - Äitiyden Ihme
 

Vastasyntyneiden luufinnit: Syyt, oireet ja hoito

Luufinnit ovat kohtalaisen yleinen vaiva vastasyntyneillä, eivätkä ne normaalisti aiheuta suurempia ongelmia.
Vastasyntyneiden luufinnit: Syyt, oireet ja hoito

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 01 heinäkuuta, 2021

Luufinnit ovat hyvin yleisiä vastasyntyneillä, ja yksittäisiä luufinnejä on jopa noin joka toisella lapsella heti syntymän jälkeen. Luufinnit eivät vaadi erityistä hoitoa, eikä niitä tarvitse näyttää lääkärille, jollei niiden syntyyn liity ihotauteja.

Mitä luufinnit ovat?

Luufinnit ovat 1-2 millimetrin kokoisia ihoon ilmestyviä helmenvaaleita näppylöitä. Vastasyntyneillä niitä esiintyy lähinnä kasvoissa ja etenkin poskissa, otsassa ja leuassa sekä suun sisällä.

Luufinni on pieni ontelo ihon pintaosassa, ja sen sisällä on keratiinia. Näitä näppylöitä syntyy usein vajaasti kehittyneeseen talirauhaseen ja joissain tapauksissa hikirauhasen tiehyen yläpäähän.

Vastasyntyneiden luufinnit

Mikä luufinnejä aiheuttaa ja vaikuttavatko ne vauvan terveyteen?

Luufinni muodostuu, kun ihon epiteelisolut jäävät loukkuun ihon pinnan pieniin onteloihin. Tämä synnyttää ihoon pieniä, helmiäisenvalkoisia näppylöitä. On tavallista, että vanhemmat ajattelevat kyseessä olevan finni tai akne, mutta on tärkeä muistaa, että luufinni ja akne ovat kaksi täysin eri asiaa.

Luufinnit eivät vaikuta lapsen terveyteen, eivätkä ne aiheuta kipua, kutinaa tai muuta epämukavuutta. Ne eivät myöskään vaadi erityistä hoitoa. Kyseiset kystat ovat siis hyvänlaatuisia, mutta hyvin harvinaisissa tapauksissa ne voivat viitata ihosairauksiin tai olla yhteyksissä tiettyihin syndroomiin, kuten Gardnerin oireyhtymään.

Vastasyntyneiden luufinnit

Miten vastasyntyneen luufinnejä hoidetaan?

Vastasyntyneen lapsen iho on hyvin herkkä, minkä vuoksi vanhempien tulee olla erityisen varovaisia mahdollisesti ongelmia aiheuttavien bakteerien levittämisen suhteen.

Seuraavat asiat kannattaa pitää mielessä:

  • Älä hiero luufinnejä tai yritä puhkaista niitä. Tämä saattaa vahingoittaa lapsen ihoa ja jättää iholle arpia.
  • Ihoa voidaan puhdistaa nimenomaan vauvan herkälle iholle tarkoitetulla pesunesteellä.
  • Jos luufinnit kehittyvät vasta lapsen ollessa vanhempi tai ilmestyvät herkälle alueelle, kuten suuhun tai silmien ympärille, niiden häviäminen voi kestää useita kuukausia.
  • Jos luufinnit eivät häviä itsestään kolmessa kuukaudessa, kannattaa asiasta keskustella neuvolassa tai lääkärissä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.