Pisamaihoisten lasten suojaaminen auringolta
Pisamaihoisten lasten tulee olla tavallista varovaisempia altistuessaan auringolle. Tällaiset hyperpigmentoituneet läiskät eivät ole pahanlaatuisia, mutta pisamainen ja vaalea iho on alttiimpi auringonpolttamille ja muuntyyppisille ihovaurioille. Tästä syystä pisamaihoisten lasten suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää.
Mitä pisamat ovat?
Human Molecular Genetics -lehden julkaisujen mukaan pisamat, joita kutsutaan myös nimellä ephelis, ovat pigmentoituneita iholeesioita, jotka ilmaantuvat varhaislapsuudessa ja liittyvät auringonvalon saantiin pienillä lapsilla, joilla on vaalea iho tai punaiset hiukset.
Ne ovat hyvänlaatuisia, pieniä läiskiä (1–2 millimetriä), joita esiintyy useimmiten kasvoilla, rinnassa ja olkapäissä. Niitä voi kuitenkin olla kaikkialla kehossa.
Melanosyytit muodostavat enemmän pigmenttiä auringossa, ja vaaleaihoisille ihmisille kehittyy pisamia sen sijaan, että he palaisivat tai saisivat tasaisen rusketuksen.
Pisamaihoisten lasten suojaaminen auringolta
Lasten, joilla on taipumusta saada pisamia tai muita iholäiskiä auringossa, tulee noudattaa tiettyjä varotoimia altistuessaan auringon ultraviolettisäteille.
Pisamia on erilaisia, ja ne kaikki ovat suunnilleen samankokoisia. Lisäksi niille on ominaista tasainen väri, joka on yhden sävyn ihoa tummempi.
Riittävä vaatetus
Auringolle altistuessa kannattaa käyttää koko ihon pinta-alan peittäviä vaatteita. On myös otettava huomioon tietyt seikat liittyen siihen, miten hyvin vaatteet suojaavat auringonsäteiltä.
Vaatteet suojaavat märkinä vähemmän kuin täysin kuivina. Toisaalta tummat vaatteet suojaavat enemmän kuin vaaleat kankaat.
Nykyään on vaatteita, joissa on itsessään aurinkosuoja. Näissä vaatteissa on merkintä UV-suojakertoimesta (UPF). Mitä korkeampi UPF on, sitä enemmän suojaa vaate antaa.
Hattujen käyttö
Leveälieristen hattujen käyttö on toinen suositus pisamaihoisille lapsille. The British Journal of Dermatology -lehden julkaisu vahvistaa tällaisen fyysisen aurinkosuojan hyödyt. Tällä tavoin korvat, nenä, kaula, silmät, päänahka ja otsa saavat asianmukaista suojaa.
Nämä alueet ovat alttiita ultraviolettisäteiden aiheuttamille vaurioille, vaikka niille toisinaan unohdetaankin levittää aurinkorasvaa.
Käytä aurinkorasvaa
Aurinkosuojavoiteen käyttö ei ole aiheellista pelkästään pisamaihoisille lapsille, vaan koko väestölle. Sen suojakertoimen tulee olla vähintään 50, ja sen tulee olla laajakirjoinen UVB- ja UVA-säteilyä vastaan. Näitä saa erilaisina valmisteina:
- Suihkeet
- Voiteet
- Rasvat
- Geelit
Kaikkein lapsiystävällisin aurinkovoide on suihke, koska sitä on helpompi levittää iholle. Lapset saattavat jopa osata käyttää sitä itse.
Toinen huomioitava seikka on aurinkosuojavoiteen viimeinen käyttöpäivä. Avattuna se tulee käyttää vuoden sisällä, minkä jälkeen se on heitettävä pois.
Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Kuinka valita vastasyntyneen vauvan kesävaatteet?
Pysy varjossa, kun säteily on voimakkaimmillaan
Pisamaihoisten lasten, kuten muunkin väestön, tulee välttää auringolle altistumista aikoina, jolloin säteily on voimakkaimmillaan.
Auringonottoa tuleekin välttää klo 10 ja 16 välisenä aikana. Kun oleskelua auringossa tuona aikana ei voi välttää, on entistä tärkeämpää käyttää aurinkosuojavoidetta ja levittää sitä lisää aina kahden tunnin välein.
Kun on pilvistä tai aurinko ei paista kunnolla, ihoa tulee hoitaa samaan tapaan kuin aurinkoisina päivinä. Pilvet eivät estä ultraviolettisäteitä, vaan ne pääsevät sumun ja pilvien läpi. Lumi, hiekka ja vesi ovat sellaisia pintoja, jotka voimistavat auringonsäteiden vaikutusta entisestään.
Pisamaihoisten lasten tulee käyttää aurinkolaseja, joissa on UV-suoja
Aivan kuten aurinkorasvan käyttö ja auringonoton välttäminen säteilyn ollessa voimakkaimmillaan ovat hyödyllisiä toimenpiteitä pisamaihoisten lasten suojaamiseksi, niin ovat myös UV-säteitä suodattavat aurinkolasit.
Amerikan silmälääkärien yhdistyksen neuvojen mukaan tällaiset linssit suojaavat silmiä ja kaikkia silmien herkkiä rakenteita. Ennen tällaisten lasien ostamista tulee etiketistä kuitenkin tarkistaa, että ne estävät tehokkaasti UVA- ja UVB-säteet.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua pitämään huolta pisamaihoisten lastesi terveydestä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rhodes AR, Albert LS, Barnhill RL, Weinstock MA. Sun-induced freckles in children and young adults. A correlation of clinical and histopathologic features. Cancer. 1991 Apr 1;67(7):1990-2001. doi: 10.1002/1097-0142(19910401)67:7<1990::aid-cncr2820670728>3.0.co;2-p. PMID: 2004316.
- Bastiaens M, ter Huurne J, Gruis N, Bergman W, Westendorp R, Vermeer BJ, Bouwes Bavinck JN. The melanocortin-1-receptor gene is the major freckle gene. Hum Mol Genet. 2001 Aug 1;10(16):1701-8. doi: 10.1093/hmg/10.16.1701. PMID: 11487574.
- Praetorius C, Sturm RA, Steingrimsson E. Sun-induced freckling: ephelides and solar lentigines. Pigment Cell Melanoma Res. 2014 May;27(3):339-50. doi: 10.1111/pcmr.12232. Epub 2014 Mar 3. PMID: 24517859.
- Burton C, Heald P, Callaway JL. Freckles, moles, and melanomas. N C Med J. 1983 Dec;44(12):801-2. PMID: 6582360.
- Diffey BL, Cheeseman J. Sun protection with hats. Br J Dermatol. 1992 Jul;127(1):10-2. doi: 10.1111/j.1365-2133.1992.tb14816.x. PMID: 1637687.