Ihonhoitotuotteet raskaana oleville naisille
 

Ihonhoitotuotteet raskaana oleville naisille

Raskaana olevien naisten on hyvä käyttää ihonhoitotuotteita hormonaalisten syiden aiheuttamien ihomuutosten torjumiseksi.
Ihonhoitotuotteet raskaana oleville naisille

Viimeisin päivitys: 01 huhtikuuta, 2022

Raskauden aikana ihossa tapahtuu useita muutoksia, joita voidaan torjua käyttämällä päivittäin raskaana oleville naisille tarkoitettuja ihonhoitotuotteita. Raskausarvet, selluliitti ja muut ihon kauneusvirheet ovat yleisimpiä ihomuutoksia tässä elämänvaiheessa. Tämän vuoksi kerromme alla, miten valita sopivat ihonhoitotuotteet raskauden aikana.

Sopivat ihonhoitotuotteet raskaana oleville naisille

Koko raskausajan kasvoilla on se tyypillinen hehku, ja sitä kannattaa edistää ihonhoitotuotteilla, jotta iho näyttäisi aina puhtaalta ja kosteutetulta. Alla on suositeltavimmat ihonhoitotuotteet raskaana oleville naisille.

Puhdistusaineet

Yksi kauneudenhoitorutiinin oleellisista vaiheista on ihon puhdistaminen. Tämä tulisi tehdä ennen voiteiden, seerumien tai rasvojen levittämistä. Hypoallergeeniset ja pH-arvoltaan neutraalit puhdistusaineet ovat ihanteellisia tähän tarkoitukseen.

Kasvot kannattaa kastella ensin. Levitä niille sitten reilusti puhdistusainetta, hiero hellävaraisesti ja huuhtele iho.

Iho tulee puhdistaa päivittäin, sekä aamulla että ennen nukkumaanmenoa.

Kosteusvoiteet raskaana oleville naisille

Kosteusvoiteet ovat yksi suositeltavimmista tuotteista, joka kannattaa lisätä ihonhoitorutiiniin raskauden aikana. Ne auttavat pitämään ihon hyvässä kunnossa, lisäävät sen kimmoisuutta ja vähentävät ihon venymisestä johtuvien raskausarpien riskiä.

Kaikkialle ihoon tulisi levittää päivittäin tuotteita, jotka sisältävät runsaasti A- ja E-vitamiinia, allantoiinia ja hyaluronihappoa.

Vaikka näitä voiteita suositellaan päivittäiseen käyttöön, joitakin niiden sisältämiä ainesosia ei saa käyttää raskausaikana. Näitä ovat:

 • Erittäin vahvat hapot
 • Retinoli
 • Tietyt pigmenttiä poistavat aineet (hydrokinoni ja sen johdannaiset)
 • Jotkut eteeristen öljyjen muunnelmat ja levät

Raskausarpia ehkäisevät kosmeettiset tuotteet

Voiteilla voidaan ehkäistä raskausarpia.
Raskausarpia ehkäisevät voiteet palauttavat iholle sen kiinteyden ja kimmoisuuden, jota se tarvitsee pitääkseen kollageenisäikeet ehjinä.

Raskauden aikana ilmenee useita hormonaalisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa naisen kynsiin, hiuksiin ja ihoon. Tämä johtuu siitä, että ihokudoksesta tulee reaktiivisempi, herkempi ja vaurioille alttiimpi.

Raskausarvet johtuvat ihon kollageeni- ja elastiinisäikeiden hajoamisesta ihon liiallisen venymisen seurauksena.

Raskausarpien ehkäisyyn ja hoitoon suositellaan ruusunmarjaöljyä tai jojobaöljyä ensimmäisestä raskauskolmanneksesta lähtien, jotta ihoon saadaan sen tarvitsemaa kimmoisuutta raskauden aikana.

Raskaudelle tyypillinen koon ja painon kasvu tekee kosteusvoiteista odottavan äidin ihonhoitorutiinin perustuotteita. Ihon pinnan riittävä kosteutus auttaa nimittäin ehkäisemään raskausarpia.

Selluliittivoiteet

Vaikka selluliitin poistamiseen on kehitetty useita voiteita, todellisuudessa niiden teho on jossain määrin kyseenalainen. Itse asiassa parasta on vain käyttää kosteusvoiteita ja levittää ne iholle hellävaraisesti hieroen imunesteen virtauksen suuntaan.

On myös tärkeää pyrkiä ehkäisemään verenkierron häiriöitä ja nesteen kertymistä kehoon.

On syytä mainita, että mikään kosmeettinen tuote ei hävitä selluliittia kokonaan, mutta osa pystyy vähentämään sitä. Esimerkiksi tuotteet, jotka sisältävät seuraavia vaikuttavia aineita:

 • Koentsyymi Q10 : Stimuloi solujen uusiutumista.
 • Centella asiatica eli rohtosammakonputki: Kiinteyttäviä ja remineralisoivia ominaisuuksia.
 • L-karnitiini: Edistää lipidien aineenvaihduntaa liuottamalla rasvoja ja torjuu näin selluliittia.
 • Ruskogeniini: Tällä on verisuonia suojaavia ominaisuuksia.
 • Gingko biloba eli neidonhiuspuu: Neidonhiuspuulla on antioksidanttisia ominaisuuksia ja se ehkäisee hiusverisuonten haurautta.

Voiteiden lisäksi selluliittia voi torjua harrastamalla sopivaa liikuntaa, noudattamalla tasapainoista ja täysipainoista ruokavaliota sekä varmistamalla riittävä päivittäinen nesteensaanti.

Aurinkovoiteet

Vaikka aurinkovoidetta suositellaan jokaiselle, raskauden aikana sen päivittäinen käyttö on erityisen tärkeää. Raskaana olevien naisten iho on nimittäin alttiimpi pigmenttiläiskille.

Raskausajan kloasma on yleinen vaiva odottavilla äideillä, ja sille on ominaista tummat, symmetriset läiskät kasvojen iholla. Amerikan ihotautiyhdistyksen julkaisun mukaan 90 % kloasmasta kärsivistä ihmisistä on naisia.

Aurinkovoiteen suojakertoimen (SPF) tulisi mielellään olla 50. Niitä voi saada seuraavina valmisteina:

 • Rasvoina
 • Emulsioina
 • Geeleinä
 • Suihkeina
 • Paloina

Paremman suojan saa käyttämällä laajakirjoisia aurinkosuojia (UVA- ja UVB-säteille). Nekin, jotka eivät sisällä PABA:ta (4-aminobentsoehappoa), käyvät.

Sopivaa tuotetta kehotetaan levittämään kuivalle iholle 2 milligrammaa ja lisää aina kahden tunnin välein.

Raskaana olevien on erityisen tärkeää muistaa aurinkorasva.
Aurinkovoiteen käyttö on tarpeellista kaikissa elämänvaiheissa. Erityisesti lapsuudessa ja raskauden aikana.

Ihonhoitotuotteiden merkitys raskaana oleville naisille

Raskaana olevien naisten on tärkeää lakata pelkäämästä kosmeettisia tuotteita, sillä niiden välttämiseksi kokonaan ei ole mitään syytä. Jos jokin askarruttaa mieltäsi, sinun on parasta keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Kaikkien mainitsemiemme hyötyjen vuoksi ihonhoitotuotteiden käyttö raskausaikana on asiantuntijoiden suositus, ja on tärkeää varmistaa, että kyseiset tuotteet soveltuvat raskausajan mukanaan tuomiin muutoksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Melasma: diagnosis and treatment. [Internet]. Disponible en: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/melasma-treatment#causes
 • Bylka W, Znajdek-Awiżeń P, Studzińska-Sroka E, Brzezińska M. Centella asiatica in cosmetology. Postepy Dermatol Alergol. 2013 Feb;30(1):46-9. doi: 10.5114/pdia.2013.33378. Epub 2013 Feb 20. PMID: 24278045; PMCID: PMC3834700.
 • Bozzo, P., Chua-Gocheco, A., & Einarson, A. (2011). Safety of skin care products during pregnancy. Canadian family physician Medecin de famille canadien57(6), 665–667.
 • Ananthapadmanabhan KP, Moore DJ, Subramanyan K, Misra M, Meyer F. Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:16-25. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1002.x. PMID: 14728695.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.