7 vinkkiä lapsen ensimmäiseen rantakäyntiin - Äitiyden Ihme
 

7 vinkkiä lapsen ensimmäiseen rantakäyntiin

7 vinkkiä lapsen ensimmäiseen rantakäyntiin
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Näin helmikuun alussa aurinkoinen ja lämmin sää saattaa tuntua vain kaukaiselta muistolta, mutta kesä ja sen mukana rantakelit ovat jälleen nopeasti täällä. Jos perheessäsi on pieni lapsi, tuleva kesä saattaa olla oivallinen hetki lapsen ensimmäiseen rantakäyntiin, jonka halutaan tietysti olevan rentouttava ja miellyttävä yhteinen hetki auringosta, vedestä ja hiekasta nauttien.

Vaikka kukaan ei kielläkään viemästä jo pientä vauvaa rannalle, alle puolen vuoden ikäistä lasta ei suositella altistettavan auringolle ja kuumuudelle. Tässä tapauksessa rannalla vietetyt päivät kannattaa siirtää suosiolla vähintään seuraavalle vuodelle, kun lapsi on yli vuoden ikäinen. Tällöin hänellä on pienempi riski nestehukalle ja ihon palamiselle.

7 vinkkiä lapsen ensimmäiseen rantakäyntiin

1. Lapsen suojaaminen auringolta

Tärkeintä on varmistaa, että lapsi on aina suojattu auringolta. Hänet kannattaa pukea kevyisiin luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, valmistettuihin vaatteisiin. Jos lapsi on hyvin pieni, hän tarvitsee lisäsuojaa, kuten kunnollisen aurinkovarjon.

Vauvojen kohdalla fyysiset suojat, kuten hatut, t-paidat, aurinkovarjot ja huivit, ovat tehokkain tapa suojella herkkää ihoa UV-säteiltä.

7 vinkkiä lapsen ensimmäiseen rantakäyntiin

2. Nesteytyksestä huolehtiminen

Auringonsäteiltä suojautumisen lisäksi toinen tärkeä muistettava asia on lapsen nesteytys. Aivan kuten aikuisenkin, myös lapsen on juotava tarpeeksi lämpimällä säällä. Kanna siis aina mukanasi vettä ja muita juomia.

Myös esimerkiksi runsaasti vettä sisältävät hedelmät, kuten vesimeloni, ovat hyvä apu nesteytettynä pysymisessä. Rannalle lähdettäessä kannattaakin pakata mukaan kevyet eväät kylmälaukkuun.

“Elämä tarjoaa erityisiä hetkiä, etenkin sellaisia, jotka liittyvät rantaan.”

– Larry Wilcox

3. Lapsen ihon suojaaminen

Sen lisäksi, että lasta suojataan UV-säteiltä vaatteiden avulla, hänen ihonsa tulee suojata aurinkovoiteella. Lapsilla suositellaan käytettävän erittäin korkean suojakertoimen voiteita, eli valitse aurinkorasva, jonka suojakerroin on 50. Kun aikaa vietetään rannalla, aurinkovoiteen tulee olla myös vedenkestävä.

7 vinkkiä lapsen ensimmäiseen rantakäyntiin

Aurinkovoide levitetään lapsen iholle puoli tuntia ennen auringolle altistumista, minkä lisäksi sitä lisätään säännöllisesti tunnin tai kahden välein, voiteesta riippuen. On hyvä muistaa, että aurinkovoiteita ei yleensä suositella käytettäväksi alle puoli vuotiailla lapsille.

4. Päivän kuumimpien hetkien välttäminen

Varmista, että lapsi ei vietä aikaa auringossa päivän kuumimpana aikana, jolloin auringon säteily on voimakkaimmillaan. Paras aika nauttia auringosta ovat aamun ensimmäiset ja iltapäivän viimeiset tunnit.

On myös tärkeää, että kiinnität huomiota lapsen ruumiinlämpöön. Pienen lapsen keho ei vielä pysty kunnolla säätelemään lämpöään, minkä vuoksi lapset ovat aikuisia alttiimpia auringonpistokselle.

5. Talkki apuun ihon hoitamisessa

Talkki on nopea ja hellävarainen tapa irrottaa ihoon tarrautunut hiekka. Lapsen iho on herkkä, joten sen ylimääräistä hankaamista kannattaa välttää.

6. Lapsen ensimmäinen kastautuminen vedessä

Ennen kuin lapsi nostetaan kastautumaan mereen tai järveen ensimmäistä kertaa, hänen kannattaa antaa viettää aikaa rannalla, mikä hälventää hänen mahdollisia pelkojaan. On hyvä aloittaa kahlaamalla hyvin matalassa rantavedessä ennen varsinaista uimista tai kastautumista veteen.

7 vinkkiä lapsen ensimmäiseen rantakäyntiin

Pidä lapsesta tiukasti kiinni ja anna hänen lähestyä vettä omassa tahdissaan. Muista varoa aaltoja, jotka voivat lyödä yhtäkkiä rantaan yllättävänkin kovaa. Anna lapsen nauttia vedessä leikkimisestä ja liikuta häntä edestakaisin aaltojen rytmissä.

7. Lapsen nautinto on tärkeintä

Myös vedessä leikittäessä on syytä kiinnittää huomiota lapsen ruumiinlämpöön. Etenkään pienen lapsen ei kannata antaa viettää vedessä liian pitkää aikaa. Jos lapsi kokee veden liian kylmäksi tai häntä pelottaa muusta syystä, häntä ei saa pakottaa veteen. On parempi jatkaa leikkejä rantahiekassa ja yrittää uimista uudestaan toisena päivänä.

Rantapäivän on tarkoitus olla koko perheelle hauska ja rentouttava hetki, joka synnyttää hyviä muistoja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.