Parhaat keinot suojata vauva auringolta - Äitiyden Ihme
 

Parhaat keinot suojata vauva auringolta

Vauvan suojaaminen auringolta vaatii aikaa ja omistautumista asialle.
Parhaat keinot suojata vauva auringolta

Viimeisin päivitys: 13 syyskuuta, 2019

Jokaisen on syytä suojata oma ihonsa auringon UV-säteilyltä, ja lasten kohdalla asian tärkeys korostuu entisestään. On vanhempien vastuulla suojata vauva auringolta hyvin, ja tämän päivän artikkelisssa annamme vinkkejä siihen, kuinka lapsi välttyy auringon aiheuttamilta vahingoilta.

Kuinka suojata vauva auringolta?

Mitkä ovat parhaat keinot suojata vauva auringolta? Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n lastenlääkäri Hari Cheryl Sachsin mukaan tärkeintä on pitää alle puolen vuoden ikäinen vauva poissa auringosta aamukymmenen ja iltapäivän kello kahden välisenä aikana. Tänä aikana auringon UV-säteet ovat voimakkaimmillaan.

“Vauva on alttiimpi aurinkosuojien sisältämille kemikaaleillle ja niiden aiheuttamille sivuvaikutuksille.”

– Tohtori Hari Cheryl Sachs

Täysi auringon vältteleminen on usein mahdotonta, mutta lastenlääkärit haluavat muistuttaa, että vauvan iho on huomattavasti herkempi ja kehittymättömämpi kuin aikuisen iho. Verrattuna taaperon ja aikuisen ihoon, vauvan ihon suhdeluku ihon ja ihonpinnan välillä on korkeampi, mikä johtuu vauvan kehon painosta.

On hyvin tärkeää suojata vauva auringolta

Argentiinan Ramos Mejía -sairaalan pediatrisen dermatologia-tiimin jäsenen tohtori Paula Lunan mukaan 50-80 % auringolle altistumisesta tapahtuu ihmisen 20 ensimmäisen elinvuoden aikana. Tänä aikana tapahtuvat UV-säteiden aiheuttamat vaikutukset ovat peruuttamattomia ja kasaantuvia.

Lunan mukaan alle 3-vuotiaat lapset ovat kaikista alttiimpia UV-säteilylle, mikä johtuu heidän matalasta melaniinitasostaan, ohuesta ihon sarveiskalvosta sekä ihon ja kehon painon välisestä suhteesta. Kaiken tämän tuloksena he ovat todella herkkiä auringonvalolle.

Parhaat keinot suojata vauva auringolta

Tohtori Luna suosittelee seuraavia keinoja vauvan suojaamiseksi auringolta:

Alle kuuden kuukauden ikäisen vauvan kohdalla on tärkeää välttää auringossa oleilua. Aurinkosuojia ei myöskään yleensä suositella käytettäväksi näin pienillä lapsilla.

Vauvaa ei tule altistaa auringolle UV-säteiden ollessa voimakkaimmillaan

Miten aurinkosuoja vaikuttaa lapseen?

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan aurinkovoide vaikuttaa seuraavasti:

  • Aurinkovoiteiden sisältämiä 17 hyväksyttyä ainesosaa on tutkittu. Jos aurinkosuojan suojakerroin eli SPF on yli 15 ja suojaa UVB- ja UVA-säteiltä, se auttaa välttymään auringonpolttamilta. Jos aurinkosuojaa käytetään oikein, se auttaa ehkäisemään ihon ennenaikaista vanhenemista ja ehkäisee auringon aiheuttamien syöpien syntymistä.
  • Jos SPF on alle 15, se voi auttaa ehkäisemään auringonpolttamien syntymistä.

Lapsilla suositellaan käytettävän erittäin korkean suojakertoimen aurinkovoiteita, mikä tarkoittaa, että vanhempien kannattaa valita aurinkorasva, jonka suojakerroin on 50.

Mitä mieltä ovat lastenlääkärit?

  • Lapsen terveyden kannalta on tärkeää pitää huolta siitä, että lapsi välttyy auringon aiheuttamilta vahingoilta.
  • 9-10-vuotiaille lapsille on hyvä opettaa auringonvalolta suojautumista.
  • Lapselle tulee kertoa solariumin käytön vaaroista.
  • Lapsen altistumista auringolle auringonsäteiden ollessa voimakkaimmillaan tulee välttää.
  • Lapsi tulee pitää varjossa aina kun mahdollista.
  • Aurinkosuojan jatkuvaa käyttöä kannattaa välttää alle puolivuotiailla lapsilla.
Lapsi on hyvä pitää varjossa aina kun mahdollista

Vaikka vauvan suojaaminen auringolta saattaakin tuntua hankalalta, sen tekemättä jättämisellä voi olla sekä lyhyen että pitkän tähtäimen seurauksia. Aivan kuten auton turvavyön käyttäminen tai hampaiden peseminen, myös auringolta suojaamisesta tulee muodostaa rutiini.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.