10 luonnollista lääkettä auringonpolttamiin
 

10 luonnollista lääkettä auringonpolttamiin

Auringonpolttamien hoitoon on vuosien varrella käytetty lukuisia erilaisia luonnollisia keinoja, mutta kaikkia niistä ei enää suositella käytettäväksi.
10 luonnollista lääkettä auringonpolttamiin

Viimeisin päivitys: 13 marraskuuta, 2021

Auringonpolttama syntyy ihon altistuessa liialliselle UV-säteilylle. Auringossa palamista on syytä pyrkiä ehkäisemään suojaamalla iho vaatteilla ja aurinkovoiteella, mutta toisinaan iho pääsee silti palamaan. Apteekeissa myydään tällaisia tilanteita varten erilaisia tuotteita, mutta palanutta ihoa voi hoitaa myös muilla keinoin. Tänään jaamme 10 luonnollista lääkettä auringonpolttamiin.

Mikä on auringonpolttama?

Auringonpolttama on ihovaurio, joka aiheutuu pitkäaikaisesta ja liiallisesta altistumisesta ultraviolettisäteilylle. Yleensä säteily on peräisin auringosta, mutta ihmiset voivat altistua säteilylle myös esimerkiksi solariumissa. Auringonpolttama on ihon tulehdusreaktio, joka oireilee tyypillisesti ihon punoituksena ja arkuutena ja pari viikkoa säteilylle altistumisen jälkeen ihon hilseilynä.

Vakavammissa tapauksissa iho myös turpoaa, kutisee ja kuumottaa, minkä lisäksi siihen voi muodostua rakkuloita. Kolmannen asteen polttamissa rakkulat ulottuvat ihon syvempiin kerroksiin ja jättävät parantuessaan arpia. Jos ihosta palaa iso alue, henkilö voi kärsiä myös pahoinvoinnista, päänsärystä ja vilunväristyksistä.

Suurimmat auringonpolttaman riskitekijät ovat UVB-säteille altistumisen voimakkuus ja aika. Skin Cancer Foundationin mukaan myös muun muassa seuraavat tekijät voivat altistaa auringon säteilylle ja ihon palamiselle:

  • Tietyt lääkkeet: Esimerkiksi tietyt antibiootit, aknelääkkeet, geelimuotoiset tulehduskipulääkkeet, psyykenlääkkeet sekä sydän- ja verenpainelääkkeet voivat altistaa auringon säteilylle ja ihon palamiselle. Myös tietyt ihonhoidossa suositut ainesosat, kuten retinoli, lisäävät auringonpolttaman riskiä.
  • Vuoden- ja kellonaika: Säteily on Suomessa suurinta auringon ollessa korkeimmillaan, eli lähellä juhannusta. Vuorokauden aikana UV-säteily on kovinta keskipäivällä. Vuorokauden aikana kertyvästä UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11–15.
  • Otsonikerroksen oheneminen: Yläilmakehän otsonikerroksen oheneminen on lisännyt polttavan UV-säteilyn määrää huomattavasti myös Suomen leveysasteilla.
  • Ihotyyppi: Mitä vaaleampi iho, sitä herkempi se on auringolle ja palamisella.
10 luonnollista lääkettä auringonpolttamiin

10 luonnollista lääkettä auringonpolttamiin

American Academy of Dermatology Associationin suosittelee seuraavia luonnollisia keinoja auringonpolttamien hoitoon.

1. Jää

Jää auttaa lievittämään auringonpolttaman aiheuttamaa kipua ja tulehdusreaktiota. Sitä ei kuitenkaan kannata pitää suorassa kontaktissa ihon kanssa, sillä se voi pahentaa jo valmiiksi vahingoittuneen ihon vaurioita. Jään voi kääriä esimerkiksi ohueen pyyhkeeseen.

2. Aloe vera

Aloe veran geeliä on käytetty jo vuosisatojen ajan erilaisten iho-ongelmien hoidossa sen hoitavien ja turvotusta vähentävien ominaisuuksien vuoksi. Joitain aloe veraa sisältäviä tuotteita voi säilyttää jääkaapissa, mikä lisää tuotteen viilentäviä ominaisuuksia.

3. Kylmävesikääre

Yksi nopeimmista ja helpoimmista tavoista lievittää auringonpolttaman aiheuttamaa epämiellyttävää tuntemusta on jäähdyttää vahingoittunutta ihoaluetta vedellä. Tähän voidaan käyttää joko vesisuihkua tai kylmää vesikäärettä.

4. Kaura

Kauravesikylpyjä tai -hauteita suositellaan toisinaan avuksi erilaisten tulehduksellisten ihosairauksien hoitoon. The Journal of Drugs in Dermatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kaurauutteella on antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia.

5. Maito

Maitokääre voi lievittää auringonpolttaman aiheuttamaa arkuutta ja kuumotusta. Maito alentaa ihon lämpötilaa ja virkistää sitä. Maidon ja maitohapon proteiineista uskotaan olevan monenlaista hyötyä vaurioituneelle iholle.

6. Ratamo

Ratamo sisältää tulehdusta ja kipua lievittäviä salisylaatteja ja kudoksen paranemista nopeuttavaa allatoiinia. Antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta ratamo on hyvä ihotulehdusten, haavojen ja limakalvojen hoitaja, ja se sopii myös esimerkiksi kutinan, hyönteisten pistojen, rohtumien, hiertymien, rakkojen ja auringonpolttamien hoitoon.

10 luonnollista lääkettä auringonpolttamiin

7. Kehäkukkaöljy

Kehäkukkaöljy on aloe veran ohella yksi sopivimmista kasveista monien iho-ongelmien rauhoittamiseen. Sillä on anti-inflammatorisia, antiseptisia, viruksia tuhoavia, verenvuotoa hillitseviä ja hoitavia ominaisuuksia. Sitä voidaan käyttää niin voiteen, öljyn kuin uutteenkin muodossa.

8. Vihreä ja musta tee

Sekä vihreästä että mustasta teestä valmistettua uutetta voidaan käyttää auringonpolttamien hoitoon. Teellä on korkean tanniinipitoisuutensa vuoksi tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, minkä lisäksi sen luonnolliset polyfenolit rauhoittavat ihon turvotusta ja polttelua.

9. Nesteytys

Kun ihon pinnalla on auringonpolttamia, iho kärsii nestehukasta. Tämän vuoksi juomisesta on tärkeää huolehtia tarkkaan. Vettä kannattaa muutenkin juoda tarpeeksi vuoden jokaisena päivänä, sillä se auttaa ylläpitämään kehon toimintoja.

10. Kamomilla

Kamomillateeuute auttaa rauhoittamaan auringon polttamaa ihoa, kun sitä levitetään kylmänä iholle puhtaalla liinalla. Siitepölyallergiasta kärsiville ei suositella tämän tyyppistä hoitoa, koska se voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion.

Auringonpolttamat ja luonnolliset lääkkeet

On sanomatta selvää, että paras hoito auringonpolttamiin on niiden ehkäisy. Jos iho kuitenkin pääsee palamaan, hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti komplikaatioiden välttämiseksi. Vuosikymmenten varrella auringonpolttamia on hoidettu lukuisin eri keinoin, joista kaikki eivät kuitenkaan ole turvallisia tai tehokkaita. Jos iho on palanut pahoin, kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.
  • Saric S, Sivamani RK. Polifenoles y quemaduras solares. Int J Mol Sci . 2016; 17 (9): 1521. Publicado el 9 de septiembre de 2016 doi: 10.3390 / ijms17091521
  • Epstein JH. How I Manage Sunburn. Phys Sportsmed. 1985 Jul;13(7):81-5. doi: 10.1080/00913847.1985.11708834. PMID: 27410443.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.