Kuinka valita vastasyntyneen vauvan kesävaatteet? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka valita vastasyntyneen vauvan kesävaatteet?

Isomman lapsen kohdalla tilanne on helpompi, mutta tiedätkö, miten vastasyntyneen vauvan kesävaatteet tulisi valita?
Kuinka valita vastasyntyneen vauvan kesävaatteet?

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhemmat joutuvat miettimään lapsen pukeutumista erityisesti tämän syntyessä vuoden kylmimpänä tai kuumimpana aikana. Mitä tulee kesään, tuoreet vanhemmat olettavat usein automaattisesti vauvan pärjäävän hyvin vähillä vaatteilla. Pitääkö tämä kuitenkaan paikkaansa? Kuinka vastasyntyneen vauvan kesävaatteet kannattaa valita?

Herkkä vastasyntynyt kokee lämpötilan eri tavalla kuin vanhemmat lapset ja aikuiset. Vaikka sää voi vanhemmista tuntua kuumalta, vauva olo voi olla täysin mukava tai hänellä voi jopa olla kylmä.

Vastasyntyneen vauvan kesävaatteet

Vastasyntynyt ei siis koe lämpötilaa samalla tavalla kuin aikuinen, minkä vuoksi tulee olla tarkkana pienen vauvan pukemisessa kesälläkin.

Ensimmäiseksi on syytä tietää, että vastasyntynyt säätelee kehonsa lämpötilaa jalkojen ja pään kautta. Siksi, vaikka päivä olisi hyvin lämmin, tulee silti pitää vauvan pää ja jalat peitettyinä. Valitse kevyitä kankaita, kuten puuvillaa.

Toinen tärkeä asia liittyy vauvan ihotyyppiin. Sillä vastasyntyneen iho on hyvin ohut ja herkkä, kuumuudesta aiheutuu helposti ärtymistä, ja samoin voi käydä kankaan hankauksen vuoksi, jos vaatteet ovat liian tiukkoja.

Siksi vauvalle tulee pukea väljät vaatteet, joissa ei ole keinotekoisia materiaaleja. Valitse luonnollisia ja mieluiten värjäämättömiä kankaita.

Kuinka valita vastasyntyneen vauvan kesävaatteet?

Parhaat materiaalit

Mitä tulee vauvan kesäasuihin, tyyli on vähemmän tärkeä asia kuin kangas. Paras valinta on puuvillla, pellava, hamppu, silkki tai rami.

Puuvilla on näistä parhain, mutta tarkista selosteet ennen ostamista ja varmista, että vaate on 100 % puuvillaa. Valitse värjäämättömiä kankaita, ja vältä etenkin tummia värejä. Muuten tuloksena voi olla vauvan herkän ihon ärtyminen.

Kesävaatteet päivään ja yöhön

Kesällä vastasyntynyt kannattaa pukea perusvaatteisiin, jotka tarjoavat suojaa ja mukavuutta. Kesävaatevarastoon on tarpeen ostaa ainakin nepparipaitoja, potkupukuja, sukkia tai tossuja, hattuja sekä vilttejä.

Aluspaidat

Valkoiset, puuvillaiset aluspaidat ovat perusjuttu vastasyntyneen pukemisessa, ja ne ovat erittäin monikäyttöisiä. Jos lämpötila nousee runsaasti, voit ottaa pois yhden vaatekerroksen, mutta vauvasi rintaa peittää silti pehmeä ja mukava kangas.

Potkupuvut

Valitse puuvillaisia potkupukuja, jotka suljetaan neppareilla haaroista. Nepparit helpottavat ensinnäkin vaipanvaihtoa, mutta lisäksi ne mahdollistavat vaatteiden löysentämisen, jos ilma muuttuu kuumemmaksi.

Kesällä voit käyttää vauvallasi lyhythihaisia potkupukuja – näin hänen jalkansa ja kätensä saavat liikkua vapaasti, ja vältät hikoilua.

Puuvillasukat tai -tossut

Yksinkertaiset tossut tai sukat ovat parhaat vauvan jaloille, ja valitse kevyitä ja ohuita malleja, jotta liika kuumuus ei tulisi ongelmaksi. Kenkiä ei kannattaisi käyttää.

Hatut

Kuten jo sanoimmekin, vauvan jalat ja pää ovat ne kohdat, jotka säätelevät kehon lämpötilaa tehokkaasti. Voit valita vaikkapa kudottuja päähineitä, mutta tässäkin on syytä käyttää vain puuvillaa.

Kuinka valita vastasyntyneen vauvan kesävaatteet?

Viltit

Ohut puuvillaviltti on loistava apu kesäkuukausien aikana. Se sallii esimerkiksi vauvan pukemisen kevyempiin vaatteisiin, sillä voit kääriä hänet vilttiin aina tarpeen vaatiessa. Viltit mahdollistavat yleensä lapsen ihon hengittämisen, ja ne sopivat päivän muuttuviin lämpötiloihin.

Viimeisenä suosituksena annamme vielä tämän: älä käytä hajusteita vauvallasi ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, sillä ne voivat aiheuttaa ihottumaa. Samoin vältä asusteita, jotka voivat aihettaa hikoilua ja siten ihon ärtymistä.

Mitä tulee ympäristöihin, joita on hyvä välttää kesällä, muista ennen kaikkea tämä: vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana häntä ei tule viedä rannalle . Tämä on hyvin tärkeä asia, joten rantaelämään liittyvät suunnitelmat on syytä unohtaa, jos kesääsi kuuluu vastasyntynyt vauva.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.