Mistä nuoren psykoosin tunnistaa?
 

Mistä nuoren psykoosin tunnistaa?

Psykoosin puhkeaminen on usein ennakoitavissa tietyistä merkeistä. Psykoedukaatio on varautumisen kannalta avainasemassa.
Mistä nuoren psykoosin tunnistaa?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2023

Psykoosin puhkeamisen voi usein ennakoida tietyistä merkeistä. Tässä mielessä psykoedukaatio on arvokas resurssi, joka auttaa perheitä ja potilaita käsittelemään tätä mielenterveyshäiriötä ja sen uusiutumista parhaalla mahdollisella tavalla. Katsotaanpa seuraavaksi, mistä nuoren psykoosin tunnistaa.

Mistä nuoren psykoosin tunnistaa?

Psykoosi on mielisairaus, jolle on ominaista todellisuudentajun vääristyminen. Psykoosi vaikuttaa henkilön havaintokykyyn, käyttäytymiseen, ajatteluun ja tunteisiin.

Positiiviset oireet

Psykoosi voidaan tunnistaa niin kutsutuista positiivisista oireista, joita ovat pääasiassa kaksi seuraavaa:

  1. Hallusinaatiot: Nämä viittaavat olemattomien asioiden aistimiseen. Yleisimpiä ovat kuulohallusinaatiot, joskin on olemassa myös näkö-, haju- ja tuntoharhoja sekä muita kehollisiin tuntemuksiin liittyviä hallusinaatioita.
  2. Harhaluulot: Nämä viittaavat uskomukseen, joka on todellinen sen kokevalle henkilölle, mutta ei muille ihmisille. Nuori saattaa esimerkiksi ajatella, että joku tarkkailee häntä pahat mielessä tai että häntä vainotaan.
Teini-ikäinen katsoo peloissaan ulos ikkunasta.
Hallusinaatiot kuuluvat positiivisiin oireisiin, jotka auttavat tunnistamaan psykoosin nuorella. Nuori voi esimerkiksi sanoa kuulevansa ääniä.

Negatiiviset oireet

On myös negatiivisia oireita. Ne tunnetaan tällaisina siksi, että niitä on muissakin häiriöissä tai tunnetiloissa. Yleensä ne vaikuttavat sosiaaliseen käyttäytymiseen. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Puutteellinen henkilökohtainen hygienia.
  • Muutokset tavanomaisessa käyttäytymisessä. Tähän kuuluvat myös mielialamuutokset.
  • Motivaatio- ja keskittymisvaikeudet.
  • Muistihäiriöt.
  • Välinpitämättömyys, apatia ja mielihyvän katoaminen.
  • Todellisuuden tuntuminen vieraalta ja depersonalisaatio.

Negatiivisten oireiden havaitsemiseksi on tietysti tärkeää viettää aikaa nuoren kanssa ja tutustua häneen. Muussa tapauksessa saatamme tulkita tietyn käyttäytymisen väärin. Varhainen diagnoosi auttaa hoidon onnistumisessa.

Psykoosi ei johdu mistään yksittäisestä syystä

Edellä mainittujen merkkien lisäksi on tärkeää tiedostaa, että psykoosi on monitekijäinen ilmiö. Se ei siis johdu mistään yksittäisestä syystä. Psykoosin puhkeamiseen voivat vaikuttaa alttius, genetiikka, ympäristövaikutukset, traumaattiset kokemukset ja päihteiden käyttö.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Lapsuusiän skitsofrenia

Kuinka psykoosi ilmenee nuorilla?

Yleisesti ottaen psykoosissa on eri vaiheita:

  • Prodromaalinen eli esivaihe: Oireita ilmenee, mutta ne ovat niin epämääräisiä, että ne saattavat jäädä huomaamatta. Tästä syystä potilaan ja perheen psykoedukaatio on avainasemassa, sillä se auttaa tunnistamaan varoitusmerkit.
  • Akuutti vaihe: Positiiviset oireet näkyvät selkeämmin.
  • Toipuminen: Vähitellen oireet häviävät tai lievittyvät. Tässä auttavat tietyt tekijät, kuten lääkkeiden ottaminen asianmukaisesti ja perheen tuki.
Nainen tukkii korvansa estääkseen äänet päässään.
Psykoosin puhjetessa tulee hakea apua tai soittaa hätänumeroon. Muista, että jokainen kohtaus on erilainen.

Kuinka toimia, jos nuorella on psykoosi?

Nämä suositukset kannattaa ottaa huomioon ennen ja jälkeen nuoren psykoosin puhkeamisen:

  • Pysy rauhallisena ja auta nuorta. Psykoosi voi olla sen kokevalle henkilölle todella hämmentävä tilanne.
  • Pyri saamaan nuori lepäämään tai tekemään jotain sellaista, joka on hänelle hyväksi. Varmista, ettei vaaraa ole, ja jos nuoren täytyy vetäytyä jonnekin ollakseen yksin, hyväksy se ja anna hänen levätä. Psykoosikohtauksen vaikeusasteesta riippuen normaaliin arkeen palaaminen voi kestää jonkin aikaa.
  • Ehdota nuorelle jotakin rauhallista ja mukavaa tekemistä. Kyseinen aktiviteetti ei saisi olla liian vaativa, mutta sen tulisi viedä nuoren huomio toisaalle.
  • Neuvo henkilöä ottamaan lääkkeensä. Jos henkilö unohtaa ottaa lääkkeensä, meidän on muistutettava häntä siitä lempeästi.
  • Helpota rutiinia. Tämä edistää vastuullisuutta ja myös tiettyä itsenäisyyttä. Nuorta ei kannata ylisuojella eikä hänen kykyjään mitätöidä. Anna nuoren osallistua tehtäviin, jotka vaikeutuvat vähitellen.
  • Älä salli aggressiivisuutta tai väkivaltaa. On tärkeää asettaa rajat. Ehkäpä kriisi ei ole oikea hetki, mutta aggressiivisuutta ei ole hyvä normalisoida.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Nuorten merkittävimmät psyykkiset ongelmat

Tunteiden hallinta

Tilanne on todella ahdistava psykoosista kärsivän henkilön läheisille ja ystäville, sillä heidän on pidettävä huolta henkilön mielenterveydestä ja toipumisesta. On kuitenkin tärkeää pystyä huolehtimaan myös itsestään. Vain näin voimme reagoida ajoissa, kun tilanne sitä vaatii.

On myös tärkeää pitää mielessä, että psykoosi voi uusiutua. Epäilemättä kyseessä on vaikea tilanne, joka aiheuttaa paljon turhautumista. Tunneälyn parissa työskentely auttaa kuitenkin antamaan jokaiselle kohtaukselle uuden merkityksen ja ymmärtämään, että se kuuluu prosessiin. Näin emme ylikuormita tilannetta turhalla ahdistuksella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Domínguez, M. D., López, P., & Mazaira, J. A. (1995). Aproximación clínica a las psicosis en la adolescencia. Revista de Psiquiatría Infanto-Juvenil, (3), 144-152.
  • Enríquez-Sánchez, H., & Ochoa-Madrigal, M. G. (2019). Espectro de la esquizofrenia en niños y adolescentes. Revista de la Facultad de Medicina (México)62(4), 9-23.
  • M. Botbol, Y. Barrère, M. Speranza, Psicosis en la adolescencia, EMC – Pediatría, Volume 39, Issue 3, 2004,
    Pages 1-7, ISSN 1245-1789, https://doi.org/10.1016/S1245-1789(04)41056-7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1245178904410567

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.