Rahansäästövinkkejä suurperheille
 

Rahansäästövinkkejä suurperheille

Suurperheissä kulut moninkertaistuvat. Tutustu näihin rahansäästövinkkeihin, jotta voit optimoida, priorisoida ja tehdä viisaita valintoja.
Rahansäästövinkkejä suurperheille
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 21 syyskuuta, 2022

Jos sinulla on vähintään kolme lasta, joudut suunnittelemaan menosi paremmin taloutesi optimoimiseksi. Auttaaksemme sinua tässä tehtävässä haluamme jakaa rahansäästövinkkejä suurperheille.

On monia tapoja valikoida kulut, priorisoida tietyt tarpeet ja saada rahat riittämään joka kuukausi. Tarvitset vain järjestelmällisyyttä, etukäteissuunnittelua ja fiksuutta resurssien kohdentamisessa.

Suurperheiden kotitalous ja toimeentulon haaste

Espanjan suurperheiden liiton (FEFN) mukaan 73 prosentilla suurperheistä on vaikeuksia saada rahat riittämään.

“Kolmasosa suurperheistä elää alle 2 000 eurolla, ja seitsemällä kymmenestä on vaikeuksia tulla toimeen.”

-Espanjan suurperheiden liitto-

On loogista, että talous kiristyy, kun perheessä on enemmän jäseniä. Siksi haluamme auttaa omalta osaltamme ja jakaa seuraavat rahansäästövinkit, joista voi olla hyötyä suurperheiden talouden organisoimisessa.

1. Tee tukkuostoksia

Tuotteita, joita myydään suurempina määrinä tai useita yksiköitä sisältävissä suljetuissa pakkauksissa, tarjotaan yleensä halvemmalla kuin yksittäispakattuja. Tästä syystä usean perheen yhteisostokset ovat hyvä tapa säästää kulutustavaroissa.

Rahaa voi säästää olemalla tarkkana ruokaostoksilla.
Koko viikon ostosten suunnittelu on hyvä vaihtoehto suurperheille. Tarvittavista tuotteista kannattaa tehdä lista ja hyödyntää tarjouksia.

2. Tee ostokset viikkolistan perusteella

Tee luettelot niistä tarvikkeista, joita sinulla on kotona ja joita tarvitset viikoittain. Tee sitten ostoksesi näiden tietojen perusteella. Yliostaminen ei kannata, sillä saatat päätyä käyttämään ostamiasi ylimääräisiä tarvikkeita, vaikka ne eivät kuuluneet kyseisen viikon budjettiin.

Ylimääräistä kannattaa ostaa vain, kun löydät erittäin hyvän tarjouksen ja kun ne ovat varastoitavaksi kelpaavia tuotteita, kuten wc-paperia, talouspaperia tai pyykinpesuainetta.

3. Rahansäästövinkkejä suurperheille: suunnittele vuosibudjetti

Vuosibudjetin laatiminen on tehokkaampi tapa saada katettua eri tapahtumien täsmälliset kulut, esimerkkinä koulun alkaminen, syntymäpäivät, lomamatkat ja pikkujoulut.

Salaisuus on säästää niinä kuukausina, jolloin kulut ovat pienemmät, ja varata nuo resurssit erityisiin tapahtumiin. Näin budjetti pysyy tasapainossa läpi vuoden, etkä joudu ottamaan velkaa ylimääräisten kulujen kattamiseksi.

4. Hyödynnä tarjouksia ja käytettyjä tavaroita

Päivittäistavaroiden osalta kannattaa pitää silmällä myymälöiden ja supermarkettien tarjouksia, jotka on usein ajoitettu tietyille päiville tai viikoille. Hyödynnä lisäksi satokauden hedelmiä ja -vihanneksia, jotka ovat aina paljon halvempia – ja kaiken lisäksi terveellisempiä!

Vaatteiden osalta asia on päinvastoin – sesongin ulkopuolella olevien vaatteiden ostaminen voi olla loistava keino säästää rahaa. Osta esimerkiksi uimapuvut talvella tai talvitakit kesällä. Etsi niitä myös poistomyynneistä, verkkokaupoista ja kirpputoreilta.

5. Kierrätä säästääksesi

Kotona voidaan kierrättää monia asioita, ja tämä tuo säästöjä suurperheiden talouteen. Esimerkiksi vaatteita ja jalkineita voidaan kierrättää sisarusten tai serkkujen kesken. Lisäksi voit uusiokäyttää huonekaluja, vuodevaatteita, pyyhkeitä, pakkauksia ja monia muita tavaroita.

6. Tee säätöjä kodissa vähentääksesi energiankulutusta

Säästöä syntyy, kun hehkulamput vaihtaa LED-lamppuihin.
Lamppujen vaihtaminen LED-lamppuihin on hyvä säästötoimenpide, sillä suurperheissä energiankulutus on suurempaa, ja näin maksettavat laskutkin ovat yleensä isoja.

Energian hinta on yksi viime aikojen suurista huolenaiheista, ja se tulee olemaan sitä todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Suurperhetalouksien laskut voivat nousta pilviin nopeasti. Siksi on tärkeää tehdä säätöjä kodissa energiankulutuksen vähentämiseksi.

Voit tehdä esimerkiksi seuraavia toimia:

  • Vaihda perinteiset hehkulamput LED-lamppuihin.
  • Sijoita valot strategisiin paikkoihin hyödyntääksesi niitä maksimaalisesti.
  • Käytä pesukoneissa kylmää vettä.
  • Vähennä lämmitystä yön ajaksi. Peitot ja viltit auttavat pysymään lämpimänä vuoteessa.
  • Valmista ruokaa kerralla useiksi päiviksi energiankulutuksen optimoimiseksi.
  • Käytä vähemmän autoa ja kävele tai pyöräile enemmän. Terveytesi kiittää!

7. Opeta lapsia auttamaan säästämisessä

Suurperhetalouksissa tehokkaan säästämisstrategian olennainen osa on kaikkien osallistuminen. Voit tehdä tämän opettamalla lapsille seuraavat asiat:

  • Pitämään suihkuhetket lyhyinä.
  • Sammuttamaan valot aina huoneesta poistuttaessa.
  • Auttamaan talon huoltotöissä (nurmikon leikkaaminen, maalaus, siistiminen, siivous jne.).

Rahansäästövinkit suurperheille tuovat mielenrauhaa

Säästäminen on tärkeää kaikille ja erityisesti suurperheille. Suurperheissä kulut moninkertaistuvat ja yllätykset ovat arkipäivää. Siksi säästöt tuovat mielenrauhaa jokaiselle. Nämä säästövinkit voivat auttaa sinua suunnittelemaan perheesi taloutta ja selviytymään odottamattomista kuluista panikoimatta!

Lisäksi sinun on hyvä tietää, että suurperheet ovat valtavan arvokkaita yhteiskunnalle, koska ne varmistavat väestönkasvun ja edistävät maan demografista tasapainoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.