Masennuksesta kärsivän lapsen auttaminen
 

Masennuksesta kärsivän lapsen auttaminen

Jos lapsesi sairastaa masennusta, sinun on annettava hänelle täysi huomiosi ja haettava ammattiapua mahdollisimman pian sairauden hoitamiseksi.
Masennuksesta kärsivän lapsen auttaminen
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaikki vanhemmat haluavat lastensa olevan onnellisia ja ovat huolissaan nähdessään heidän voivan huonosti. Monet eri syyt voivat tehdä lapsista surullisia tai masentuneita. Kerromme tässä artikkelissa, mitä voit tehdä auttaaksesi masennuksesta kärsivää lasta.

Tätä mielenterveyshäiriötä esiintyy aikuisilla, nuorilla ja lapsilla luultua enemmän, ja se vaikuttaa henkilön normaaliin toimintakykyyn. On tärkeää osata tunnistaa masennuksesta kertovat merkit lapsella, jotta voimme tarjota hänelle parasta mahdollista apua. Jatka lukemista.

Mitä oireita masennuksesta kärsivällä lapsella voi ilmetä?

Lapsella voidaan epäillä masennusta tietynlaisen käytöksen perusteella. Tässä muutama merkki:

 • Huono mieliala suuren osan päivästä. Hän voi olla surullinen, lähes itkuinen, tai huonolla tuulella.
 • Jaksamattomuus ja vaikeudet suorittaa yksinkertaisiakin tehtäviä.
 • Huono itsetunto, arvottomuuden tunne.
 • Kiinnostuksen katoaminen asioihin, joista hän ennen piti.
 • Unihäiriöt, joko liika nukkuminen päivällä tai liian vähäinen nukkuminen yöllä.
 • Lapsi haluaa mieluummin olla yksin, ei perheen ja ystävien seurassa.
 • Muutokset painossa ja ruokailutottumuksissa (lapsi saattaa syödä liian vähän tai liikaa).
 • Oppimisvaikeudet, jotka vaikuttavat koulumenestykseen.
 • Fyysistä kipua tai oireita ilman terveydellistä syytä.
 • Välinpitämätön suhtautuminen tulevaisuuteen.
 • Kuolemaan tai itsemurhaan liittyvät ajatukset.

Muista, että näitä oireita voi ilmetä sellaisillakin lapsilla tai nuorilla, joilla ei ole masennusta ja joilla vain menee huonosti. Se, mikä saa epäilemään masennusta lapsella, on kaikkien näiden oireiden esiintyminen yhdessä ja päivittäin.

Masennuksesta kärsivä lapsi voi olla surullinen enimmän osan päivästä.
Masennus on enemmän kuin matala mieliala. Se on sairaus, joka vaikuttaa haitallisesti siitä kärsivän elämänlaatuun ja muuttuu krooniseksi.

Mitä tulisi tehdä, jos epäilee lapsella masennusta?

Jos epäilet lapsesi sairastavan masennusta, sinun tulee ensin puhua asiasta hänen kanssaan ja kuunnella häntä. Puhuminen lapsen tunteista ja hänen elämässään tapahtuvista asioista, jotka mahdollisesti aiheuttavat hänelle surua, on lähtökohta ongelman ratkaisemiseksi.

Toiseksi sinun on keskusteltava perusterveydenhuollon lääkärin kanssa ja saatettava hänet ajan tasalle tilanteesta. Sinun on kerrottava havaitsemistasi oireista, jotta hän voi selvittää, voiko lapsesi mielialaan ja käytökseen olla jokin terveydellinen syy. Lisäksi hän voi ehdottaa hoidon aloittamista tai määrätä lääkkeitä masennuksen lievittämiseksi.

On erittäin tärkeää arvioida lapsen tila perusteellisesti, jotta masennus voidaan tunnistaa mahdollisimman varhain ja aloittaa hoito. Jos lapsella on ollut itsetuhoisia ajatuksia tai hän on yrittänyt itsemurhaa, tilaa on pidettävä kiireellisenä ja siitä on ilmoitettava heti lääkärille, jotta lapsi voi aloittaa hoidon välittömästi.

Masennuksesta kärsivän lapsen auttaminen

Auttaaksesi masennuksesta kärsivää lastasi sinun on ensin puututtava asiaan ja oltava tukena. On tärkeää suhtautua ymmärtäväisesti ja keskustella lapsen kanssa asiasta kartoittaaksesi tilannetta ja mahdollisia syitä sen taustalla.

Katsotaan seuraavaksi joitakin asioita, joita voimme tehdä masentuneen lapsen kanssa:

 • Varmista, ettei suru johdu kiusaamisesta. Sinun on keskusteltava asiasta nuoren kanssa ja annettava hänelle tilaa ja aikaa ilmaista tunteensa.
 • Muista, että masennuksen yhteydessä voi ilmetä ärtyisyyttä ja mielenkiinnon puutetta arjen askareita kohtaan, eikä se aina merkitse laiskuutta.
 • Ota yhteyttä lääkäriin, jos suvussasi on ollut masennusta.
 • Ole lähellä, hellä ja rakastava lastasi kohtaan, ja anna hänelle kaikki rakkautesi.
 • Puhuminen ja lapsen kuunteleminen auttaa häntä ilmaisemaan tunteitaan.
 • Ilmoita hänet mukaan toimintaan, josta hän pitää. Se voi olla esimerkiksi urheilua, taidetta, maalausta tai tanssia.
 • Jos lapsesi ajattelee, ettei hän kykene tekemään jotain, voit auttaa häntä laatimaan listan pienistä tehtävistä, jotka vievät hänet lopulliseen tavoitteeseensa. Tämä auttaa häntä näkemään jokaisen suoritetun tehtävän saavutuksena.
 • Varmista, että hän jatkaa hoitoa ja ottaa lääkkeet ohjeiden mukaisesti.
 • Jos hänen on osallistuttava terapiaan, varmista, että hän todella tekee niin ja mene hänen mukaansa.
 • Pyri vähentämään hänen stressiään niin paljon kuin mahdollista.
 • Kiinnitä huomiota kaikkiin varoitusmerkkeihin, jotka viittaavat itsetuhoisiin tai kuolemaan liittyviin ajatuksiin.
 • Pidä aina käden ulottuvilla tärkeät puhelinnumerot, kuten terapeutti, psykiatri tai lääkäri, kriisin tai psyykkisen sairauden pahenemisen varalta.
Masentunut nuori juttelee psykologin kanssa.
Muista, että hoidon tulokset eivät näy välittömästi, vaan niissä voi mennä muutama viikko.

Masennuksesta kärsivän lapsen auttaminen: yhteenveto

Jos lapsesi sairastaa masennusta tai epäilet hänen kärsivän siitä, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisimman ripeästi hoidon aloittamiseksi. Masennus on monimutkainen sairaus, joka heikentää ihmisen hyvinvointia ja jolla voi olla vakavia seurauksia. Siksi olemme antaneet vinkkejä, joiden avulla voit auttaa lastasi.

On tärkeää luoda hyvä keskusteluyhteys lapsen kanssa luottamuksen ilmapiirin rakentamiseksi. Pysy hänen lähellään, jotta hän voi kertoa sinulle asioistaan tai ongelmista, joita hän ei pysty itse ratkaisemaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.