Miksi viraalihaasteet ovat nuorista niin houkuttelevia?
 

Miksi viraalihaasteet ovat nuorista niin houkuttelevia?

Tiedätkö, miksi viraalihaasteet ovat nuorista niin houkuttelevia? Mitä vanhemmat voivat tehdä asialle? Kerromme siitä tässä artikkelissa.
Miksi viraalihaasteet ovat nuorista niin houkuttelevia?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Viraalihaasteista on tulossa yhä tunnetumpia nuorten keskuudessa, ja ne voivat johtaa vakaviin seurauksiin. Nämä haasteet saavat nuoret tuntemaan yhteyttä ikätovereihinsa ja tavallaan auttavat heitä jättämään hyvästit lapsuudelle. Mutta ne voivat myös saada heidät vahingoittamaan itseään tai muita. Lue täältä, miksi teini-ikäiset tuntevat erityistä viehätystä viraalihaasteita kohtaan.

Mitä ovat viraalihaasteet, jotka ovat nuorista niin houkuttelevia?

Viraalihaasteilla tarkoitetaan niitä haasteita, joita kiertää jatkuvasti internetissä, erityisesti sosiaalisissa medioissa. Ne esitetään yleensä nettipeleinä, joissa nuoria kehotetaan kuvaamaan itseään ja jakamaan video seuraajilleen suosionsa kasvattamiseksi.

Monista viraalihaasteet tuntuvat viattomilta ja lapsellisilta aktiviteeteilta, tai jopa ystävien väliseltä kärhämältä. Mutta aina niitä mainostavat eivät ole lapsia lainkaan, ja kyseiset ehdotukset voivat johtaa vakaviin tai jopa kohtalokkaisiin vammoihin.

Tästä syystä vanhempien tulee pitää tarkoin silmällä lastensa käyttäytymistä havaitakseen ongelman mahdollisimman varhain. Haaste voi ilmaantua, kestää muutaman viikon ja hävitä. Mutta kun se kiertää, sillä voi olla jälkiseurauksia niille ihmisille, jotka siihen osallistuvat.

Viraalihaasteet kiinnostavat nuoria.
Nykynuorten elämä jakautuu todelliseen ja virtuaaliseen maailmaan. Siksi vanhempien on pidettävä lapsiaan silmällä, jotta he eivät altistu riskeille.

Miksi viraalihaasteet kiinnostavat nuoria?

Tähän kysymykseen vastataksemme meidän on korostettava erästä keskeistä seikkaa, joka on se, että nuorten aivot vielä kehittyvät. Tämän vuoksi he eivät vielä pysty ajattelemaan selkeästi tai täysin ymmärtämään tekojensa seurauksia. Näin ollen nuoret jäävät nopeasti koukkuun näihin ehdotuksiin ja toteuttavat ne lähes ajattelematta.

Noin 25-vuotiaaksi asti rationaalisesta ajattelusta vastaava aivojen alue ei ole vielä täysin kehittynyt. Tästä syystä nuoret toimivat usein impulsiivisesti.

Lisäksi nuoruus on jo itsessään suurten muutosten aikaa ja ikätoverien hyväksynnän hakemista. Nuorille suosio ikäistensä keskuudessa on erittäin tärkeää, ja he kykenevät tekemään mitä tahansa sen saavuttaakseen. Vaikka se tarkoittaisikin tiettyjen riskien ottamista.

Syyt, jotka saavat nuoret osallistumaan viraalihaasteisiin, ovat moninaisia, mutta nostamme esiin seuraavat:

  • Pettymys tulevaisuuden sosioekonomisiin ja työllisyysnäkymiin. Tämän vuoksi he kieltäytyvät siirtymästä aikuisten maailmaan ja toteuttavat näitä haasteita luodakseen oman todellisuutensa.
  • Vihan kanavointi aikuisuuteen siirtymisen aiheuttaman surun vuoksi. Omien tunteiden riittämätön hallinta saa heidät reagoimaan väkivaltaisesti ja jopa ylläpitämään lapsellista käyttäytymistä.
  • Muiden nuorten vaikutus. Tämä voi voimistaa halua olla ryhmän suosituin tai rohkein jäsen jopa oman hyvinvoinnin kustannuksella tai oman henkensä vaarantamalla.
  • Sosiaalis-emotionaaliset puutteet. Perhedynamiikka estää usein tunteista puhumisen perheenjäsenten kesken. Siksi monet nuoret tuntevat olonsa yksinäisiksi tässä muutosvaiheessa ja etsivät lievitystä yksinäisyyteen näistä virtuaalisista “yhteisöistä”.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Miten lapsen sosiaalisen median käyttöä olisi hyvä valvoa?

Mitä vanhemmat voivat tehdä näiden haasteiden edessä?

Ihan ensimmäiseksi meidän aikuisten tulee tuntea se digitaalinen ympäristö, jossa lapsemme liikkuvat, ja ne riskit, joita he siellä kohtaavat. Siksi on tärkeää opettaa heitä jo pienestä pitäen käyttämään teknologiaa vastuullisesti ja turvallisesti.

Voimme kuitenkin ottaa käyttöön myös seuraavat suositukset:

  • Antaa lapsillemme riittävästi varmuutta siitä, kun he tarvitsevat apua tai heillä on ongelmia, he voivat kääntyä puoleemme.
  • Toimia hyvänä esimerkkinä joka päivä, erityisesti teknologian vastuullisessa käytössä.
  • Keskustella lastemme kanssa rennosti saadaksemme selville heidän mielipiteensä ja huolenaiheensa sekä kertoa heille myös mahdollisista omista vaikeuksistamme.
  • Pysytellä ajan tasalla kaikesta, mikä liittyy teknologiaan ja sosiaalisiin medioihin, jotta voimme auttaa heitä käyttämään niitä myönteisellä ja vastuullisella tavalla.
  • Tuntea heidän seuraamansa ihmiset netissä, olivatpa he vaikuttajia tai tubettajia, ja tietää, mihin he pääasiassa käyttävät nettiä. Tämä on kuitenkin aina tehtävä nuorten yksityisyyttä kunnioittaen.
  • Kertoa netin vaaroista ja teknologian sopimattoman käytön seurauksista. Kehota heitä esimerkiksi olemaan jakamatta yksityistietoja ja selitä tiettyjen viraalihaasteiden vaarat.
  • Puhua tunteista perheen kesken jo pienestä pitäen. Näin lapset eivät kasvaessaan luule, että heidän on kohdattava ongelmansa yksin tai että heidän vanhempansa vähättelevät heidän tunteitaan.
  • Antaa heille velvollisuuksia heidän arjen rutiineissaan, jotta he tuntevat olevansa osa perhettä eivätkä erkane siitä.
Viraalihaasteilla voi olla vakavia seurauksia.
Jos lapsesi tottumuksissa tai käytöksessä ilmenee hälyttäviä merkkejä, pyydä apua mahdollisimman pian.

Nuorten viraalihaasteista

Viraalihaasteet voivat olla vaaraksi nuorten ja muidenkin fyysiselle terveydelle. Tästä syystä on tärkeää olla valppaana kaikkien niiden merkkien varalta, jotka viittaavat siihen, että lapsemme ovat uppoutuneet tällaiseen toimintaan.

Tässä artikkelissa olemme pyrkineet antamaan neuvoja parhaista tavoista estää nuoria joutumasta vaaratilanteisiin viraalihaasteiden vuoksi. Jos uskot, että lapsellasi on tällaiseen käytökseen johtava psyykkinen ongelma, on tärkeää ottaa yhteyttä asiantuntijaan ongelman ratkaisemiseksi mahdollisimman pian.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Escribano, M. B. J. (2020). La necesidad de clasificar los retos virales para establecer un sistema de prevención eficaz. Aproximación periodística y educomunicativa al fenómeno de las redes sociales, 1267.
  • Vázquez Gavilanes, M. P. (2021). Factores protectores y de riesgo en el uso de redes sociales en adolescentes (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). https://dspace.uazuay.edu.ec/handle/datos/11212

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.