Ruusufinni raskauden aikana: syyt, oireet ja hoito
Vaikka ruusufinni ei ole yleisimpiä ihosairauksia raskauden aikana, toisinaan sitä voi esiintyä. Tästä syystä odottavan äidin on suositeltavaa ylläpitää asianmukaista ihonhoitorutiinia. Itse asiassa mikä tahansa ihosairaus voi pahentua tai puhjeta ensimmäistä kertaa raskauden aikana.
Mikä on ruusufinni ja miksi sitä esiintyy?
Ruusufinni on yleinen krooninen tulehdussairaus, joka ilmenee erilaisten leesioiden muodossa kasvojen iholla. Vaikka se yleensä rajoittuukin vain ihoon, tautiin liittyy myös silmäoireita.
Raskausaikana puhkeava ruusufinni on tilapäinen vaiva, joka häviää vauvan syntymän jälkeen, kun hormonipitoisuudet alkavat tasoittua.
Tarkkaa syytä raskausajan ruusufinniin ei tiedetä. Mutta koska se on ohimenevä vaiva, se liittyy voimakkaasti kyseisessä elämänvaiheessa ilmeneviin hormonaalisiin muutoksiin.
Mikrobeista karvatuppipunkit näyttäisivät olevan osallisina ruusufinnin kehittymisessä, sillä New England Journal of Medicine -lehden tutkimusten mukaan sairaassa ihossa niitä on osoitettu olevan suurempi määrä.
Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Ihonhoitotuotteet raskaana oleville naisille
Ruusufinnin kliiniset oireet raskauden aikana
Ruusufinniin liittyy punoitusta, telangiektasiaa, näppylöitä tai märkärakkuloita nenässä, poskissa, leuassa ja otsassa. Toisin sanoen ruusufinnin oireita raskauden aikana ei useinkaan voida erottaa muina aikoina ilmenevistä oireista.
Ruusufinnin oireet tulevat ja menevät lehahduksina ja remissioina, joihin liittyy jatkuvaa tai tilapäistä kasvojen punoitusta. Eniten oireileva alue on kasvojen keskiosa, jossa ilmenee pistelyä, polttelua ja pieniä näkyviä verisuonia, joita kutsutaan telangiektasiaksi.
Vaikka jotkut ruusufinniin liittyvät ihomuutokset, kuten näppylät ja märkärakkulat, saattavat muistuttaa aknea, avoimia komedoja (mustapäitä) ei yleensä esiinny ruusufinnissä.
Tämä sairaus luokitellaan neljään alamuotoon siinä ilmenevien kliinisten oireiden mukaan: erytematoteleangiektaattinen, papulopustulaarinen, rinofyyma ja okulaarinen. Katsotaanpa jokaista muotoa.
Erytematoteleangiektaattinen ruusufinni
Erytematoteleangiektaattiselle ruusufinnille on ominaista kasvojen keskialueen jatkuva punoitus. Siinä voi olla jopa papulopostulaariselle muodolle tyypillisiä näkyviä verisuonia ja leesioita. Tällainen iho on yleensä erittäin herkkä, ja siinä on kutinaa ja polttelua.
Papulopostulaarinen ruusufinni
Tälle muodolle tyypillisiä leesioita, näppylöitä ja/tai märkärakkuloita voi esiintyä ohimenevän tai jatkuvan kasvojen punoituksen yhteydessä. Tämä muoto sekoitetaan usein kasvojen paikalliseen akneen. Vaikka ruusufinniin ei ole lopullista parannuskeinoa, tautia voidaan hallita asianmukaisella hoidolla.
Rinofyyma
Rinofyyma ei ole yleisimpiä ruusufinnin ilmenemismuotoja raskaana olevilla naisilla. Sille on ominaista huomattava ihon paksuuntuminen ja epätasaiset kyhmyt nenän pinnalla. On myös näyttöä talirauhasten suurentumisesta ja fibroosista.
Silmän ruusufinni (okulaarinen)
Silmän ruusufinnin oireet vaihtelevat vierasesineen tunteesta, lievästä ärsytyksestä, näön hämärtymisestä ja kuivuudesta tulehdukselliseen keratiittiin ja vakavaan silmän pinnan muutokseen. Ruusufinni uhkaa harvoin ihmisen näkökykyä. Silmäoireet voivat ilmaantua aiemmin kuin iho-oireet.
Ruusufinni raskauden aikana: hoitovaihtoehdot
Ruusufinni perustuu kliiniseen diagnoosin, eikä se yleensä vaadi biopsiaa. Hoidon ensimmäinen vaihe on neuvoa raskaana olevaa naista laukaisevien tekijöiden tunnistamisessa ja välttämisessä.
Paikalliset hoidot
Paikalliset voiteet sisältävät antibiootteja infektioriskin pienentämiseksi. Ne voivat sisältää myös sellaisia vaikuttavia aineita, joilla on rauhoittavia ja tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.
Kun ruusufinni puhkeaa raskauden aikana, on parasta käydä ihotautilääkärillä asianmukaisen hoidon aloittamiseksi ja välttää suun kautta otettavia lääkkeitä. Jälkimmäinen on erittäin tärkeää, sillä jotkut lääkkeet eivät sovi imetyksen tai raskauden aikana. Systeemisiä kortikosteroideja saatetaan tosin tarvita, mutta ne voivat aiheuttaa kohdunsisäisen kasvun hidastumista, kohonnutta verenpainetta tai raskausdiabetesta.
Laitteet
Keskustele synnytyslääkärisi kanssa, ennen kuin aloitat jonkin seuraavista dermatologisista hoidoista:
- Punavalo
- Impulssivalo
- Laserhoito
Luonnonmukaiset hoidot
Yksi laukaiseva syy ruusufinniin voi olla stressi. Siksi raskaana olevan naisen kannattaa tehdä jotain rauhoittavaa tai rentouttavaa. Meditaatio, hieronta ja synnytystä edeltävä jooga ovat erittäin tehokkaita taudin kliinisten oireiden lievittämisessä.
Ruusufinni ja ennaltaehkäisevä ihonhoito
Oikeanlaista ihonhoitorutiinia on hyvä ylläpitää käyttämällä mietoa, pH-tasapainotettua puhdistusainetta herkälle iholle. Ruusufinni ei ole hengenvaarallinen vaiva, ja sen yleinen ennuste on hyvä. Se voi kuitenkin aiheuttaa ahdistusta ja masennusta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bechstein SK, Ochsendorf F. Akne und Rosazea in der Schwangerschaft [Acne and rosacea in pregnancy]. Hautarzt. 2017 Feb;68(2):111-119. German. doi: 10.1007/s00105-016-3918-8. PMID: 28070633.
- Gomolin T, Cline A, Pereira F. Treatment of rosacea during pregnancy. Dermatol Online J. 2021 Jul 15;27(7). doi: 10.5070/D327754360. PMID: 34391325.
- van Zuuren EJ. Rosacea. N Engl J Med. 2017 Nov 2;377(18):1754-1764. doi: 10.1056/NEJMcp1506630. PMID: 29091565.