Raskausajan iho-oireet: Mikä aiheuttaa ihon kutinaa raskauden aikana?
 

Raskausajan iho-oireet: Mikä aiheuttaa ihon kutinaa raskauden aikana?

Raskausajan iho-oireet: Mikä aiheuttaa ihon kutinaa raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 23 tammikuuta, 2019

Moni nainen joutuu kokemaan raskauden aikana normaalista poikkeavia asioita, kuten ihon värimuutoksia, painonnousua ja kramppeja. Näiden lisäksi erilaiset raskausajan iho-oireet ja erityisesti kutina ovat tavallisia.

Kaikki nämä vaivat ovat ominaisia raskauden eri vaiheille, ja noudattamalla neuvolan hoitajan tai lääkärin ohjeita, myöskään ihon muutokset eivät yleensä koidu suureksi ongelmaksi.

Raskausajan iho-oireet

Alla listaamme tavallisimmat kutinaa aiheuttavat raskausajan iho-oireet, joilla on kullakin omat tuntomerkkinsä. Kaikki nämä oireet ovat täysin normaaleja, eikä odottavan äidin tarvitse hakeutua lääkärin hoitoon, ellei hän huomaa jotain hyvin poikkeuksellista tai koe oireista olevan itselleen vaaraa.

Raskausajan herpes

Taudin esiintyvyys vaihtelee, ja sitä tavataan enimmäkseen naisilla, jotka ovat saaneet useita lapsia. Huomattava osa tapauksista, jopa 70 %, ilmenee valkoihoisilla naisilla.

Raskausajan herpes oireilee ensin ärsyttävällä kutinalla, joka muuttuu lopulta rakkulaksi yleensä navan seudulla.

Raskausajan herpeksen hoito:

Herpes on autoimmuunivaiva, jota tulisi hoitaa kortikosteroideilla tai antihistamiineilla. Sen aiheuttamat rakkulat saattavat jäädä iholle muutamaksi viikoksi synnytyksen jälkeen, joten lääkehoitoa on jatkettava määrätyn kuurin loppuun asti.

Raskausajan iho-oireet: Mikä aiheuttaa ihon kutinaa raskauden aikana?

Monimuotoinen ihottuma

Tämä on mahdollisesti yleisin raskausajan iho-ongelma, ja sen esiintyvyys on paljon korkeampi ensimmäistä kertaa raskaana olevilla ja kaksosia odottavilla äideillä. Myös ylipaino lisää tämän ihottuman todennäköisyyttä.

Tätä ihottumaa kuvaillaan hyvin voimakkaana ja lähes sietämättömänä kutinana, joka aiheuttaa iholle suuria rikkoutumia. Nämä rikkoutumat tuntuvat iholla, kun niitä kosketetaan ja ovat väriltään punertavia. Niitä ilmestyy lantiolle, vatsaan, käsiin ja jalkoihin. Syynä tähän vaivaan on ihon venyminen raskauden aikana.

Monimuotoisen ihottuman hoito:

Tämän ihottuman pääsyynä on parakeratoosi. Tämä tarkoittaa, että ihossa muodostuu ihosoluja, jotka aiheuttavat muutoksia ihon luontaiseen keratiiniin ja saavat ihon siten kuumottamaan ja kutiamaan. Hoito perustuu voimakkaisiin kortikosteroideihin, joita sivellään rikkoutumiin paikallisesti useita kertoja päivässä.

Karvatupentulehdus

Tämä ihottuma koostuu näpyistä ja hyvin kutisevasta ihosta, ja voi levitä pitkin raskaana olevan naisen kehoa. Sitä esiintyy raskauden toisen kolmanneksen aikana ja sillä on tapana hälvetä synnytyksen jälkeen. Syynä tälle tulehdukselle on tavallisesti akne ja hormonaaliset reaktiot.

Karvatupentulehduksen hoito:

Tulehtuneelle iholle tulisi raskauden aikana käyttää kortikosteroideja. Hoidoksi suositellaan myös bentsoyyliperoksidia ja UV-B-säteilyterapiaa.

Kyhmykutina

Kyhmykutinaa, eli prurigoa, esiintyy enemmän raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Sille on ominaista käsin tunnettavissa olevat, koholla olevat rikkoutumat, jotka muuntautuvat nystyröiksi. Niitä ilmestyy tavallisesti käsiin ja jalkoihin, ja ne aiheuttavat voimakasta kutinaa.

Kyhmykutinan hoito:

Kortikosteroideilla ei ole suoria vaikutuksia sikiöön, joten ne ovat tehokkain hoito prurigoon. Myös antihistamiineja voidaan käyttää, jos kutina kasvaa voimakkaammaksi kuin mitä potilas sietää.

Raskauskolestaasi

Tätä vaivaa luonnehtii ihon kova kutina, joka voi olla niinkin voimakasta, että sairastunut voi vaurioittaa ihoaan raapimalla. Toisin sanoen tämän vaivan aiheuttamat ihon rikkoutumat eivät johdu kutinasta, vaan kynsistä, joilla kutinaa pyritään helpottamaan. Kolestaasin aikaansaama kutina voi levitä myös käsiin.

Joissakin tapauksissa iho voi muuttua väriltään jokseenkin keltaiseksi. Tämä tunnetaan keltatautina. Syynä sille voi olla myös kohonneet estrogeenitasot raskauden aikana.

Kolestaasin hoito:

Verikokeiden kautta veressä voidaan todeta tavallista enemmän alkalista fosfataasia, transaminaasia ja bilirubiinia. Tästä syystä tämän vaivan hoito perustuu kolestyramiiniin ja antipruriittiin, kuin myös vaihtoehtoisesti ursodeoksikoolihappoon.

Äidin hoitoennuste on suurimmassa osassa tapauksia hyvä. Ihoon saattaa tulla raskauden aikana jälkiä, mutta lähinnä raapimisen eikä itse taudin takia.

Raskausajan iho-oireet: Mikä aiheuttaa ihon kutinaa raskauden aikana?

Iho-oireita ehkäisevät varotoimenpiteet

Äidin on tärkeä pitää itsestään mahdollisimman hyvää huolta raskauden aikana ja välttää kaikkea mahdollisesti epämukavuutta aiheuttavaa.

Odottavan äidin on hyvä noudattaa seuraavia vinkkejä:

  • Huolehdi hyvin henkilökohtaisesta hygieniastasi
  • Nesteytä kehoasi juomalla riittävästi raikasta vettä
  • Ylläpidä ihosi kosteustasapainoa kosteusvoiteilla
  • Suojaa itsesi auringolta
  • Käytä viileitä vaatteita
  • Vältä rasvaisia ruokia
  • Vältä voimakkaasti hajustettujen tai alkoholia sisältävien tuotteiden käyttöä

On normaalia, että naisen iho käy läpi monia muutoksia raskauden aikana. Odottavan äidin vatsa alkaa kasvaa, mikä aiheuttaa ihokudoksen venymisen, joka jättää monissa tapauksissa jälkeensä raskausarpia.

Myös kuumuus ja hikoilu voivat saada ihopoimut ärtymään ja aiheuttaa kutinaa. Suurin osa kutinasta katoaa synnytyksen jälkeen, ja odottava äiti voi tukea ihonsa uusiutumista erilaisilla voiteilla ja lääkkeillä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.