10 kotihoitoa raskauden aikaiseen kutinaan
 

10 kotihoitoa raskauden aikaiseen kutinaan

Kutina raskauden aikana on melko yleinen vaiva, jonka lievittämiseksi on olemassa erilaisia luonnollisia keinoja, joista kerromme tänään.
10 kotihoitoa raskauden aikaiseen kutinaan

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2021

Raskauden aikainen ihon kutina on melko yleinen ja ärsyttävä vaiva, joka voi pahimmillaan vaikuttaa huomattavasti odottavan äidin elämänlaatuun. Useimmissa tapauksissa kutina johtuu raskaudelle tyypillisistä hormonaalisista muutoksista ja ihon kuivuudesta. Onneksi raskauden aikaiseen kutinaan on olemassa erilaisia luonnollisia hoitokeinoja, joita odottava äiti voi hyödyntää turvallisin mielin.

Raskauden aikainen kutina on yleinen oire

Ihon kutina on melko yleistä raskauden ja etenkin viimeisen raskauskolmanneksen aikana. Kutina tuntuu usein erityisesti kämmenissä ja jalkapohjissa, osalla naisista myös vatsassa ja rinnoissa. Vaiva on yleensä epämukava mutta harmiton, mutta jos kutina muuttuu sietämättömäksi tai häiritsee nukkumista, kannattaa siitä keskustella lääkärin kanssa. Kaikissa tapauksissa kutinaa ei voida välttää, mutta yleensä sitä voidaan lievittää edes jossain määrin.

10 kotihoitoa raskauden aikaiseen kutinaan

1. Kylmähaude

Kylmähaude voi auttaa lievittämään ihon kutinaa ja mahdollista tulehdusta. Samoin ihon suihkuttaminen kylmällä vedellä voi helpottaa tulehtuneisuutta ja siihen liittyvää epämukavaa oloa.

2. Kalamiinivoide

Kalamiinivoiteella on rentouttava vaikutus, ja se myös auttaa rauhoittamaan seuraavia iho-ongelmia:

  • Hyönteisten pistot ja puremat
  • Vesirokon aiheuttamat paukamat
  • Herpeksen aiheuttamat iho-oireet
  • Myrkyllisten kasvien aiheuttamat ihoreaktiot
  • Syyhy

Tämän tyyppisten, apteekista ilman reseptiä saatavien voiteiden aktiiviset ainesosat ovat peräisin rautaoksidin ja sinkkioksidin yhdistelmästä.

10 kotihoitoa raskauden aikaiseen kutinaan

3. Kehäkukkaöljy

Kehäkukkaöljyllä on anti-inflammatorisia, antibakteerisia ja sieniä ehkäiseviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se on hyvä luonnollinen vaihtoehto haavojen hoitoon ja paranemisprosessin nopeuttamiseen. Kehäkukkauutetta sisältävä voide tai öljy myös parantaa ihon kuntoa ja ulkonäköä.

4. Ruusuvesi

Ruusuvettä voidaan levittää iholle ärsytyksen, ekseeman ja psoriaasin lievittämiseksi. Lisäksi sitä käytetään kosteusvoiteena kuivalle, hilseilevälle ja karhealle iholle ja apuna lievälle kutinalle.

5. Löysät vaatteet

American Pregnancy Association -yhdistyksen mukaan vaatteiden valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos kärsii ihon kutinasta raskauden aikana. Löysät ja kiristämättömät vaatteet vähentävät ihoärsytyksen riskiä. Vaatteissa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa, sillä ne hengittävät synteettisiä kuituja paremmin. Tämä voi vaikuttaa positiivisesti paitsi ihon kuntoon, myös yleiseen mukavuuteen.

6. Aloe vera

Aloe veraa on käytetty jo vuosisatojen ajan erilaisten iho-ongelmien hoitoon, ja se sopii hyvin myös raskauden aikaisen kutinan lievittämiseen. Aloe vera -geeli muodostaa ihon pinnalle suojakalvon, joka suojaa ihoa mahdolliselta kutinan aiheuttamalta raapimiselta.

Aloe veralla on seuraavanlaisia ominaisuuksia:

  • Tulehdusta ehkäisevä tai lievittävä
  • Kipua lievittävä
  • Kosteuttava
  • Parantumista edistävä
  • Antimikrobinen
10 kotihoitoa raskauden aikaiseen kutinaan

7. Kaura ja lämpimät kylvyt

Iho-ongelmista kärsiviä suositellaan usein välttämään kuumia suihkuja ja kylpyjä, sillä verisuonten laajeneminen voi lisätä ihon kutinaa. Parempi vaihtoehto on käydä lämpimässä suihkussa. Journal of Drugs in Dermatology -julkaisun mukaan kauralla on kutinaa ehkäiseviä, anti-inflammatorisia, antioksidanttisia, prebioottisia ja ihoa korjaavia ominaisuuksia, minkä vuoksi lämmin kaurakylpy voi olla hyvä vaihtoehto ihon kutinasta kärsiville.

8. Hajusteettomat pesuaineet

Jotkut pyykinpesu- ja huuhteluaineet voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja kutinaa sisältämiensä kemikaalien ja hajusteiden vuoksi. Herkkäihoisten kannattaakin käyttää hajusteettomia, luonnonmukaisia tuotteita ja huuhdella pyykit useamman kerran varmistaakseen pesuainejäämien irtoamisen. Samoin hajustettujen vartalovoiteiden ja hajuvesien käyttöä kannattaa välttää.

9. Kosteusvoide

Kosteutus on tärkeä osa ihosta huolehtimista. A-vitamiinia, E-vitamiinia, allantoiinia, hyaluronihappoa tai karbamidia eli ureaa sisältävät voiteet ehkäisevät tehokkaasti ihon kuivumista ja kuivumisen aiheuttamaa kutinaa.

10. Nesteytys ja tasapainoinen ruokavalio

Myös sisäinen nesteytys auttaa pitämään ihon terveenä ja toimivana. Odottavan äidin onkin tärkeää juoda tarpeeksi vettä ja noudattaa tasapainoista ruokavaliota. Veden juominen auttaa ehkäisemään myös alaraajojen turvotusta, joka usein pahentaa kutinaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.