Arpien häivyttäminen ja hoito muutaman yksinkertaisen vinkin avulla
 

Arpien häivyttäminen ja hoito muutaman yksinkertaisen vinkin avulla

Arpien häivyttäminen ja hoito muutaman yksinkertaisen vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 18 tammikuuta, 2019

Arpikudos on kollageenipitoista sidekudosta, jota kehittyy iholle
esimerkiksi haavan parantuessa tai ihon venyessä runsaasti. Lähes kaikkiin parantuviin haavoihin kehittyy jonkinlainen arpi, mutta joissain tapauksissa arpikudosta muodostuu niin paljon, että arpi aiheuttaa kosmeettisia ongelmia. Arpien häivyttäminen tai peittäminen onkin tavallista, ja osa ihmisistä jopa pyrkii poistamaan arvet kokonaan erilaisia keinoja käyttäen.

Kun ihminen saa ihoonsa haavan, keho aloittaa prosessin, jolla se pyrkii parantamaan vaurioitunutta kudosta. Tämän prosessin ansiosta keho osaa parantaa itsensä kolhuista, viillosta ja monenlaisista pienistä haavoista. Tätä useammasta vaiheesta koostuvaa prosessia kutsutaan arpeutumiseksi. Tämä prosessi tapahtuu luonnollisesti, mutta se ei aina riitä poistamaan iholle jäänyttä jälkeä.

Näkyvät arvet saavat usein ihmiset etsimään erilaisia ratkaisuja iholla näkyvien jälkien hoitamiseen. Arvilla voi olla negatiivinen vaikutus niin ihmisen kehonkuvaan kuin itsetuntoonkin. Ja tällä voi tietysti olla muita ikäviä seurauksia.

Arpien vaikutus

Keisarileikkauksen jättämät arvet ovat hyvin yleisiä, mutta niitä ei aina katsota hyvällä. Moni nainen toivoisi arpiensa olevan huomaamattomampia, mikä saa heidät etsimään keinoja niiden häivyttämiseen tai poistamiseen.

Monet toivovat pääsevänsä samalla tavoin eroon palovammojen, haavojen ja aknen jättämistä arvista, tai ainakin muuttamaan arvet vähemmän silmiinpistäviksi. Fyysisten ja ulkonäöllisten syiden lisäksi arpien hyljintään on psykologisiakin syitä, sillä arpien historia voi olla hyvinkin negatiivinen.

Onneksi arpien häivyttäminen ja hoitaminen on tänä päivänä entistä helpompaa lääketieteen edistymisen vuoksi. Tämän lisäksi myös tietyt perinteiset ja luonnolliset hoidot ovat auttaneet monia ihmisiä arpien hoidossa.

Arpien häivyttäminen ja hoito muutaman yksinkertaisen vinkin avulla

Jotkut arvet, kuten esimerkiksi lapsuusaikaisen umpilisäkkeen poiston jättämät arvet, ovat enemmän tai vähemmän huomaamattomia. Sen sijaan tietyt kirurgiset operaatiot, kuten suonikohjuleikkaukset tai kilpirauhaseen liittyvät operaatiot, voivat jättää näkyvämpiä jälkiä.

Arpeutumisprosessiin vaikuttavat tekijät

Joillain ihmisillä arvet ovat huomaamattomampia kuin toisilla. Samasta kirurgisesta operaatiosta – esimerkiksi keisarileikkauksesta – jäänyt arpi voi olla yhdellä naisella selkeä ja toisella lähes näkymätön.

Mistä tämä johtuu? Arven laatu on kiinni ihotyypistä, arven sijainnista, haavatyypistä sekä henkilön iästä ja jopa ruokavaliosta. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat kehon kykyyn parantaa itseään.

Kehon kyvystä parantaa haavakudosta vastaa kollageeni-proteiini. Arpeutumisprosessi voi kestää jopa 12-18 kuukautta, minkä vuoksi arven lopullisesta ulkonäöstä voidaan olla varmoja vasta, kun arpeutuminen on jatkunut vähintään vuoden ajan.

Keloidit

Keloidi on arpi, joka on kasvanut ympäristöönsä nähden suhteettomasti. Keloidi voi syntyä minkälaiseen arpeen tahansa, ja arpikasvain voi muodostua niin leikkaus- tai paloarpeen kuin jopa hyönteisenpistojälkeenkin. Tyyppipaikkoja keloidien kehittymiselle ovat korvalehdet, kaula, kasvojen alaosa ja ylävartalo. Myös vatsan tai välilihan alueelle kohdistuvat leikkaukset, kuten keisarileikkaus tai episiotomia, voivat saada aikaan keloideja.

Arpien häivyttäminen luonnollisin keinoin

Arpien häivyttäminen ja hoito muutaman yksinkertaisen vinkin avulla

Aloe vera

  • Aloe vera saa ihon hymyilemään. Olipa sen tarkoitus sitten tuo helpotusta palovammoihin tai haalentaa arpia, aloe veran kosteuttavat ja uudistavat ominaisuudet ovat aina hyödylllisiä. Siksi tämä kasvi on eräs yleisimmistä ihonhoidossa käytetyistä luonnonaineksista.
  • Aloe veran sisältämät polysakkaridit ja ligniini uudistavat ja kosteuttavat ihoa sekä huolehtivat ihon pH-tasapainosta.

Ruusunmarjaöljy

  • Ruusunmarjalla on poikkeuksellisia etuja raskausarpien, muiden arpien, palovammojen ja kuivan ihon hoidossa.
  • Tästä kasvista saatava öljy tukee solujen uusiutumista kussakin ihokerroksessa. Tämän lisäksi se osallistuu myös ihon kollageenin ja elastiinin tuotantoon.

Kaakaovoi

  • Kaakaovoita käytetään ihonhoidossa kuten ruusunmarjaöljyäkin. Itse asiassa se on yksi parhaita tapoja hoitaa arpia luonnollisella tavalla.
  • Tämä kasvirasva on mainio kosteuttaja. Se pehmentää arpeutunutta ihoa ja vähentää hiljalleen ihon karkeutta ja suomuisuutta palauttaen näin sen luonnollisen kimmoisuuden.

Arpien häivyttäminen erikoistekniikoiden avulla

Arpien häivyttäminen erikoistekniikoiden avulla

Arpien hoitoon erikoistuneiden lääkäriasemien puoleen kääntyminen on myös eräs helppo ja tehokas vaihtoehto. 

Asiantuntijat käyttävät näillä asemilla hoitoja, joita voidaan käyttää kaikkeen aina aknearvista sellaisiin arpiin, jotka johtuvat onnettomuuksista, palovammoista ja leikkauksista.

Yleisimpiä hoitomuotoja

  • Z-plastia: Plastiikkakirugian muoto, joka parantaa arpien ulkonäköä. Arpia voidaan tällä tekniikalla venyttää, löystyttää tai kohdistaa, jotta niistä saadaan huomaamattomampia.
  • Rasvansiirto: Prosessi, jossa rasvaa siirretään yhdestä kehon osasta toiseen aiempien leikkausten tai onnettomuuksien aiheuttamien virheiden tai kolhujen täyttämiseksi.
  • Ihon hionta: Ihon hionta on tekniikka, jota koulutettu asiantuntija käyttää erityisesti ihon pinnalla oleviin arpiin, kuten aknearpiin. Ihon pinta- ja välikerrosten kuluttaminen hiomisen avulla häiventää juonteita ja arpia.
  • Laserteknologia: Laserin käyttö on epäilemättä yksi yleisimmistä hoitomuodoista. Laserteknologia poistaa arven pigmenttiä ja tasoittaa ihon väriä.
  • Hyaluronihappo: Aine, joka sileyttää arpikudoksen pintaa.

Näin ollen arpien hoitoon on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja ja tapoja, eivätkä ne katso arpien sijaintia tai ikää.

Tärkeää on ainoastaan se, että viihdymme omassa nahassamme ja olemme tyytyväisiä siihen, mitä näemme peilistä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.