10 kysymystä ja vastausta ennenaikaisesta synnytyksestä ja keskosista
 

10 kysymystä ja vastausta ennenaikaisesta synnytyksestä ja keskosista

10 kysymystä ja vastausta ennenaikaisesta synnytyksestä ja keskosista

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 14 marraskuuta, 2021

Täysiaikaisen raskauden kesto on 40 viikkoa, ja ennenaikaisesti eli ennen 37. raskausviikkoa syntynyttä lasta kutsutaan keskoseksi. Tänään listaamme kymmenen yleistä kysymystä ja vastausta ennenaikaisesta synnytyksestä ja keskosista.

10 kysymystä ja vastausta ennenaikaisesta synnytyksestä ja keskosista

Täysiaikaisen raskauden kesto on 40 viikkoa, ja raskautta kutsutaan ennenaikaiseksi, kun se tapahtuu yli kolme viikkoa ennen laskettua aikaa eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikainen synnytys voidaan ryhmitellä raskausviikkojen mukaan seuraavasti:

  • Ennen 28. raskausviikkoa: Erittäin ennenaikainen
  • Raskausviikkojen 28-31 aikana: Hyvin ennenaikainen
  • Raskausviikkojen 32-33 aikana: Kohtalaisen ennenaikainen
  • Raskausviikkojen 34-36 aikana: Hieman ennenaikainen

1. Onko lapsen ennenaikainen syntymä äidin syytä?

Seuraavat tekijät kasvattavat ennenaikaisen synnytyksen riskiä:

  • Monisikiöraskaus
  • Aiempi ennenaikainen synnytys tai kohtukuolema
  • Kohdun epämuodostumat
  • Kaksi tai useampia keskiraskaudenkeskenmenoa tai raskaudenkeskeytystä
  • Äidin huonossa hoitotasapainossa oleva krooninen sairaus
  • Raskauden aikainen verenvuoto
  • Pre-eklampsia
  • Etinen istukka
  • Kohdunsuun toimenpiteet (esimerkiksi sähkösilmukkahoito)
  • Kohtutulehdus ja kohdun rakennepoikkeavuudet
  • Ennenaikainen lapsiveden meno
  • Sikiön kasvuhäiriöt
  • Äidin ali- tai ylipaino
  • Äidin tupakointi
  • Äidin alkoholin tai huumausaineiden käyttö
  • Äidin alle 18 vuoden tai yli 35 vuoden ikä
Neuvot keskosvauvan hoitoon

Isossa osassa tapauksia ennenaikaista synnytystä ei pystytä estämään, mutta nainen voi omilla toimillaan pienentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Tämä tarkoittaa tupakoinnin sekä alkoholin ja huumausaineiden käytön lopettamista raskauden selvittyä, minkä lisäksi odottavan äidin on syytä noudattaa muutenkin terveellisiä elämäntapoja ja osallistua raskaudenaikaisiin tutkimuksiin. Myös omaa painoa on hyvä tarkkailla, sillä ylipainoisilla ja erittäin hoikilla naisilla on suurempi ennenaikaisen synnytyksen riski. Tämän lisäksi kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen ja verenpainetaudin, hyvästä hoitotasapainosta on erityisen tärkeä huolehtia raskauden aikana.

2. Vaarantaako ennenaikainen syntymä lapsen hengen?

Ennenaikaisesti syntyvän lapsen todennäköisyys jäädä henkiin on sidoksissa raskausviikkoihin syntymähetkellä. Raskausviikot vaikuttavat myös eloonjäävän lapsen todennäköisyyteen selvitä ilman merkittävää vammautumista. Kiitos lääketieteen kehityksen, tänä päivänä keskosilla on entistä parempi mahdollisuus paitsi selvitä hengissä, myös elää tervettä elämää. Suurimmassa vaarassa ovat ennen 28. raskausviikkoa syntyneet lapset.

3. Voiko seksin harrastaminen käynnistää ennenaikaisen synnytyksen?

Yleisesti ottaen seksin harrastaminen raskauden aikana ei ole vahingollista raskaudelle tai kehittyvälle sikiölle, vaan päinvastoin raskaudenaikaisesta intiimistä kanssakäymisestä tiedetään olevan monia hyötyjä.

Miehen sperma kuitenkin sisältää prostaglandiineja, jotka voivat aiheuttaa supistuksia tai supistuksen laukeamista esimerkiksi kohdun lihaksistossa. Lääketieteessä näitä hormoneja käytetään usein synnytyksen käynnistämisessä. Lisäksi orgasmi johtaa oksitosiinin vapautumiseen, mikä voi aiheuttaa supistuksia. Tämän vuoksi lääkäri voi suositella seksistä pidättäytymistä, jos ennenaikaisen synnytyksen merkkejä on havaittavissa.

10 kysymystä ja vastausta ennenaikaisesta synnytyksestä ja keskosista

4. Voivatko tietyt ruoat aiheuttaa lapsen ennenaikaisen syntymän?

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio raskauden aikana tukee äidin terveyttä, ehkäisee ravitsemusongelmia sekä turvaa sikiön kasvua ja kehitystä. Tiettyjen ruokien ja juomien käyttöä tulee välttää tai rajoittaa raskauden aikana. Tällaisia ovat muun muassa raaka liha, tietyt kalat, pastöroimattomat maitotuotteet ja kofeiini. Vanhan uskomuksen mukaan tietyt ruoka-aineet, kuten vadelmanlehdet, risiiniöljy ja mausteiset ruoat, voivat käynnistää synnytyksen, mutta väittämälle ei ole niin paljon tieteellistä tukea, että se voitaisiin julistaa faktaksi.

5. Voiko raskaudenaikainen sairaus aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen?

Odottavan äidin terveydellä on suora vaikutus raskauteen ja sikiöön. Muun muassa huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, verenpainetauti tai munuaissairaus voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen. Samoin esimerkiksi pre-eklampsia ja kohtutulehdus kasvattavat ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

6. Kauanko keskosen sairaalahoito kestää?

Raskausviikolla 35 tai sitä myöhemmin syntynyt lapsi saa usein siirtyä suoraan äidin kanssa vierihoitoon, kunhan hänen vointinsa sen sallii. Ennen 35. raskausviikkoa syntynyttä keskosta seurataan yleensä vastasyntyneiden osastolla muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Kotiutuminen tapahtuu lapsen voinnin mukaan, yleensä raskausviikkoa 35-40 vastaavassa iässä.

Pikkukeskosia hoidetaan aluksi teho-osastolla. Käytännöt vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla keskosen tehohoito jatkuu yleensä vähintään 32. raskausviikkoon asti. Tällaisessa tapauksessa kotiutumista voidaan alkaa harkita yleensä aikaisintaan 35. raskausviikkoa vastaavassa iässä. Useimmat keskoset kotiutuvat laskettuun aikaan mennessä.

7. Ovatko keskoset alttiimpia sairauksille kuin täysiaikaiset lapset?

Keskoset ovat usein aneemisia ja herkkiä sairastumaan, sillä heidän vastustuskykynsä ei ole vielä täysin kehittynyt. Osa keskosista kärsii terveyteen joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä vaikuttavista vaivoista. Keskosvauvan kanssa suositellaan noudatettavan normaalia tarkempaa hygieniaa ensimmäisten kuukausien ajan. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea hyvästä käsihygieniasta huolehtimista ja isojen väkijoukkojen välttämistä.

10 kysymystä ja vastausta ennenaikaisesta synnytyksestä ja keskosista

8. Mitä keskosen ruokinnassa on otettava huomioon?

Keskosen ensisijaista ravintoa on äidinmaito, joka muun muassa suojaa tätä infektioilta ja tukee keskushermoston kehitystä. Alle kolmekiloisena kotiutuvan vauvan tulee syödä 2-4 tunnin välein, joskin lapsen oma rytmi täytyy aina ottaa huomioon. Asiantuntijoiden mukaan kerta-annosten määrää tärkeämpi tekijä on se, että lapsi saa vuorokauden aikana tarvitsemansa ravintomäärän. Keskoslapsi voi tarvita normaalia enemmän aikaa syömiseen, sillä hänen imemiseen käyttämänsä lihaksensa ovat vielä heikot.

9. Mitä keskosen nukuttamisessa ja nukkumisessa on otettava huomioon?

Keskoset nukkuvat tyypillisesti elämänsä ensimmäisinä viikkoina jopa 22 tuntia vuorokaudessa. Aivan kuten muutkin vauvat, myös keskoset suositellaan nukutettavan selällään, mikä pienentää kätkytkuoleman riskiä. Myös keskosille paras nukkumisalusta on tarpeeksi jämäkkä patja, jolla kuitenkin on mukava maata. Asiantuntijoiden mukaan keskoselle paras nukkumapaikka on oma sänky perhepedin sijaan. Tämän lisäksi keskosille suositellaan yleensä tutin käyttöä unen aikana.

10. Kuinka keskosen ihoa hoidetaan?

Keskosvauvan vanhemmat saavat sairaalassa ohjeet lapsen pesemistä ja hygieniasta huolehtimista varten. Hoitaja tai lääkäri saattaa suositella, että lapsi kylvetetään vain kerran tai kaksi viikossa, koska hänen ihonsa on hyvin herkkä ja tavallista alttiimpi tulehduksille. Muina päivinä vauvan kasvot, kädet, vaippa-alue ja taivekohdat putsataan varovasti pehmeällä pyyhkeellä tai harsolla.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.