Synnytyksen käynnistävät ruoat – toimivatko ne todella?

· 15.10.2018

Synnytyksen käynnistävät ruoat on aihe, jonka ympärillä pyörii useita myyttejä, ja josta on mielipiteitä puolesta ja vastaan. Monet ihmiset ovat varmoja siitä, että tietyt ruoka-aineet voivat saada synnytyksen käynnistymään.

Tällä väittämällä ei kuitenkaan ole riittävän paljon tieteellistä tukea takanaan, jotta sen voisi ilmoittaa faktaksi. Tästä huolimatta odottava äiti voi halutessaan kokeilla tiettyjä ruokia nähdäkseen, josko hän voisi vauhdittaa synnytysprosessia lasketun ajan lähestyessä.

Synnytyksen käynnistävät ruoat

Onko mahdollista, että tietyt ruoat voivat auttaa synnytyksen käynnistämisessä? Monet naiset, joilla on kokemusta asiasta, vastaavat kysymykseen myöntävästi. Kokemattomat taas toivovat väitteen olevan totta ja siten kokeilevat näitä ruokia mielellään.

Jotta voit halutessasi selvittää totuuden, listaamme sinua varten yleisimmät synnytyksen käynnistävät ruoat.

1. Aromaattiset kasvit ja mausteet

Näitä on testattu melko laajalti. Monet uskovat, että kasvit kuten basilika, oregano, timjami, persilja, salvia, anis tai cayennepippuri voivat saada aikaan kohdun supistelua. Monia näistä ruoista kuitenkin kielletään syömästä raskauden aikana, sillä ne saattavat aiheuttaa keskenmenon.

Nämä yrtit voivat ehkä saada aikaan supistuksia, mutta rajoita silti niiden määrää ja kysy niiden käytöstä aina ensin lääkäriltä.

2. Risiiniöljy

On ymmärrettävää, että et välttämättä uskalla kokeilla joitakin näistä ruoista. Risiiniöljyyn liittyvät myytit ovat lähtöisin muinaisilta ajoilta. Tätä öljyä saadaan myrkyllisestä siemenestä, mutta öljyllä itsellään on kuitenkin lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Uskotaan, että risiiniöljy voi saada suoliston lihakset supistelemaan, mikä taas aiheuttaa kohdun supistuksia, ja voi siten käynnistää synnytyksen.

Synnytyksen käynnistävät ruoat

3. Mausteiset ruoat

Mausteisia ruokia ei suositella syötävän raskauden aikana, sillä niillä on yhteys vatsahappo-ongelmiin ja muihin ruoansulatusvaivoihin.

Vaikka mausteiset ruoat ovatkin mukana synnytyksen käynnistävien ruokien listalla, niiden toimivuudesta ei ole olemassa oikeita todisteita.

4. Ananas

Tällä hedelmällä on monia ominaisuuksia. Joidenkin äitien mukaan se voi nopeuttaa synnytyksen edistymistä. Tuoreen ananaksen sisältämän bromelaiini-entsyymin uskotaan pehmentävän kohdunkaulaa.

Mutta vaikka tämä olisikin totta, ananaksen sisältämän bromelaiinin määrä on itse asiassa hyvin pieni. Jotta kokisit huomattavissa olevaa kohdunkaulan pehmenemistä, sinun tulisi syödä ananasta erittäin suuria määriä.

5. Vadelmanlehdet

Vadelmanlehtiä käytetään tyypillisesti rauhoittavan teen valmistuksessa, ja niiden rauhoittava vaikutus voi auttaa vähentämään stressiä raskauden loppupuolella. Tämä vaikutus voi mahdollisesti yltää myös kohtuun.

6. Valkosipuli

Valkosipulilla väitetään olevan sama vaikutus kuin muilla mainitsemillamme aromaattisilla kasveilla siten, että se auttaa siirtämään sikiön lopulliseen asentoonsa kohdussa synnytystä varten. Jotkut uskovat, että valkosipulin syöminen käynnistää synnytyksen, mutta tätä ei ole todistettu.

7. Tähkäkimikki

Tämä pohjois-amerikkalainen kasvi ei ole kovin yleinen, mutta sitä käytetään teen muodossa. Tähkäkimikkiteen juominen voi saada aikaan kohtalaisia tai voimakkaita supistuksia.

Tälläkään ei ole kuitenkaan tieteellisiä perusteluja tukenaan, joten on suositeltavaa, että olet varovainen tällaisia keinoja kokeillessasi.

Mieti tarkkaan ennen kuin yrität käynnistää synnytyksen omin avuin

Kuten olemme maininneet, suurinta osaa listaamiemme aineiden synnytyksen käynnistävistä vaikutuksista ei ole tieteellisesti todistettu. Tämän lisäksi niiden ei myöskään taata olevan turvallisia odottaville äideille.

Ruoat, jotka voivat käynnistää synnytyksen

Tämän takia muistutamme, että ennen kuin lähdet kokeilemaan tekniikoita tai tuotteita, joiden vaikutuksista et ole varma, tai joiden syöminen on riskialtista, keskustelet terveysalan ammattilaisen kanssa. 

Näiden ruokien syöminen sen takia, että haluat käynnistää synnytyksen, on henkilökohtainen päätöksesi. Me kuitenkin suosittelemme pitäytymään turvallisiksi tietämiesi ruokien syömisessä. On tärkeää, ettet vaaranna omaa tai vauvasi terveyttä. Synnytys kyllä alkaa, kun sen aika on.