Kuinka pienentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka pienentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä?

Kuinka pienentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yksi raskaana olevien naisten suurimmista peloista on ennenaikainen synnytys, sillä se voi aiheuttaa lapselle erilaisia terveysongelmia. Kiitos lääketieteen kehityksen, tänä päivänä keskosilla on kuitenkin entistä parempi mahdollisuus selvitä ja elää tervettä elämää. Tästäkin huolimatta odottavien äitien kannattaa pyrkiä pienentämään ennenaikaisen synnytyksen riskiä omilla toimillaan.

Kuinka pienentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä?

Keskosuudesta puhutaan, kun lapsi syntyy raskausviikkojen 22 ja 37 välillä. Vaikka suurin osa keskosina syntyneistä lapsista selviääkin nykyään ilman merkittäviä terveysongelmia, keskosvauvojen elintoimintojen säätely on vielä puutteellista, minkä vuoksi he tarvitsevat erityishoitoa keskoskaapin avulla.

Keskosena syntyneet lapset ovat usein aneemisia ja herkkiä sairastumaan, minkä lisäksi ongelmia tuottavat yleisimmin keuhkot, jotka eivät ole vielä täysin kehittyneet. Joissain tapauksissa keskoset kärsivät terveyteen joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä vaikuttavista vaivoista.

Ennenaikainen synnytys voi käynnistyä monesta eri syystä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi erilaiset tulehdukset, stressi, onnettomuudet, merkittävät kolaukset ja alkoholin juominen – vain muutamia mainitaksemme.

Huolehdi raskauden aikaisesta terveydenhoidosta

Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan havaita mahdollisia sikiön kehitysongelmia

Kun saat tietää olevasi raskaana, ota yhteyttä neuvolaan. Ensimmäinen neuvolakäynti tapahtuu yleensä vasta raskausviikoilla 8-10, mutta raskaudesta suositellaan ilmoittamaan neuvolaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Suomessa terveet odottavat äidit tarkastetaan ja hoidetaan neuvoloissa ja terveyskeskuksissa. Erityistutkimuksia tarvitsevat äidit hoidetaan neuvolan ja synnytyssairaalan yhteistyössä. Pidä kirjaa raskauden aikaisista neuvola- ja lääkärikäynneistä ja suoritetuista tutkimuksista.

Varmista raudan ja foolihapon saanti

Maailman terveysjärjestön tutkimukset ovat osoittaneet, että äidin rauta- ja foolihappovaje voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Vähän rautaa ja foolihappoa sisältävä ruokavalio voi aiheuttaa tietyn tyyppistä anemiaa, joka nopeuttaa synnytyksen alkua. Ongelmat voidaan välttää sopivia ravintolisiä käyttämällä. Aiheesta kannattaa aina keskustella joko neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa.

Tarkkaile painoasi

Kuinka pienentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä?

Ylipainoisilla ja erittäin hoikilla naisilla on suurempi ennenaikaisen synnytyksen riski. Tämä liittyy huonosta ruokavaliosta johtuviin ongelmiin. Jos raskaana oleva nainen kärsii syömishäiriöstä, ongelman seuraukset vaikuttavat myös sikiöön.

Tasapainoinen ruokavalio ja lääkärin ohjeiden noudattaminen voivat auttaa ehkäisemään esimerkiksi korkeaa verenpainetta ja kolesterolia sekä ongelmia hemoglobiinitason kanssa. Kaikki nämä terveysongelmat vaikuttavat suoraan istukan ja sikiön kehitykseen.

Vältä alkoholia ja huumausaineita

Alkoholin ja huumausaineiden käytön ja raskauden aikaisten komplikaatioiden välinen yhteys tunnetaan niin hyvin, että sen mainitseminen voi tuntua itsestäänselvyydeltä. Tilastot kuitenkin osoittavat, että huomattava määrä raskaana olevista naisista jatkaa päihteiden käyttöä varoituksista huolimatta.

Alkoholilla ja huumausaineilla on valtava vaikutus sikiön ja etenkin tämän hermoston kehitykseen. Äidin päihteiden käyttö voi aiheuttaa poikkeavuuksia lapsen tiettyjen elinten kehityksessä, ja nämä seuraukset voivat olla vakavia ja pysyviä.

Lopeta tupakointi

Aivan kuten alkoholi ja huumeetkin, myös tupakka on erityisen haitallista raskaana oleville naisille. Tupakoidessa savukkeen myrkylliset ainesosat kulkeutuvat vereen. Raskaana olevan naisen tapauksessa näitä kemikaaleja on veressä, joka kuljettaa happea sikiölle.

Tämän seurauksena tupakoivan naisen istukka on yleensä normaalia pienempi, mikä voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai ääritapauksissa kohtukuolemaan. Sen lisäksi, että äidin tupakointi lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä, se voi myös vaikuttaa lapsen keuhkojen ja aivojen toimintaan. Lapsi voi kärsiä pitkäaikaisista vaikutuksista kuten oppimisvaikeuksista tai liikunnallisista ongelmista.

Muita tekijöitä

  • Alle 17-vuotiailla ja yli 35-vuotiailla naisilla on tavallista suurempi ennenaikaisen synnytyksen riski.
  • Odottavan äidin on tärkeää huolehtia omasta terveydestään terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion ja riittävän nesteytyksen avulla.
  • Säännöllinen liikunta voi auttaa minimoimaan erilaisten komplikaatioiden, kuten pre-eklampsian tai raskausdiabeteksen, riskinä. Molemmat näistä vaivoista voivat aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen.
  • Naisilla, jotka tulevat synnytyksen jälkeen uudelleen raskaaksi alle yhdeksässä kuukaudessa, on suurempi ennenaikaisen synnytyksen riski.

Jos olet raskaana, selvitä varmuuden vuoksi, mitä ennenaikaisen synnytyksen oireet ja merkit ovat. Näihin kuuluu esimerkiksi enemmän kuin viisi supistusta tunnissa, runsas emätinvuoto, käsien ja kasvojen turvotus, kipu virtsatessa, toistuva oksentelu, voimakas alaselän kipu ja paineen tunne lantiossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Castaigne, V., Picone, O., & Frydman, R. (2012). Parto prematuro. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/s1283-081x(06)45070-0
  • Ochoa, A., & Pérez Dettoma, J. (2009). Amenaza de parto prematuro: Rotura prematura de membranas. Corioamnionitis. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 32, pp. 105-119). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/pdf/asisna/v32s1/obstetricia3.pdf
  • Palencia, A. (2009). Parto prematuro. Sociedad colombiana de pediatría, 9(4), 10-9.
  • Protocolos SEGO. (2004). Amenaza de parto prematuro.
  • Quirós, G., Piedra, R., Bolívar, M., & Solano, N. (2016). Parto Pretérmino. Revista Clínica de La Escuela de Medicina UCR-HSJD.
  • Roura, L. C. (2006). Parto prematuro. Ed. Médica Panamericana.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.