Kätkytkuolema ja miten sen riskiä voidaan pienentää - Äitiyden Ihme
 

Kätkytkuolema ja miten sen riskiä voidaan pienentää

On olemassa tapoja kätkytkuoleman riskin pienentämiseen. Näihin kuuluvat imettäminen, tutin käyttäminen, vauvan huoneen sisäilman viileänä pitäminen, lapsen rokottaminen, vauvan asettaminen nukkumaan kasvot ylöspäin sekä huoneen jakaminen lapsen kanssa.
Kätkytkuolema ja miten sen riskiä voidaan pienentää
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yksi vaikeimmista asioista, joita äiti tai isä voi joutua käymään läpi, on lapsen menettäminen kätkytkuoleman seurauksena. Kätkytkuolema tarkoittaa terveenä pidetyn alle 1-vuotiaan lapsen äkillistä kuolemaa, jota ei pystytä selittämään edes lääketieteellisten tutkimusten ja oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen.

Selvityksen mukaan Espanjassa menehtyy vuosittain noin 900 lasta kätkytkuoleman vuoksi. Suomessa kätkytkuolemien määrä on vähentynyt tasaisesti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, ja vuoden 2005 jälkeen kätkytkuolema on merkitty kuolinsyyksi 6-17 vauvalla vuosittain.

Kuten monessa muussakin maassa, myös Yhdysvalloissa kätkytkuolema on 1-12 kuukauden ikäisten lasten yleisin kuolinsyy. Yhdysvalloissa noin 2300 vauvaa menehtyy vuosittain kätkytkuoleman johdosta.

Tyypillisimpiä kätkytkuoleman uhreja ovat kahdesta neljään kuukauden ikäiset vauvat. 90% kätkytkuolemaan kuolleista lapsista on alle puolen vuoden ikäisiä.

Tapoja kätkytkuoleman riskin pienentämiseen

Kätkytkuolema ja sen aiheuttajat

Suurin osa asiantuntijoista uskoo kätkytkuoleman aiheuttajan olevan jokin piilossa oleva alttius tai herkkyys (kuten sydämen tai hengityselimistön epänormaali toiminta tai kehitys) tai riskitekijöille altistuminen (kuten vatsallaan nukkuminen tai liian pehmeä patja ja petivaatteet) kriittisessä kehitysvaiheessa.

Mutta totuus on, että vielä tänäkään päivänä ei olla löydetty lääketieteellistä syytä, jolla selittää kätkytkuolema. Se on kuitenkin varmaa, että kyseessä ei ole harvinainen vaiva, jota olisi tavattu ainoastaan yksittäistapauksia. Tämän vuoksi lääketieteen ammattilaiset ovat kehittäneet ja keränneet suosituksia, joiden avulla kätkytkuoleman riskiä voidaan pienentää.

Yksi näistä suosituksista on lapsen nukuttaminen selinmakuulla. Tämä ohje on ristiriidassa äitiemme ja isoäitiemme antamassa neuvossa, jonka mukaan vauvan tulee nukkua vatsallaan tai kyljellään, mikä estää mahdollisen oksennukseen tukehtumisen. Vaikka myös osa lastenlääkäreistä edelleen ohjeistaa samoin, tutkijat ovat sitä mieltä, että selällään nukkuminen on vauvalle turvallisin vaihtoehto.

Vuonna 2000 American Academy of Pediatrics, eli Yhdysvalloissa toimiva lastenlääkäreiden muodostama liitto, arvioi uudelleen aikaisemmat kätkytkuoleman riskin vähentämiseen liittyvät suosituksensa; uusimmat tutkimukset osoittavat, että vauvalle turvallisin nukkumisasento on selällään.

Vatsallaan nukkuminen kasvattaa riskiä ylikuumenemiselle, hengityskatkoksille sekä juuri ulos hengitetyn vähähappisen ilman sisään hengittämiselle.

“Tutkijaryhmän suorittama koe paljasti, että kätkytkuolemaan kuolleiden lasten aivorungossa oli normaalia vähemmän serotoniinia. Serotoniini vaikuttaa nukkuessamme hengityksen säätelyyn, pulssiin ja verenpaineeseen. Asiantuntijat jatkavat aivojen, autonomisen hermoston ja genetiikan tutkimista vastauksia löytääkseen.”

 

-American Medical Association Journal-

American Academy of Pediatrics -liiton suositukset

  • Selällään nukkuminen
  • Kiinteällä pinnalla (patjalla) nukkuminen
  • Lapsen imettäminen
  • Huoneen jakaminen vauvan kanssa, eri sängyissä nukkuen
  • Lapsen rokottaminen

Muita suosituksia kätkytkuoleman estämiseksi

  • Tutin käyttöä suositellaan yhtenä toimena kätkytkuoleman estämiseksi.
  • Pehmeiden peittojen, tyynyjen ja suojusten käyttöä ei suositella lapsen sängyssä, sillä ne voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Myös huoneen lämpötilan tulisi olla maltillinen.
  • Estä lapsen altistuminen tupakalle kaikissa muodoissa. Raskaana olevia naisia sekä heidän ympärillään olevia ihmisiä tulee kehottaa olla polttamatta.
  • Myös alkoholin ja kaiken tyyppisten huumausaineiden käyttöä tulee välttää molempien vanhempien toimesta.
Äiti ja vauva nukkuvat

Huoneen jakaminen lapsen kanssa

Yksi lastenlääkäreiden antamista suosituksista on vauvan kanssa huoneen jakaminen, jolloin lapsi saa enemmän huomiota. Samassa sängyssä nukkumista sen sijaan ei suositella, mutta aiheesta on myös eriäviä mielipiteitä.

Joissain kulttuureissa yhdessä nukkuminen on tavallista ja jopa suositeltavaa, ja myös osa asiantuntijoista on pedin jakamisen puolella. Yhdessä nukuttaessa lapsi nukkuu sängyssä vanhemman tai vanhempien kanssa useita tunteja kerrallaan.

Lapsen kanssa nukkuminen on ikivanha ja laajalle levinnyt tapa, jonka harjoittaminen on vähentynyt läntisissä maissa viimeisen 200 vuoden aikana. Joissain lähteissä sanotaan – joskin ilman todisteita – että aikainen erottaminen äidistä on etu lapsen itsenäistymiselle.

Lapsen kanssa nukkuminen on hyvin yleistä esimerkiksi Japanissa, Hong Kongissa sekä Bangladeshista kotoisin olevien maahanmuuttajien keskuudessa – kaikki nämä ovat kulttuureita, joissa kätkytkuolemien määrä on hyvin alhainen. Myös Suomessa monet vanhemmat jakavat sängyn lapsensa kanssa.

Jotkut tutkimukset kertovat, että vauvan kanssa nukkuminen parantaa lapsen hengityksen vakautta, hapenottokykyä ja lämmönsäätelyä sekä aiheuttaa yhtäaikaisen herääminen äidin kanssa. Se myös lisää itsenäisyyttä ja tehostaa lapsen psykologista kehitystä, aiheuttamatta väitettyjä käyttäytymis- ja persoonallisuusongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.