Seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana - Äitiyden Ihme
 

Seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana

Moni lasta odottava nainen ja mies miettii, onko seksin harrastaminen raskauden aikana turvallista vai onko sillä negatiivisia vaikutuksia raskauteen ja sikiöön.
Seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 02 syyskuuta, 2019

Monet pariskunnat pelkäävät raskauden aikaisen seksin harrastamisen olevan vahingollista raskaudelle ja kehittyvälle sikiölle. Todellisuudessa raskauden aikainen intiimi kanssakäyminen ei vahingoita vauvaa, ja seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana ovat itse asiassa moninaiset.

Monet lasta odottavat äidit ja isät miettivät, voiko seksi satuttaa vatsassa kasvavaa lasta tai puhkaista sikiöpussin. Yleinen huolenaihe on myös se, voiko rakastelu käynnistää synnytyksen ennenaikaisesti.

Yleisesti ottaen seksin harrastaminen raskausaikana on täysin turvallista, eikä se vahingoita vauvaa. Kohdunkaulaa suojaa paksu kalvo, ja vaikka orgasmi aiheuttaakin pieniä supistuksia kohdussa, ne eivät aiheuta lapselle vaaraa. Asiantuntijoiden mukaan naisen orgasmi vaikuttaa kohtuun, ja orgasmin hetkellä istukka kuljettaa lyhyen ajan sikiölle tavallista vähemmän verta. Tämä ei kuitenkaan vahingoita lapsiveden ja kohdun seinämien suojassa kasvavaa lasta. Tämän lisäksi pariskunnan seksin aikana kokema keskinäinen rakkaus tekee hyvää sikiön kehitykselle.

Asiantuntijoiden mukaan erityistä varovaisuutta tarvitaan ainoastaan, kun kyseessä on riskiraskaus tai pariskunnan jommankumman osapuolen terveydentila estää intiimin kanssakäymisen.

Seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana

Seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana

Tärkeimmät seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana ovat seuraavat:

  • Raskauden aikainen seksi lisää veren virtaamista naisen lantion alueelle, mikä taas varmistaa ravinteiden ja hapen kulkeutumisen istukkaan. Tämä vaikuttaa suoraan sikiön hyvinvointiin.
  • Seksin harrastaminen oman kumppanin kanssa vapauttaa endorfiineja ja rakkaushormoniksi kutsuttua oksitosiinia, joka saa aikaan rentouttavan ja kaikin puolin hyvän olon. Tämä voi helpottaa luonnollisesti raskausaikaan liittyvää epämukavaa oloa.
  • Orgasmin saaminen vahvistaa lantionpohjan lihaksistoa.
  • Seksin harrastaminen voi auttaa vähentämään jännittyneisyyttä ja paineita.
  • Intiimi kanssakäyminen vahvistaa pariskunnan osapuolten välistä sidettä.
  • Seksin harrastaminen voi nostattaa itsetuntoa. Seksi saa naisen tuntemaan olonsa halutuksi ja varmemmaksi omassa kropassaan, mikä on tärkeää aikana, jolloin keho käy läpi suuria muutoksia.

Seuraavaksi tarkastelemme pariskunnan seksielämän piirteitä raskauden eri vaiheissa.

Ensimmäinen raskauskolmannes

Lasta toivovat pariskunnat harrastavat usein tavallista enemmän seksiä hedelmöityksen varmistamiseksi. Raskauden ensimmäiset kuukaudet johtavat kuitenkin yleensä seksuaalisen halukkuuden ja seksin harrastamisen vähenemiseen. Tämä johtuu usein naisen kokemasta pahoinvoinnista ja muista epämukavista tunteista. Tämän lisäksi moni odottava äiti on tässä vaiheessa väsynyt hormonaalisten muutosten johdosta.

Toisinaan odottava äiti ei tunne oloaan kauniiksi ja haluttavaksi vartalonsa kokemien muutosten vuoksi.

Toinen raskauskolmannes

Seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana

Moni odottava äiti tuntee olonsa erityisen hyväksi toisen raskauskolmanneksen aikana, kun keho on jo tottunut uuteen tilaansa, mutta ei ole vielä väsynyt lapsen pitkään kantamisesta. Naisen palautuneen energian ja seksuaalisen halukkuuden vuoksi tämä on usein se raskauden vaihe, jossa pariskunnat harrastavat eniten seksiä.

Viimeinen raskauskolmannes

Vaikka pariskunta olisi harrastanut huoletta seksiä alkuraskauden ajan, viimeisen raskauskolmanneksen aikana moni alkaa pelätä rakastelun vahingoittavan nyt jo kohtalaisen isoksi kasvanutta lasta. Myös raskauden aiheuttama väsymys, raskausaikana kertyneet kilot ja lähestyvä synnytys voivat vaikuttaa naisen seksuaalisiin haluihin. Raskauden myöhäisissä vaiheissa odottava äiti voi myös kärsiä vatsan ja lantion alueen krampeista ja muista kivuista

Vaikka pariskunta haluaisi harrastaa seksiä vielä raskauden viimeisten kuukausien aikana, naisen kasvavan vatsan vuoksi sopivan seksiasennon löytäminen voi olla vaikeaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.